x

Ripka Gergely

Aszúpohárteszt/Vol. II: A Nagy Döntő!

Mit tud az édesboros Zalto pohár?

Legutóbb egy ugyancsak 2017-es Hétszőlő 5 puttonyos aszúval teszteltem otthoni poharaim, aminek eredményeképp a Zalto Universal elsöprő győzelmet aratott. Második helyre zárkózott fel mögé a Riedel Sauvignon (míg többek közt olyan nevek véreztek el csúnyán, mint a GabrielGlass, de a Schott-Zwiesel és a Spiegelau is alulmaradt). Idén karácsonyra érkezett a háztartásba két Zalto Süsswein pohár, melyet sokan dicsérték korábban (szilveszterkor champagne mellett egyébként formája miatt remekül állta az első bevetést). Lássuk mihez kezd most egy 5 és egy 6 puttonyos *Royal aszúval, a múltkori két legjobb pohár kihívójaként…

Riedel Sauvignon

5P: Közeli illat, koncentrált, kellően gombás és gyümölcsös is. Friss, fiatalos, könnyed íz. Remek savak, hosszú, édes lecsengés, tele őszi és kajszibarackkal. A cukor fölényben van, nem túl hosszú, de így lesz egy jól érthető, könnyen iható, tiszta aszújelenség. Bor: 6+, Pohár: 4.5

6P: Mélyebb az 5 puttonyosnál, érdekes módon valamivel több hordót hoz ki a borból, dzsemesebb hatással és több dimenzióval, egzotikus gyümölcsökkel, aztán szép vaníliával. Krémes az íz is, sok vanília, sok hordó, dús, telt textúra. Hosszú, mély, hömpölygő íz, végtelen lecsengéssel. Egyensúlyosan mutatja be az egyébként nagyon édes bort. Magasra teszi a lécet. Bor: 7+, Pohár: 5

 

Zalto Süsswein

5P: Érdekes módon nem bontja ki igazán az illatspektrumot. Zárkózott benne a bor, de a gyümölcsök talán jobban előtérben vannak. A nyelv első felére érkezik a bor, ami koncentrálja az ízeket, hozza szépen a gyümölcsöket, de mégsem nyitja fel annyira a bor mélyebb rétegeit, mint az universal. Bor: 6+, Pohár: 4

6P: Ebben a pohárban is kérmesebb az illat, sok vaníliával, és kevés dimenzióval. Ez is diszkrét ebben a pohárban. Szépen kinyítja a savakat, a barckos ízeket, és kevesebb a hordó. Kis barackmagos kesernyét minkét bornál érezni vele. Bor: 7, Pohár: halvány 4

 

Zalto Universal

5P: Nagyon szépen hangsúlyozza a sárga húsú gyümölcsöket, a barackot, a narancsot, a fűszereket, a citrusokat. Minden moderált és tiszta ebben a pohárban (kis kénhiány azért van rajta szellőzést követően). Gyönyörű őszibarackosság, szinte parfümösen jön belőle. Ízben is jobban kiadja a savakat az elején, sok barackossággal, izgalmas zamatokkal olvadó textúrával terül szét a szájban a bor, kis marmeládossággal a végén. Nem túl hosszú aszú, de nagyon szépen egyben van a pohárban a bor. Bor: 6+, Pohár: 5*

6P: Ebben a legszebb ez is: kinyílnak az imádnivaló, fiatalos trópusi gyümölcsök, az érett őszibarack, eleinte pici tompa szúrással, majd virágos, ellenállhatatlan parfümmel. Kifejezetten aromatikus aszú. Sokkal emelkedettebb, nemesebb, fennköltebb és rétegzettebb az illat innen nézve, amiben nem kerekedik felül semmi sem: ott a krémesség, de ott a sok, definiált sárga húsú gyümölcs is szépen. A kortyban is szétnyitja a bor minden alkotóelemét millió részletre. Jön a vibráló sav, a végig erős cukor, ízekre szedi a bort a szájban, mély, gazdag, intenzív aszúíz, pazar egyensúllyal (túlzó hordó nélkül). Valósággal robban a bor barackossága eleven gyümölcsössége, finom florális karaktere, végtelenül zamatos rétegzettsége, tiszta tokajisága. Bor: 7+, Pohár: 5

 

A borok értékelése

*Royal Tokaji 5 puttonyos tokaji aszú 2017*

*Royal Tokaji 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

 

A poharak összegzése

A Riedel Sauvignon még mindig egy baromi jó ár-érték arányú pohár tokajiakhoz, minden otthoni vagy éttermi felhasználót bíztatok a használatára, de azért hajlamos rájátszani a hordóra. A Zalto Universalra továbbra sincsenek szavak: döbbenetes, de mindenhez tökéletes az a pohár. Nem várt fordulat, de a Zalto Sweet Wine pohár noha nem rossz egyáltalán, de mi inkább Champagne-hoz fogjuk használni itthon, ahhoz sokkal szebben működött, az aszút nem tudta szépen kibontani. . .

 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább