x

Ripka Gergely

Villa Tolnay Rajnai rizling Tavasz 2015

A varázshűtő takarítása közben

A művelt alkoholista hőskorát idézi kissé a mai poszt felfedezése. Hisz annyira ritka, hogy az ember egy üveg bort napokig, hetekig tartogasson (most ennél is tovább megyünk, amint látni fogjuk). A borjegyzetek többsége frissen bontott palackokról szólnak, most nem így lesz. Mennyiszer olvastam a régi alkesz oldalon borokról: másnapra nyílik ki igazán, két nap múlva rá sem ismertem, a bor valósággal tündökölt. De álljunk meg egy szóra! - Azért sem életszerű ez az egész, mert eleve étteremben sem, otthon sem szoktuk a bort fél napig szellőztetni, fogyasztás előtt. Mi van, ha tényleg itt rontjuk el?

Reduktív rajnai, a kedvenceim közül. Az idejét se tudom, de az biztos, hogy hónapok óta ki van bontva és mindossze levákuumozva állt a hűtőben két deci. A papírforma szerint ezalatt évtizedeket kellett volna öregednie, vagyis darabokra hullni, élvezhetetlen formát öltve. Nem tette. Meglep már az illata is (frissen bontva fülledt volt a bor, leveszöldséggel....): csupa friss réti virág és trópusi gyümölcs, gyakorlatilag hibátlan és élvezetes, nem torzít rajta semmi. Ízre az alkohol és a sav némileg együtt maradtak középen, a többiek kicsit lemeradoznak, de ez a bor élvezetes, kellemes, mintha ma bontottam volna. Sőt a savak talán szelídültek is és sokkal jobban iható lett az egész, mint frissen. Vajon hogyan lehet ez? Egyfelől nyilván örülök neki, a bor stalibiltásból kitűnőre vizsgázott, másrészről kicsit a soha meg nem romló hamburger jut eszembe akaratlanul is. Fantasztikus dolgok ezek. Aki tudja, jelezze: rosszat nem feltételezve, mitől marad a bor hónapokon át stabil, felbontva is? 6

 

(Kontroll darabok: Disznókő Lajosok Furmint 2012, szintén hónapok óta levákuumozva: intenzív palackbuké, értékelhetetlenül eloxidált korty; Kamocsay Ákos Prémium Sárgamuskotály 2015, hetek óta nyitva, vákuumozás nélkül: tiszta, tökéletes, fajtajelleges illat, savanykás íz, de friss és élő a bor, még a szénsavat is érzem továbbra is, nem kopott nagyon a fénye. Úgy látszik a fiatal borok azért előnyben vannak, de tartályos tételektől azért nem számítottam erre. Varázshűtőm van.)

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább