X

ÉTTEREM

Ripka Gergely

Budai Gesztenyés kert

Ha már borból mostanában kevesebbet fogyasztok, maradok az étterem-beszámolóknál. Ezúttal egy másik kellemes, budai helyre sikerült ellátogatni, ezúttal nagycsaládosan. A Budai Gesztenyés lassan már nem csak a budakesziek körében örvend népszerűségnek; a vasárnapi, ebédidőt elnézve, azt hiszem, nincs oka panaszra az étteremnek.

Tovább

Ripka Gergely

Rezi serpenyős

Régen írtam étterem-látogatásról, úgyhogy most miért ne! Borongós ez a nyár is, épp elég nagy baj ez, de étterembe menni mindig jó, különösen, ha jó élményekkel gazdagodunk tőle.
A budai Rezi Serpenyőst a Jóisten tudja, honnan hallottam, hogy megér egy próbát, de megért.

Tovább

Ripka Gergely

Első Michelin-csillagos éttermünk: a Costes

Amire már régóta vártunk

A Ráday utcai Costes kapta meg először a magyar éttermek közt világszerte legnívósabb Michelin csillagot. A márciusban megjelenő Michelin Guideban a köztudottan az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő vendéglátói elismerést 55 európai étteremnek ítélték oda. Mindeddig csak a prágai Four Seasons Allegro étterme kapott csillagot itt, Közép-Európában. Csillagot ugyan nem, de Bib Gourmand minősítést kapott idén a szintén esélyeseknek tartott 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró, Kistücsök és Csalogány 26 magyar éttermek is, melyet pedig a jó ár/érték arányúnak ítélt helyek kapnak meg minden évben.

Tovább

Ripka Gergely

Ráspi Étteremben jártam

amit michelin csillag esélyesnek mondanak

Amióta nem kell lemenni Fertőrákosra, hogy egy jót egyen valaki Ráspi ételkülönlegességeiből, azóta mintha még ez a város is élhetőbbé vált volna. Már korábban levezettem Horváth Ráspi József borászati érdemeit. De röviddel a budapesti Ráspi februári nyitása után párommal ellátogattunk a Király utcai új étterembe is, hogy kicsit belekóstoljunk a tutiba.

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább