X

CABERNET FRANC

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Déli Vonások II: Bock vörösek

A BV sorozat folytatása következik

Pár hete a neves villányi pince második generációját képviselő Bock Valér fehérborait vettük górcső alá. Ma eljött a napja a vörösöknek is. Hogy pontosan miben másak, mint a családfő eddigi borai, azt nehéz lenne megfogalmazni: mindenképp több a burgundi palack (cabernet esetében is, ami kicsit nekem mindig fura) és összességében limitáltabb palackszámokról van szó, mellyel az éttermeket célozza meg a birtok. Ám organoleptikusan közben a DNS-üket ezek a borok sem hazudtolják meg: viszonylag magas alkohol, komoly tanninok, érezhető hordó, (all in all) újfent délies vonások következnek, alaposan kiszellőzött palackokból:

Tovább

Ripka Gergely

Koch & Evans Villányi Franc 2018

Sok fűszer, bors, intenzív, újvilágias karakter, finom érleléssel. Izgalmas és egyedi aromatika. Markáns tannin, hosszú, telt, szárító és tapadó korty. Étcsokis íz, nagyon fiatal szerezet, vaníliás lecsengéssel. Itt még egy pár alkotónak be kell épülnie, nincs még egészen egyben, de ígéretes stílus. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Kancellár Birtok Kancellár Cabernet Franc 2021

Vegetális, enyhén cefrés, finoman fűszeres illat. Szárító, tömör, fekete ribizlis, sötét gyümölcsös ízek. Sok tannin, kevéssé kifinomult bor, közben húsos textúrával, a végén tapadással. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Jackfall Bormanufaktura Villányi Franc 2019

Leginkább animális buké, fűszeres jegyekkel kiegészülve. Széles korty, tanninos, vastag, szárító íz, kissé kusza és összességében elég kevés benne a gyümölcs, s valahogy hiányzik a kedvesség is. (5)

Tovább

Ripka Gergely

Bakonyi Péter Pincéje Villányi Bio Cabernet Franc 2020

Finom és tiszta fűszerek, füstölt hús, szép és egyedi aromák. Eleven korty, fűszeres, modern, lendületes íz, sok tannin és magas sav. Nagyon fiatal még, de tele van potenciállal, energiával. Kell még neki egy kis idő, de már most is szép, modern felfogású villányi bor. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Koch Csaba 899 - Cabernet Franc prémium 2016

Animális, izgalmas, komplex buké, finom gyümölcsök: szilva, meggy. Jó sav,  sok fűszer, tapadó, szárító íz, igen magas tanninokkal. Szép szárítás, fiatal még, de nagy potenciál van még benne. Az árcímke mondjuk nem szerénykedik. (Erős 6)

Tovább

Ripka Gergely

Ruppert Borház Villányi Franc 2017

Szigorú, fekete fűszerek, visszafogottabb, de elegáns buké. Finom tannin, szép szerkezet, sötét húsú gyümölcsök díszeivel. Telt, sűrű szövet. Fiatal még. Arányos, intelligens bor! Jár a taps. (6+)

 

Tovább

Ripka Gergely

Ikon Evengelista cabernet franc 2019

Sötét mag, rubin széllel a pohárba pillantva. Sok-sok cabernet-s fűszer szövi át az illatot. Magas tannin, szárító íz, tapadás, ami mellett egyelőre kevés erényt vélek felfedezni benne. A végén étcsokis ízzel búcsúzik. Voltak már ennél sokkal szebb kiadásai is. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Attila Birtok Cabernet franc 2019

De nem a szomolyai Attila! Mély rubin szín, elég sötét maggal. Illatban az animalitás vezeti. Ízében durva tannin, animális/brettes jelleg, nem győzött meg sajnos... (3+)

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább