x

Ripka Gergely

Barcza Bálint – gyorsszemle

Egy misztikus borvidék csendes borásza

A fiatal Barcza Bálinttal évekkel ezelőtt találkoztam. Amolyan klasszikus borvidéki mese: az ember céltalan idillben sétálgat a napsütötte hegyen és belebotlik egy borászba, aki épp a szokott módon tesz-vesz a pince körül és mint jó gazda, beinvitálja a vándort egy pohár borra, amiből aztán kettő lesz, majd egy hármadiknak a története is beleszövődik a délutánba. Csakhamar kiderült, hogy mi már egy egész más munkakapcsolatból kifolyólag találkoztunk boros körökben, aztán a következő percben már a szőlőben vagyunk, a bazaltorgonák alatt. De aki volt már éjszakai pincetúrán a Somlón, az pontosan tudja, miről beszélek, s azt is, hogy a szunnyadó tűzhányó mennyire misztikus hely. - Pillanatok alatt képes átváltozni. Napsütötte vulkánból, zord és sötét hely lesz belőle a természet szeszélyéből. A komoran elsötétült hegy fekete köveit csak a villámok világítják meg, amúgy nincs vezetékes víz és már eleve annyira valószerűtlenné teszi a helyet, ahogy kiemelkedik a semmiből, a síkságból, eszményi panorámát tárva a látogató szemei elé, ahogy a síkság túlfelén a Balaton tanúhegyeit csodálhatjuk meg.... Megmagyaráthatatlan: ekkora egyéniséggel hogy nem lett még világsiker ebből a termőhelyből.

Barcza Bálint nem tartozik a feltűnést kereső borászok közé. Rendezvényeken ritkán találkozunk vele és kevesen tudják, hogy Somló mellett, Csobáncon is van családi szőlője:

 

Barcza Blanka 2015

Készítőjének kislányáról kapta nevét a bor. Laza, gyümölcsös induló tétel, mely nem harsány, visszafogott darab, de képbe helyezi az embert: fiatal, de ambíciózus borász stílusával: elég egyszerű, könnyed bor, melynek a végén az alkohol is érződik azért. 4+

 

Olaszrizling 2015

Tisztább, gyümölcsös, mandulás, fajtajelleges illat. Friss savú, gyümölcsös, citrusos korty. Kellően hosszú és elegáns, szép bor. Ez a fajta savvezérelt világ a borásznak kevésbé iránymutató, de nemzetközi porondon ennek a somlai iránynak könnyebben lehet siker a végpontja. A sor egyik legfényesebb darabja, s külön öröm, hogy mindezt olaszrizlingből. 5+

 

Cuvée 2015

Feltűnően illatos, de a rizling dominál benne. Virágos. Játékos buké. Üde gyümölcsösség, enyhén maradékcukros benyomást keltő bor, tele vidám jegyekkel, finom bukéssággal. Kedves, egyszerű darab. 5

 

Furmint 2014

Botritiszes, barackos, aszús jegyeket mutat illatban. Ízre Fekete Béla bácsi stílusa jut eszembe. Vastag, krémes, hosszú és édes ízeket is mutató, igazi telt, komlex somlai. Megosztó, de érdekes. 5+

 

Juhfark 2015/I.

Vegyes érlelést kapott, egy déli, lentebbi terület válogatott szüretéből származik az alapanyag Neutrális, hűvös illat. Ízre hordós jelleg, vaníliás, krémes, hosszú íz, de kissé túlzó a fa, sok az alkohol, pedig az alapanyag ígéretes lehetett. 4+

 

Juhfark 2015/II.

Illatában fás, ízben klasszikus somlói., ásványos, hosszú, szép. Fiatal még, de sokra viheti az éreléssel. 5

 

J4 2015

4 napig együtt volt a héjával az erjedő must. Ebből adódóan van egy púderes, áztatott illata. Nagyon hosszú az íze, de a végén sajnos perzsel a szesz. Tetszik a krémes textúra, tele van finom, izgalmas ívekkel, egyediséggel, kár hogy valami itt is kilóg... 5+

 

Juhfark 2013

Egy remek év különleges kincse, fél literes egyedi palack. Friss nyári alma, fiatalos illata fog meg benne. A bor sava 12 g/l-ről indult, amiből végül 9 lett! Az a nem semmi, hogy igazából egyáltalán nem lóg ki. Sok gyümölcs, sok alkohol képes elfedni és ez itt megvan. Csípősek persze ezek a savak, ha nagyon közelről figyeljük a mozgásukat, de közben annyira nagyon hosszú maga a bor is, körtés utóízzel, édeskés végszóval. Minden extremitása ellenére ez a bor sok legszebbje.  Szinte 6

A kóstolóra a VinoPiano Borbárban került sor, köszönöm a meghívást!!

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább