x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK - Szélkiáltó Pince - helyszíni szemle (2o2o)

Messzire kiáltó tokaji minőség szárazban

Ismeri valaki a nagy pólingot? Nos, én sokat madarásztam gyerekként, így ennek a különös parti madárnak a népies neve is ismerős volt, amikor a tavalyi Furmint Februáron a Szélkiáltót meghallottam. Az első kiáltás persze korántsem volt olyan zajos (pedig lenne rá ok bőven), de Kálmán Tibi barátom óvatosan megsúgta, hogy érdemes lesz odafigyelnem erre az új névre. Aki hozzám hasonlóan tehát tavaly nem kóstolta boraikat, idén mindenképp ejtse útba a standjukat a Vajdahunyad várban, annál is inkább, mivel különleges premierre készülnek, egy különleges borral, melyet szűk körben Kézdy Dani budakalászi pincéjében már meg lehetett kóstolni. Lássuk hát az első benyomásokat!

 

Területeket tekintve a kisbirtok a mádi Szilvás és Őszhegy-dűlőkben, illetve a tállyai Hasznos, Sipos, Hetény, Csatorna és Kerekdomb-dűlőkben található, és valóban hordoznak a borok tállyai és mádi stílusjegyeket egyaránt. Gubicskó Lászlóról, a borászról és tulajdonosról annyit érdemes még megjegyezni, hogy karcagi származású és alapvetően agrár-szakemberként dolgozik, a hegyaljai borászkodás valójában szerelemként indult (ki hallott már ilyet…?). A bodrogkisfaludi Kisfalucska Vendégház készülő bisztrójában ültünk le kóstolni:

 

2016.

Minden spontán erjed. A borok többnyire mindenféle terjengős fantázianév vagy dűlőnév megjelölése nélkül kerülnek palackba, 2016-ban eleve egy bor született. Egyértelműen a borvidék déli részeit juttatja eszembe illatával, elsőre ugyan elég neutrális, aztán lassan nyílik benne a birs, a körte, egy elegánsan megjelenő kis hordós mogyorókrémmel. Ízben széles, hosszú, húsos bor, melyet a 6 g/l cukor is szépen kitölt édes, kerek érzetével (ez maradék cukros textúra minden borukban megvan elegánsan). 5+

 

“A” Furmint 2017 

Az évjáratot kiemelkedőnek élték meg, és most látni is fogunk rá jópár stílusgyakorlatot. Klasszikusabb száraz tokaji jelenség, itt is jön egy kis nugátosság, (egyelőre) diszkrét gyümölcsösség mellett. Ízben feszesebbek az évjárat savai 2016-hoz viszonyítva. Hosszú, strukturált és telt korty. Ül rajta még egy kis hordó, krémességet adva a borhoz, de mögötte mégis sűrű, tömény, gazdag és a savak megtöltik kellő lendülettel. Ha a hordó kicsit besimul a kortyba, még szebb lesz... 6+

 

“C” Furmint 2017.*

Egy fejjel komolyabb megfogalmazásban ugyan, de felismerhető a borász stílusa: illatban itt is megjelenik egy kis nugátos hordós jegy. Ízben telt gyümölcsök, narancs, egzotikus jegyekkel. Gyönyörű és kifinomult részletek jellemzik. Szép sav, hosszú korty, fiatalos szerkezet. Sűrű és komplex száraz tokaji, amiben összekapcsolódik szépen a terroir jellege mellett a primer gyümölcs és a pazar savú évjárat is. Nagyon tetszett és ezt is lehet még érlelgetni akár. 7

 

“B” Furmint-Hárslevelű 2017.*

Tisztán a tállyai Sipos-dűlőből. Visszafogottabb, de parfümös illat. Hűvösebb, távolságtartóbb, kimértebb jegyek, ami valószínűleg fiatal korának is betudható még. Ízében elsőre az erősetljes, csontos sav ugrik ki, de mellette sok gyümölcsöt is érezni, szikár, szárító, hosszú és feszes bor. Elképesztően csiszolt korty, amire bátran mondható, hogy a termőhelyiségről szól (merészebbek mondanák tán ásványosnak is...). 6+

 

Fekete Bárány 2017.**

Mád, Szilvás, egy dűlő, amit soha nem tartottak igazán nagyra. A kor divatjával szembemenvén részben botritiszes alapanyagból készült, melyet sajnos eddig nem sikerült reprodukálni a borászatnak (viszont a 2019-es tanulság csak még közelebb vitte a megoldáshoz a borászt); mindenképp folytatni kívánják ezt az (ellen)forradalmat a borvidéken. Nyolc napot töltött héjon, s végül 7-es savval, 13-as cukorral került palackba. És mi tagadás, jelen állapotában ennek a bornak nagyon jót tesz ez a kis extra tokaji karakter. - Koncentrált őserő érezhető benne. Sárga gyümölcsök, főként barack, késői szüretes jelleg és mindez gyönyörű tisztaság mellett. Hosszú, csodás sav-cukor arány jellemzi, ahogy a pince valamennyi borát. Húsos íz, strukturált, harapható, a végén szépen megmaradó édességgel, csordultig sárga húsú gyümölcsökkel, ahogyan azt az illat is ígérte. Mindenekelőtt a korty közepén mutatkozó koncentráció az, ami egyedivé teszi száraz tokaji borok közt...arra nagyon kíváncsi leszek, hogyan fejlődik majd ezzel a botritiszességgel. Mindössze 400 palack készült belőle. Feburár 6-án a Vajdahunyad várban ne hagyjátok ki! Provizórikus két csillag a formabontó szerkezetért/élményért, és pontban egyelőre óvatosabb 7+ 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább