X

BADACSONY

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#3

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Endre Kéknyelű 2009.*

Szászi Endre borait talán már nem kell bemutatni az igényesebb kézműves borokat kedvelőknek. Kabócásai kultikus borok lettek, de egyszerűbb alapboraival is érdemes megismerkedni. Ez a friss Kéknyelű az egyik legjobb, amit valaha is ittam a fajtából. Hideg illat és zord savak helyett egy kedves, élvezetes balatoni bor. Illatában egy kosár friss almát találunk, még ilyen szépet Kéknyelűtől sosem éreztem, de még hasonlót sem! Ízben a fajtához járó savak megvannak, de ugyanakkor kellő zamat és elegáns struktúra is társul hozzá, jó arányokkal helyrebillentve, tehát ami a legfontosabb, jó inni!

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#2

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Laposa 'Friss' (rizling) 2008.

A pince badacsonyi rizlingjének egy része ezt a bort fogja a jövőben dícsérni. Más réteget céloz meg, mint a Bazaltbor sorozat. Nevére rászolgált, hisz egy ízig-vérig friss, fiatalos, egyszerű, de annál szerethetőbb, dunántúli fehérborral van dolgunk. Kellemes, üdítő savak, végtelen citrusosság és a napfényes balatoni nyár jut eszünkbe róla. Akár fröccsnek is...Miért ne...!
Könnyű szárnyas ételek és halak mellé egy igazi klasszikus a badacsonyi rizling.

Tovább

Ripka Gergely

Szeremley Rizling 2007

Szeremley és Rizling. Sokak számára ez a két szó már szinte kéz a kézben jár egymással, és ezt a bort tényleg nem is kell sokat magyarázni. Ugyan a szemelt rizling, idő közben csak simán rizlinggé kopott az idővel, de ez a bor is ugyanúgy klasszikusnak tekinthető a hazai rizlingvonalon, mint szemelt elődjei. Évről évre egy biztos pont az elérhető árú, egyszerűbb magyar fehérborok közt, mely hozza ugyanazt az egyenes, megbízható stílust, melyet megszokhattunk az első magyar borház „két rizlinges” házasításából. Kiegyensúlyozott bor, a savak és a zamatok kellemes harmóniájával. Érezhető benne Szeremley Huba oly sokféleképp megítélt borászati stílusa, de érezhető a badacsonyiság, és a két fajta könnyed, letisztult, szép egyensúlya. Jó vinni, jó inni.

Tovább

Ripka Gergely

Szeremley - Szürkebarát - 2007

Az Etyeki mellett kóstolva ezúttal a zamatosság és a krémesség (fa?) felé dől a mérce. A savak a háttérből figyelnek, inkább nem bántanak, ami nagyon kedveskedő, de kicsit hiányozni kezdenek 3-4 korty után.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/V. - hivatalos premier

2023. október 3. (Borkollégium)

Lassan nyomdában a TokajKalauz ötödik kiadása. Szeptember végén pedig ki is jön. Ez az első alkalom, hogy a könyv nem tavasszal, hanem ősszel lát napvilágot. Nagyon izgatott vagyok. Sikerült rengeteg újdonságot csempészni a könyvbe mind borászatok, szálláshelyek, éttermek vagy éppen kávézók tekintetében, de lesz benne új pékségtől, újhullámos kávézókon át sok-sok egyéb friss tartalom. Ahogy minden kiadásnál, most is bővül a borkatalógus az 1-3 csillagos referenciaborokkal, ami azt jelenti, hogy új birtokcsillagos pincék is úton vannak! Október 3-án a Borkollégiumban mindenre fény derül egy izgalmas vakkóstoló keretében. Még nincs is meghirdetve, de fogynak a szabad helyek!

Tovább

Ripka Gergely

Déli Vonások II: Bock vörösek

A BV sorozat folytatása következik

Pár hete a neves villányi pince második generációját képviselő Bock Valér fehérborait vettük górcső alá. Ma eljött a napja a vörösöknek is. Hogy pontosan miben másak, mint a családfő eddigi borai, azt nehéz lenne megfogalmazni: mindenképp több a burgundi palack (cabernet esetében is, ami kicsit nekem mindig fura) és összességében limitáltabb palackszámokról van szó, mellyel az éttermeket célozza meg a birtok. Ám organoleptikusan közben a DNS-üket ezek a borok sem hazudtolják meg: viszonylag magas alkohol, komoly tanninok, érezhető hordó, (all in all) újfent délies vonások következnek, alaposan kiszellőzött palackokból:

Tovább

Ripka Gergely

Aszúkóstolás innen-onnan

Valami készül....

Aszúhoz illő új poharakat teszteltünk a napokban. A secret projektről még augusztusban hamarosan megosztok több izgalmas részletet is (már tűkön ülök, látva a végkifejletet). Ám ma még a megmaradt, termelők által a tesztelésre hozott borokról osztanék meg pár jegyzetet, amolyan teaser jelleggel...annak jegyében is, hogy nyáron sem bűn aszút bontani, sőt!!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher meets Tokaj

A sas leszáll

Csodálkozom, hogy még nem nagyon cikkezett róla senki, pedig már egy bő hete is van annak, hogy egy zártkörű tállyai esemény megnyitóján Kreinbacher József, Somló egyik legmeghatározóbb intézményének tulajdonosa, a magyar pezsgőforradalom igazi vezéralakja bejelentette, hogy Tokajban is tervez szárnyakat bontogatni. A sas leszállni készül…

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább THE? Vol. II.

Újabb újratervezés

Egy dolog biztos: 2023 nem a Tokaj-Hegyalja Egyetem éve. Zűrzavaros időket él az egyetem, hullanak a fejek, átrendeződnek az erőterek mindenféle szinteken. Szép lassan viszont körvonalazódni látszanak a jövőt meghatározó hatalmi viszonyok, ami nem feltétlenül tart rossz irányba, sőt az sem kizárt, hogy a döntéshozók képesek lesznek a bárka orrát a megfelelő tájolásba állítani (mondatja velem örök optimista énem, mely valamiért tűzön-vízen át hisz Hegyaljában). Más kérdés, hogy az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként és az elmúlt bő évben megannyi vargabetű után ez a hánykolódó ladik mennyire tud majd egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni végre, és eleget tenni a 2021-es alapítást meghatározó ígérteknek. Korábbi írásomat is valahol itt fejeztem be, de lássuk az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján, mi várható Patakon!

Tovább