x

Ripka Gergely

Barcza Bálint – gyorsszemle

Egy misztikus borvidék csendes borásza

A fiatal Barcza Bálinttal évekkel ezelőtt találkoztam. Amolyan klasszikus borvidéki mese: az ember céltalan idillben sétálgat a napsütötte hegyen és belebotlik egy borászba, aki épp a szokott módon tesz-vesz a pince körül és mint jó gazda, beinvitálja a vándort egy pohár borra, amiből aztán kettő lesz, majd egy hármadiknak a története is beleszövődik a délutánba. Csakhamar kiderült, hogy mi már egy egész más munkakapcsolatból kifolyólag találkoztunk boros körökben, aztán a következő percben már a szőlőben vagyunk, a bazaltorgonák alatt. De aki volt már éjszakai pincetúrán a Somlón, az pontosan tudja, miről beszélek, s azt is, hogy a szunnyadó tűzhányó mennyire misztikus hely. - Pillanatok alatt képes átváltozni. Napsütötte vulkánból, zord és sötét hely lesz belőle a természet szeszélyéből. A komoran elsötétült hegy fekete köveit csak a villámok világítják meg, amúgy nincs vezetékes víz és már eleve annyira valószerűtlenné teszi a helyet, ahogy kiemelkedik a semmiből, a síkságból, eszményi panorámát tárva a látogató szemei elé, ahogy a síkság túlfelén a Balaton tanúhegyeit csodálhatjuk meg.... Megmagyaráthatatlan: ekkora egyéniséggel hogy nem lett még világsiker ebből a termőhelyből.

Barcza Bálint nem tartozik a feltűnést kereső borászok közé. Rendezvényeken ritkán találkozunk vele és kevesen tudják, hogy Somló mellett, Csobáncon is van családi szőlője:

 

Barcza Blanka 2015

Készítőjének kislányáról kapta nevét a bor. Laza, gyümölcsös induló tétel, mely nem harsány, visszafogott darab, de képbe helyezi az embert: fiatal, de ambíciózus borász stílusával: elég egyszerű, könnyed bor, melynek a végén az alkohol is érződik azért. 4+

 

Olaszrizling 2015

Tisztább, gyümölcsös, mandulás, fajtajelleges illat. Friss savú, gyümölcsös, citrusos korty. Kellően hosszú és elegáns, szép bor. Ez a fajta savvezérelt világ a borásznak kevésbé iránymutató, de nemzetközi porondon ennek a somlai iránynak könnyebben lehet siker a végpontja. A sor egyik legfényesebb darabja, s külön öröm, hogy mindezt olaszrizlingből. 5+

 

Cuvée 2015

Feltűnően illatos, de a rizling dominál benne. Virágos. Játékos buké. Üde gyümölcsösség, enyhén maradékcukros benyomást keltő bor, tele vidám jegyekkel, finom bukéssággal. Kedves, egyszerű darab. 5

 

Furmint 2014

Botritiszes, barackos, aszús jegyeket mutat illatban. Ízre Fekete Béla bácsi stílusa jut eszembe. Vastag, krémes, hosszú és édes ízeket is mutató, igazi telt, komlex somlai. Megosztó, de érdekes. 5+

 

Juhfark 2015/I.

Vegyes érlelést kapott, egy déli, lentebbi terület válogatott szüretéből származik az alapanyag Neutrális, hűvös illat. Ízre hordós jelleg, vaníliás, krémes, hosszú íz, de kissé túlzó a fa, sok az alkohol, pedig az alapanyag ígéretes lehetett. 4+

 

Juhfark 2015/II.

Illatában fás, ízben klasszikus somlói., ásványos, hosszú, szép. Fiatal még, de sokra viheti az éreléssel. 5

 

J4 2015

4 napig együtt volt a héjával az erjedő must. Ebből adódóan van egy púderes, áztatott illata. Nagyon hosszú az íze, de a végén sajnos perzsel a szesz. Tetszik a krémes textúra, tele van finom, izgalmas ívekkel, egyediséggel, kár hogy valami itt is kilóg... 5+

 

Juhfark 2013

Egy remek év különleges kincse, fél literes egyedi palack. Friss nyári alma, fiatalos illata fog meg benne. A bor sava 12 g/l-ről indult, amiből végül 9 lett! Az a nem semmi, hogy igazából egyáltalán nem lóg ki. Sok gyümölcs, sok alkohol képes elfedni és ez itt megvan. Csípősek persze ezek a savak, ha nagyon közelről figyeljük a mozgásukat, de közben annyira nagyon hosszú maga a bor is, körtés utóízzel, édeskés végszóval. Minden extremitása ellenére ez a bor sok legszebbje.  Szinte 6

A kóstolóra a VinoPiano Borbárban került sor, köszönöm a meghívást!!

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább