Az Alión-sztori
8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával
Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….
-
A név Leon-ra utal, ahonnan egyébként a tulajdonos Alvarez család is származik (és ami mindössze 15 km a birtokközponttól), az Alion borászat maga Ribera del Duero vidékén, a forgalmas Vallodolid-Soria út mellett található csodás környzetben.
- A cél egy tipikus Ribera del Duero blend készítése, melyhez átlagosan 30 éves tőkék Tinto Fino (azaz Tempranillo) fürtjeit dolgozzák fel.
-
Az Alion 1993 előtt a Vega Sicilia borai közt kapott helyet, de azt követően önálló filozófiával és saját pincével ruházták fel a márkát. 1993-ban 350 000 palack készült.
-
2000-ben komoly újrarendeződés volt jellemző a borászatnál, és 2001-től az Alion is tölgyfában erjed (‘oak tanks’, melyekből 20 db van); a fermentáció szabályozott hőmérsékleten történik.
-
2009-re a pince elérte a végleges kapacitását is.
- A pince arborétumában tölgyfák gyűjteményét találjuk.
-
1000 új, bordói tölgyhordót használnak jelenleg a bor érleléséhez különféle kádároktól. Az érlelés 12-14 hónapig tart. Minden hordót csakis egyszer használnak az Alionhoz!
- Töltés után további 15 hónapig palackban pihennek a borok.
Az Alión összesen 130 hektárnyi területről származik, mely három nagy tömbre osztható. Magán a Vega Sicilia birtokon 70 hektár található; további 30 hektár Padilla de Duero településen, ahol a pincészet is van; egy harmadik, 30 hektáros blokk pedig a közeli Pesquera de Duero városában fekszik.
Ebben a borban nagyon sokféle talaj találkozik a tájat formáló három elemnek köszönhetően: folyami, kolluviális és szél. Kiterjedtségéből adódóan a folyóvízi környezet a legjelentősebb, amelyet az évezredek során hordalékot lerakó Douro-folyó anyagai alkotnak. Ennek összefüggéseiben alakult ki az alioni talaj alsó és középső terasza.
A legjellemzőbb talajok igen mélyek, jó vízelvezetésűek, durva szerkezetű részekből állnak, fehér vagy vöröses tónusúak, barna finomabb rétegekkel váltakoznak bőséges kvarckavicsokkal, ami hordalékos eredetüket bizonyítja. A mélyben felhalmozódott karbonátok jelenléte e talajok nagyfokú érettségét és evolúcióját mutatja. De találunk laza szerkezetű vagy akár homokos, jó víz- és tápanyagmegtartású talajt is. Ezen talajok vízszabályozása korai érést biztosít a szőlőültetvényeknek. Mindez az ültetvények kiegyensúlyozott fejlődéséhez vezet, melyre bizonyíték az elsőrangú szőlő.
2013**
(Hűvösebb, mérsékeltebb év, ahol több válogatásra volt szükség a szőlőben is.) Füstölt sonkás pörkölési aromák, mentás, gyógynövényes díszítések, lehengerlő stílussal már illatok terén is. Ízben mindenekelőtt szuper finom tanninja fog meg (ami legyünk őszinték: idehaza ritka, mint a…), a füstölt húsos fűszerek a kortyban is feltűnnek. Végül hosszú, húsos és összességében még igencsak fiatalos jegyekkel búcsúzik. (A borászat 15-20 éves érlelési potenciált lát benne egyébként.) 7+/8
2012**
Bőrös, szilvás, csodás gyógynövényes kavalkád fogad illatban. Ízben itt is magas, de remekül érett és integrált tanninok, sőt magas a sav is, miközben még fiatal (!) a szerkezet, sok-sok primer szilvás gyümölccsel, és a levegőn is nagyon sokat alakul, jelezvén, hogy a bornak bőséggel vannak még tartalékai. Talán ő emelkedett ki a legjobban, de mindhárom bor annyira magas szint… 8
2011*
Érettebb hangulat lengi körül bukéját. - Több animalitás, kólás gyógynövényesség, édes fűszerek. A kortyban a már megismert markáns, de remek tannin. Sima, érett, széles és nagyon komplex ez is. Húsos textúra, és a végén sajnos egy kissé magas alkohol billenti ki az egyensúlyát. A három bor közül talán ez a legkevésbé kifinomult és életteli, de így is 7