Villa Tolnay Rajnai rizling Tavasz 2015
A varázshűtő takarítása közben
A művelt alkoholista hőskorát idézi kissé a mai poszt felfedezése. Hisz annyira ritka, hogy az ember egy üveg bort napokig, hetekig tartogasson (most ennél is tovább megyünk, amint látni fogjuk). A borjegyzetek többsége frissen bontott palackokról szólnak, most nem így lesz. Mennyiszer olvastam a régi alkesz oldalon borokról: másnapra nyílik ki igazán, két nap múlva rá sem ismertem, a bor valósággal tündökölt. De álljunk meg egy szóra! - Azért sem életszerű ez az egész, mert eleve étteremben sem, otthon sem szoktuk a bort fél napig szellőztetni, fogyasztás előtt. Mi van, ha tényleg itt rontjuk el?
Reduktív rajnai, a kedvenceim közül. Az idejét se tudom, de az biztos, hogy hónapok óta ki van bontva és mindossze levákuumozva állt a hűtőben két deci. A papírforma szerint ezalatt évtizedeket kellett volna öregednie, vagyis darabokra hullni, élvezhetetlen formát öltve. Nem tette. Meglep már az illata is (frissen bontva fülledt volt a bor, leveszöldséggel....): csupa friss réti virág és trópusi gyümölcs, gyakorlatilag hibátlan és élvezetes, nem torzít rajta semmi. Ízre az alkohol és a sav némileg együtt maradtak középen, a többiek kicsit lemeradoznak, de ez a bor élvezetes, kellemes, mintha ma bontottam volna. Sőt a savak talán szelídültek is és sokkal jobban iható lett az egész, mint frissen. Vajon hogyan lehet ez? Egyfelől nyilván örülök neki, a bor stalibiltásból kitűnőre vizsgázott, másrészről kicsit a soha meg nem romló hamburger jut eszembe akaratlanul is. Fantasztikus dolgok ezek. Aki tudja, jelezze: rosszat nem feltételezve, mitől marad a bor hónapokon át stabil, felbontva is? 6
(Kontroll darabok: Disznókő Lajosok Furmint 2012, szintén hónapok óta levákuumozva: intenzív palackbuké, értékelhetetlenül eloxidált korty; Kamocsay Ákos Prémium Sárgamuskotály 2015, hetek óta nyitva, vákuumozás nélkül: tiszta, tökéletes, fajtajelleges illat, savanykás íz, de friss és élő a bor, még a szénsavat is érzem továbbra is, nem kopott nagyon a fénye. Úgy látszik a fiatal borok azért előnyben vannak, de tartályos tételektől azért nem számítottam erre. Varázshűtőm van.)