x

Ripka Gergely

Barcza Bálint – gyorsszemle (2o17)

Egy misztikus borvidék csendes borásza

A fiatal Barcza Bálinttal évekkel ezelőtt találkoztam. Amolyan klasszikus borvidéki mese: az ember céltalan idillben sétálgat a napsütötte hegyen és belebotlik egy borászba, aki épp a szokott módon tesz-vesz a pince körül és mint jó gazda, beinvitálja a vándort egy pohár borra, amiből aztán kettő lesz, majd egy hármadiknak a története is beleszövődik a délutánba. Csakhamar kiderült, hogy mi már egy egész más munkakapcsolatból kifolyólag találkoztunk boros körökben, aztán a következő percben már a szőlőben vagyunk, a bazaltorgonák alatt. De aki volt már éjszakai pincetúrán a Somlón, az pontosan tudja, miről beszélek, s azt is, hogy a szunnyadó tűzhányó mennyire misztikus hely. - Pillanatok alatt képes átváltozni. Napsütötte vulkánból, zord és sötét hely lesz belőle a természet szeszélyéből. A komoran elsötétült hegy fekete köveit csak a villámok világítják meg, amúgy nincs vezetékes víz és már eleve annyira valószerűtlenné teszi a helyet, ahogy kiemelkedik a semmiből, a síkságból, eszményi panorámát tárva a látogató szemei elé, ahogy a síkság túlfelén a Balaton tanúhegyeit csodálhatjuk meg.... Megmagyaráthatatlan: ekkora egyéniséggel hogy nem lett még világsiker ebből a termőhelyből.

Barcza Bálint nem tartozik a feltűnést kereső borászok közé. Rendezvényeken ritkán találkozunk vele és kevesen tudják, hogy Somló mellett, Csobáncon is van családi szőlője:

 

Barcza Blanka 2015

Készítőjének kislányáról kapta nevét a bor. Laza, gyümölcsös induló tétel, mely nem harsány, visszafogott darab, de képbe helyezi az embert: fiatal, de ambíciózus borász stílusával: elég egyszerű, könnyed bor, melynek a végén az alkohol is érződik azért. 4+

 

Olaszrizling 2015

Tisztább, gyümölcsös, mandulás, fajtajelleges illat. Friss savú, gyümölcsös, citrusos korty. Kellően hosszú és elegáns, szép bor. Ez a fajta savvezérelt világ a borásznak kevésbé iránymutató, de nemzetközi porondon ennek a somlai iránynak könnyebben lehet siker a végpontja. A sor egyik legfényesebb darabja, s külön öröm, hogy mindezt olaszrizlingből. 5+

 

Cuvée 2015

Feltűnően illatos, de a rizling dominál benne. Virágos. Játékos buké. Üde gyümölcsösség, enyhén maradékcukros benyomást keltő bor, tele vidám jegyekkel, finom bukéssággal. Kedves, egyszerű darab. 5

 

Furmint 2014

Botritiszes, barackos, aszús jegyeket mutat illatban. Ízre Fekete Béla bácsi stílusa jut eszembe. Vastag, krémes, hosszú és édes ízeket is mutató, igazi telt, komlex somlai. Megosztó, de érdekes. 5+

 

Juhfark 2015/I.

Vegyes érlelést kapott, egy déli, lentebbi terület válogatott szüretéből származik az alapanyag Neutrális, hűvös illat. Ízre hordós jelleg, vaníliás, krémes, hosszú íz, de kissé túlzó a fa, sok az alkohol, pedig az alapanyag ígéretes lehetett. 4+

 

Juhfark 2015/II.

Illatában fás, ízben klasszikus somlói., ásványos, hosszú, szép. Fiatal még, de sokra viheti az éreléssel. 5

 

J4 2015

4 napig együtt volt a héjával az erjedő must. Ebből adódóan van egy púderes, áztatott illata. Nagyon hosszú az íze, de a végén sajnos perzsel a szesz. Tetszik a krémes textúra, tele van finom, izgalmas ívekkel, egyediséggel, kár hogy valami itt is kilóg... 5+

 

Juhfark 2013

Egy remek év különleges kincse, fél literes egyedi palack. Friss nyári alma, fiatalos illata fog meg benne. A bor sava 12 g/l-ről indult, amiből végül 9 lett! Az a nem semmi, hogy igazából egyáltalán nem lóg ki. Sok gyümölcs, sok alkohol képes elfedni és ez itt megvan. Csípősek persze ezek a savak, ha nagyon közelről figyeljük a mozgásukat, de közben annyira nagyon hosszú maga a bor is, körtés utóízzel, édeskés végszóval. Minden extremitása ellenére ez a bor sok legszebbje.  Szinte 6

A kóstolóra a VinoPiano Borbárban került sor, köszönöm a meghívást!!

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább