***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok
Két nehéz évjárat vizsgázik
Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:
2014*
Egészen halvány rubin szín. Nemes illatában finom édes fűszerek, rózsabors, egyfajta rumos töménység, gyógynövények, füst, étcsokoládé és mák. Megnyerően komplex és prémium buké, melyen cseppet sem fogott az idő. Ízben mély, koncentrált, fűszeres bor, széles testtel. Magas alkohol, újvilágias arcél, a végén (alkohol)édességgel, húsos gyümölcsökkel finom gyógynövényekkel és sóssággal. A 15-ös szeszt letagadni nem lehet, de ezzel együtt is izgalmas a kompozíció és intelligens a hordóhasználat. Azt sem tartom kizártnak, hogy Demeter Zoltán legszebb vöröse ez eddig (ezt csak a 2009-es és a 2013-as mellett tudnám megállapítani). És bármelyik villányi franc mellett szívesen megnézném. Erős 7
2010
Egy fokkal még fakóbb rubin, gránát beütéssel. Vörösboroktól teljesen szokatlan harmadlagos illatok: késői szüret, botritisz, koncentrált csipkebogyó lekváros, aszalt barackos jelleg, csipet dohánnyal. Kiugró frissességet viszont már ne reméljen senki se orrban. Ízben fűszerekkel indul, aztán rágható, dzsemes szilva, csonthéjas gyümölcsök, finom édesség, a végén tüzes az alkohol itt is, hosszú, hömpölygő utóízzel végig, a lecsengésben egy kis étcsokival. Különleges stílus, de ennyi év után is egyben van, struktúrája van a bornak, ami tekintetbe véve a félszáraz (!) vörösbor jelleget és a nehéz évjáratot már önmagában is szép teljesítémeny. De a vicc az, hogy ezt a bort simán lehet élvezni is…! Legyen 6
A borász saját bevallása szerint a vörösborai aligha vetnek nagy hullámokat a köztudatban…ezen a helyzeten ez a poszt sem fog sokat alakítani, de örülök, mert én ezen a felületen éppen ezeket a törteneteket szeretném megörökíteni az utókornak. Jó érzéssel tölt el a tudat, hogy van, aki olvassa.