Budaházy Pincészet 2017: egy száraz, egy édes
Rég nem látott ismerős Mádról, Tarcalon
Akkor most hol is járunk? Csak hogy a félreértéseket már az elején tisztázzuk: Tokaj-Hegyalján jelenleg két birtok is van, melynek nevében a Budaházy felségjelzés szerepel: a régebbi Mádon (róluk lesz szó ma), az újabbnak pedig a teljes neve Budaházy-Fekete Kúria, ez északon, Erdőbényén található. Mégis a mádiról talán kevesebben tudnak, pedig a birtok immár 2003 óta készít borokat. Szokolai Ákos egy személyben látja el a pince mindennapjait, s immár a Nyulászó, Kishegy, Szent Tamás (Makovicza) dűlőkön túl a családhoz kötődő Budaházy-dűlőben is elkezdtek területet művelni (visszafoglalni). - Tiszta és egyedien gyümölcsös textúrájú stílus, megjelenítve a mádi termőhely bujaságát. A borok azonban teljes egészében külföldön fogynak el: Svájc, Lengyelország, Svédország, Taiwan.
Ákos és párja, Bartha Gabó átköltöztek Tarcalra (az egyik legszebb házba a Könyves Kálmán utca végén, mely anno a polgármesteré volt). Gabó permakultúrás kertet gondoz, mindenféle ehető kerti növényből süt-főz az idelátogatóknak, a slow food projekt Terrapolis névre hallgat. Pár napja a Tarcali Bűbájos hétvégén egy igazi levélkóstoló mellett a különleges tavaszi ebédmenühöz mutatott Ákos pár aktuális Budaházy bort és egy meglepetést is a nagyszerű 2017-ből:
Budaházy Szőlőbirtok Makovicza Furmint 2017
Szeptember első felében lett szüretelve. Illatban tiszta körte, birs, sárga, érett, de ropogós gyümölcsök. Ízében széles, dús, szinte dzsúzos bujaság, kerek bor, mely betölti a szájat egészen, de mégsem tolakszik. Néhány gramm cukorral végtelenül arányos, varratmentes szerkezetű bor, tökéletes egységben, magán hordozva a mádi terroir mélységét és a meleg évjáratot is. Hasonlóan szép definiáltsággal csak a száraz tokajiak legjava büszkélkedhet. 6+
Budaházy Szőlőbirtok Szamorodni 2017.*
Tisztán hárslevelű, és tisztán a Budaházy-dűlőből. Szép tiszta illat itt is: méhviasz, propolisz, jellegzetes hársas virágosság. Remek savak, szuper arányok jellemzik a kortyot: barack, citrusok, hosszan, ismét harphatóan, dzsúzos gyümölcsösséggel elköszönve. 2017 alighanem minden borkategóriában emlékezetes évjárat lesz... 7
(??? 6 puttonyos tokaji aszú 2017.**
Ákos mutatott a végére egy ráadás bort, mely nem forgalmi tétel. Mindössze egy gönci hordó készült belőle, a remek 2017-es évből, mely botritiszes borok szempontjából igen komolynak ígérkezik már most. Még elég visszafogott, fejlődő illat: birs, alma, körtekompót, fehér húsú gyümölcsök, parfüm. Ízben mézédes körte és más almatermésűek, fehér húsú őszi barack . Magas cukor jellemzi ezt az évjáratot, sok gyümölcs, kevesebb sav, komoly potenciál. 7+/8)