BEMUTATKOZIK - Szélkiáltó Pince - helyszíni szemle (2o2o)
Messzire kiáltó tokaji minőség szárazban
Ismeri valaki a nagy pólingot? Nos, én sokat madarásztam gyerekként, így ennek a különös parti madárnak a népies neve is ismerős volt, amikor a tavalyi Furmint Februáron a Szélkiáltót meghallottam. Az első kiáltás persze korántsem volt olyan zajos (pedig lenne rá ok bőven), de Kálmán Tibi barátom óvatosan megsúgta, hogy érdemes lesz odafigyelnem erre az új névre. Aki hozzám hasonlóan tehát tavaly nem kóstolta boraikat, idén mindenképp ejtse útba a standjukat a Vajdahunyad várban, annál is inkább, mivel különleges premierre készülnek, egy különleges borral, melyet szűk körben Kézdy Dani budakalászi pincéjében már meg lehetett kóstolni. Lássuk hát az első benyomásokat!
Területeket tekintve a kisbirtok a mádi Szilvás és Őszhegy-dűlőkben, illetve a tállyai Hasznos, Sipos, Hetény, Csatorna és Kerekdomb-dűlőkben található, és valóban hordoznak a borok tállyai és mádi stílusjegyeket egyaránt. Gubicskó Lászlóról, a borászról és tulajdonosról annyit érdemes még megjegyezni, hogy karcagi származású és alapvetően agrár-szakemberként dolgozik, a hegyaljai borászkodás valójában szerelemként indult (ki hallott már ilyet…?). A bodrogkisfaludi Kisfalucska Vendégház készülő bisztrójában ültünk le kóstolni:
2016.
Minden spontán erjed. A borok többnyire mindenféle terjengős fantázianév vagy dűlőnév megjelölése nélkül kerülnek palackba, 2016-ban eleve egy bor született. Egyértelműen a borvidék déli részeit juttatja eszembe illatával, elsőre ugyan elég neutrális, aztán lassan nyílik benne a birs, a körte, egy elegánsan megjelenő kis hordós mogyorókrémmel. Ízben széles, hosszú, húsos bor, melyet a 6 g/l cukor is szépen kitölt édes, kerek érzetével (ez maradék cukros textúra minden borukban megvan elegánsan). 5+
“A” Furmint 2017
Az évjáratot kiemelkedőnek élték meg, és most látni is fogunk rá jópár stílusgyakorlatot. Klasszikusabb száraz tokaji jelenség, itt is jön egy kis nugátosság, (egyelőre) diszkrét gyümölcsösség mellett. Ízben feszesebbek az évjárat savai 2016-hoz viszonyítva. Hosszú, strukturált és telt korty. Ül rajta még egy kis hordó, krémességet adva a borhoz, de mögötte mégis sűrű, tömény, gazdag és a savak megtöltik kellő lendülettel. Ha a hordó kicsit besimul a kortyba, még szebb lesz... 6+
“C” Furmint 2017.*
Egy fejjel komolyabb megfogalmazásban ugyan, de felismerhető a borász stílusa: illatban itt is megjelenik egy kis nugátos hordós jegy. Ízben telt gyümölcsök, narancs, egzotikus jegyekkel. Gyönyörű és kifinomult részletek jellemzik. Szép sav, hosszú korty, fiatalos szerkezet. Sűrű és komplex száraz tokaji, amiben összekapcsolódik szépen a terroir jellege mellett a primer gyümölcs és a pazar savú évjárat is. Nagyon tetszett és ezt is lehet még érlelgetni akár. 7
“B” Furmint-Hárslevelű 2017.*
Tisztán a tállyai Sipos-dűlőből. Visszafogottabb, de parfümös illat. Hűvösebb, távolságtartóbb, kimértebb jegyek, ami valószínűleg fiatal korának is betudható még. Ízében elsőre az erősetljes, csontos sav ugrik ki, de mellette sok gyümölcsöt is érezni, szikár, szárító, hosszú és feszes bor. Elképesztően csiszolt korty, amire bátran mondható, hogy a termőhelyiségről szól (merészebbek mondanák tán ásványosnak is...). 6+
Fekete Bárány 2017.**
Mád, Szilvás, egy dűlő, amit soha nem tartottak igazán nagyra. A kor divatjával szembemenvén részben botritiszes alapanyagból készült, melyet sajnos eddig nem sikerült reprodukálni a borászatnak (viszont a 2019-es tanulság csak még közelebb vitte a megoldáshoz a borászt); mindenképp folytatni kívánják ezt az (ellen)forradalmat a borvidéken. Nyolc napot töltött héjon, s végül 7-es savval, 13-as cukorral került palackba. És mi tagadás, jelen állapotában ennek a bornak nagyon jót tesz ez a kis extra tokaji karakter. - Koncentrált őserő érezhető benne. Sárga gyümölcsök, főként barack, késői szüretes jelleg és mindez gyönyörű tisztaság mellett. Hosszú, csodás sav-cukor arány jellemzi, ahogy a pince valamennyi borát. Húsos íz, strukturált, harapható, a végén szépen megmaradó édességgel, csordultig sárga húsú gyümölcsökkel, ahogyan azt az illat is ígérte. Mindenekelőtt a korty közepén mutatkozó koncentráció az, ami egyedivé teszi száraz tokaji borok közt...arra nagyon kíváncsi leszek, hogyan fejlődik majd ezzel a botritiszességgel. Mindössze 400 palack készült belőle. Feburár 6-án a Vajdahunyad várban ne hagyjátok ki! Provizórikus két csillag a formabontó szerkezetért/élményért, és pontban egyelőre óvatosabb 7+