x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: **Bott Határi határok nélkül

2015-2009, meglepetésekkel

Március elején volt már egy kóstoló furmintfan nappalijában, ahol 2015-ig visszamentünk az időben a **Bott Határi határait feszegetve. Ezúttal még mélyebbre engedjük a szondákat: a TOKAJMAGIC szeptemberi kiadásában 2009-ig nyúltunk vissza az időben. Mindig elmondom, hogy mennyire szeretek Bott borokat kóstoltatni: egyszerűen nincs okunk félni előtte; jól tudom, hogy a borok rendben lesznek, őszinték és szépek lesznek, ahogy igaz ez azok  készítőire is. Épp ezért minden évben szinte kötelező állomás egy tematikus Bott-sor, ahol ismét rácsodálkozhatunk, mennyire szépen fejlődnek ezek a borok, néha a legmeglepőbb évjáratokból is. A Határi még nem került sorra (a pince Csontosa mindig ellopja a show-t előle), pedig az északabbi termőhelyek közt igazi klasszikussá érett híres termelőinek köszönhetően. Most pótolunk!

 

Hadar Árpád barátunk idén is segített nekünk a sort kiegészíteni profi érlelőpincéjének mélyéről. Ezúton is óriási köszönet neki az alábbi három palackért!

A borokat a kóstoló reggelén bontottam ki mintavételezésre (a többi bort Judit hozta az eseményre, egyenesen Bodrogkeresztúrról, úgyhogy azokat átengedtem a vendégeinknek; nem született most róluk jegyzet, de a Borkatalógusban, jobbra fellelhetőek a korábbi csillagok, pontok, leírások).

 

Határi Furmint 2015*

Gyönyörű stílus. Szép aromatika, palackbuké, érett fehér húsú gyümölcsök, körte, birs, zöldalma, mélyen, nemesen, kristálytisztán. Spontán erjedt furmint aligha lehet ennél szebb. Ízben kerek, naspolyás, sima és nagyon hosszú bor. Gömbölyded idomok a melegebb évjáratból, csodás arányok és nagy test. Kornak még semmi nyoma (pedig hét év erős fordulatot tud hozni a furmintok érésében). Erős 7

 

Határi Furmint 2011

Érettebb szalmaszín. Illatban sárgás gyümölcsök, mango, papaya, licsi. Gyönyörű állapotban van 2011-es létére, tele intenzív primer jegyekkel, ami felettébb meglepő. Ízben feszes savval indul, aztán szélesen terül szét, nagy test, magas alkohol, sima korty, csodás gazdagság. Kicsit üresedik ugyan a korty közepe, de a végén egy finom krémes tapintás emel rajta. Meg kell inni lassan. 6+

 

Határi Hárslevelű 2009*

A dugó is tökéletes állapotban és a bor is. Szépséges palackbuké. Telt, birses, enyhén kukoricás, sárga virágos hársas tercier jegyek, amik így 13 évesen is elbűvölnek. Ízben is sok érett sárga húsú gyümölcs, főként birs, körte, egy kis naspolya. Telt, széles korty, hosszú, krémes íz a meleg évjáratból, véget nem érő lecsengés. Gyönyörű, sima felszínű, kifinomult és tiszta bor ennyi év után is (parafa alatt is). Erős 7

 

 

Határi Furmint 2009*

Saját coravines palackom került be bónuszként a sorba. Szép palackbuké, megnyerő illat: cukrozott almatermésűekkel, finom furmintos tercier jegyekkel, de öregedés nélkül, még a csúcson. Ízben eleinte édes tónus, félszáraz tapintás, aztán finoman üdítő savak egyenesítik ki. Komoly test, sok birs, sárga héjú körte, nagy test, maradékcukros édesség és sósság. Hihetetlen, mennyi primer gyümölcsöt tartogat számunkra még most is. Nagy évjárat gyönyörűen érett furmintja igazolja vissza számunkra a dűlő és a borász képességeit. Szép munka. 7 

 

Kóstoltunk még a helyszínen este 2020-as, 2019-es, 2018-as furmint-hárslevelűket is a Határiból, de azokról most kompratatív jellegű jegyzet nem készült (bocs).

Idén már csak egy Magic várható: 2oo2 aszúi decemberben.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább