Úri Borok Gergely Vincénél
Tiszta Mád!
100 % Mád. Gergely Vincénél sokféle hagyomány és stílus ötvöződik. Készül nála száraz szamorodni, modernebb aszú, de van egy tétel, ami 1999 óta hordóban érlelődik (esszenciával). Ha ilyen volt a Rákóczi idők aszúja, akkor már valóban értem, miért szerették már akkor is a királyok, császárok, pápák. Gergely Vince gyönyörűen felújított házában pedig olyan érzésem volt, hogy igen, valami hasonló arisztokratikus, grófi környezetben, gondolatiságban születhettek meg hajdan ezeknek a boroknak az ősei. A mádi látogatásomnak egyébként más apropója is volt. Gergely Vince több ponton sem értett egyet egy korábbi, róla szóló írással (melyhez az ő megjegyzéseit is csatoltam utólag). Legjobb ezeket a vitákat személyesen helyretenni, lehetőleg egy pohár bor mellett. A borszakíró és a borász persze soha nem fog egyetérteni mindenben, de mindennél fontosabb, hogy tudjunk egymással őszintén beszélgetni.
Furmint 2013
1 évet töltött hordóban a bor. Kókuszos, krémes, fás, nyári almás illat. Vastag, sűrű, széles és elgondolkozós furmint. Ásványos, mádi jellege is szépen megmtatkozik a rétegek sokasága közt. Alkoholja és nagy teste is érezhető. Szép savak keretezik. 5+
Birtok Furmint 2000
Elsőre vakon csak annyit éreztem, hogy palackérett bor van a pohárban, de azt magam se hittem volna, hogy már 14 éves. Tűzköves, ásványos, hordós, érett jegyek dominálnak. Az íz végét kesernye uralja, de most is épp eléggé széles, a hordóval kiteljesedő szerkezetet tudott megőrizni. Hosszú íz, szépek a savak is, vagyis tartja magát abszolút. Feszessége ellenére a mádi stílus itt is érezhető. Izgalmas kísérlet. 5+
Száraz Szamorodni 2009
Erős illatát nem meglepő módon a botritiszes régi iskola, a gombás jegyek szövik át mélyen. Meglepően telt, kemény savak, a vége pedig határozottan kesernyés. Izgalmas kiadás a műfajból. 5+
6 puttonyos tokaji aszú 2003.*
230-as cukor. Nem kirobbanóan friss az illata. Sokkal inkább színezi borsos fűszeresség, mely több nagy mádi dűlőnél elő szokott jönni. Hordós jegyek és szép érettség is gazdagítja. Mély íz, hosszú, sok cukrot tartalmaz a telt korty és valahogy ismét a lecsupaszított mádiaaság jut eszembe erről a borról leginkább. Mézes, édes ízorgia. Savból elbírna többet is talán, de 2003 mégis egy csodás meleg évjárat, és kész. 7+
6 puttonyos tokaji aszú 2000.*
Visszafogott illat. Szájban robban az édesség, sok a cukor, nektáros az íze. Hosszú, krémes és közben mégis koncentráltan gyümölcsös is. Széles és hosszú ízű aszú, ugyancsak egy nagy és rafinált évből, melyből hosszú távú borokat csak a kivételezett borászok tudtak szép formában megőrizni. 7+