Első Michelin-csillagos éttermünk: a Costes
Amire már régóta vártunk
A Ráday utcai Costes kapta meg először a magyar éttermek közt világszerte legnívósabb Michelin csillagot. A márciusban megjelenő Michelin Guideban a köztudottan az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő vendéglátói elismerést 55 európai étteremnek ítélték oda. Mindeddig csak a prágai Four Seasons Allegro étterme kapott csillagot itt, Közép-Európában. Csillagot ugyan nem, de Bib Gourmand minősítést kapott idén a szintén esélyeseknek tartott 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró, Kistücsök és Csalogány 26 magyar éttermek is, melyet pedig a jó ár/érték arányúnak ítélt helyek kapnak meg minden évben.
A Ráday utcai Costes kapta meg először a magyar éttermek közt a világszerte nagyra becsült Michelin csillagot. A márciusban megjelenő Michelin Guideban a köztudottan az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő vendéglátói elismerést 55 európai étteremnek ítélték oda. Mindeddig csak a prágai Four Seasons Allegro étterme kapott csillagot itt, Közép-Európában. Csillagot ugyan nem, de Bib Gourmand minősítést kapott a szintén esélyeseknek tartott 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró, Kistücsök és Csalogány 26 magyar éttermek is, melyet pedig a jó ár/érték arányúnak ítélt helyek kapnak meg minden évben.
Az ellenőrök által megszemlézett 250 európai éterem közül két csillagot 5 étterem kapott, három csillagot pedig mindössze egyetlen Londoni étteremnek ítéltek oda az 1900 óta minden évben megjelenő könyv idei kiadásában, melyből több-százmilliót adnak el minden esztendőben.
Végre mi is részesültünk a nagy presztizsű kitüntetésből. A Costest vezető Gerendai Károly március 15-én vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. Az étteremvezetőt meglepte, hogy már az idei Michelin Guide-ban helyet, sőt csillagot kapott. Elmondása szerint tudott a januárban (teljes inkognitóban) idelátogató Michelin-ellenőrökről, akik fölfedték kilétüket a Coteses vacsora után, és elbeszélgettek vele az étterem múltjáró, jelenéről. A csillag(ok) odaítélését sosem jelentik be előre, és gondos vizsgálatok, évente többszöri látogatások előzik meg!
Annál is inkább érdekes, hogy csillagot kapott a hely, hiszen Miguel Viera séf helyét nemrégiben vette csak át az argentín Nicolas Delgado. A csillag egy életre szóló elismerést jelent, de csak akkor, ha a színvonalban nem történik semmiféle visszaesés (ezt az ellenőrök bármikor ellenőrizhetik, s a díjat akár másnap visszavonhatják). A minőség hosszú távú megtartása tehát alapvető szempont.
Mi is gratulálunk a Costes csapatának! Nem kis dolog ez, mely mögött nem kevés munka áll. Reméljük, ez a szép elismerés pozitív irányba mozdítja majd el a hazai vendéglátást.
(A nem csupán gumiabroncsokkal foglalkozó Michelin-fivérek által éves szinten kiadott ismertetőben kezdetben az országutakat koptató kamionosaknak, autósoknak próbáltak támpontokat adni, hol, merre, mennyiért lehetett jókat enni a megpihenő sofőröknek. A 20-es évektől már igen szigorú kritériumok szerint értékelni is kezdték az éttermeket a Michelin Guide-ban, mely azóta is a világ elsőszámú fokmércéje a remek éttermeknek. A csillagok az alábbiak szerint pottyanak le egyik vagy másik étteremhez:
1 csillag: a "a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" étterem.
2 csillag: olyan éttermek, amelyek miatt érdemes hosszabb kitérőket is tenni.
3 csillag: olyan éttermek kapják, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.)