2013: az érem két oldala
Gyönyörű szárazak, nehézkes aszúk
Tudják az egyensúly kérdésköre.... Ha édes borról van szó, akkor ez a kulcsa mindennek. - Hogy a cukor mellett a sav mennyire érvényesül és viszont. Talán nem vagyok egyedül azzal a vélekedéssel, hogy akkor igazán szép/eltartható/elegáns/jól illeszthető bármihez (pl. ételhez) egy édes bor, ha a savak repítik, kortalanná teszik, lemossák a cukrot. A decemberi 1999-jubileum kapcsán a sav-cukor témában több oldalról is körbejártuk a témát (érdemes visszalapozni), illetve hamarosan két hűvös évjárat édesborával lesz válasz magas savakkal a mai savszszegény posztra. De mindig elmondom, hogy nincs még egy ilyen borvidéke a világnak, ahol (egyrészt a sav és a cukor ennyire páratlanul tud működni, és) ennyire szépen megjelennek egy borban az évjárat sajátságai, mint Tokajban. Így már fiatalon lehet valamit sejteni abból, milyenek lesznek az idővel. Nos, 2013-at tartjuk aszúban a nagy futó évjáratnak, de az igazság az, hogy számomra egyre kevesebb eleganciát és szépséget hordoznak az évjárat aszúi (szemben mondjuk 2016 vagy 2017-tel), édességben annál többet.
Száraz borban annak idején nagyon szerettem ezt az évet, de ha az ünnepek előtt Belgiumban kóstolt Jakabokra gondolok, bizony most is tud meglepetést okozni 2013, persze ha megfelelő szüreti időben a megfelelő borász kezei közé került a jó alapanyag. Aztán állítólag jött egy meleg ősz és az aszúszemek, illetve a később szüretelt aszúalapborok sajnos elvesztették a savaikat félúton. Van pár példa, ahol így is elképesztő pontszámok és egyéni teljesítményekről lehet beszámolni (Kikelet, Pendits stb), de a többségnél sajnos rendre az alábbi szimptómák jelentkeznek:
Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
224-es cukor mellett 8,4-es sav. Egy komoly év nemessége, mélysége mutatkozik meg gyönyörűen orrban, aszalt narancshéjjal, sárga színekkel, melegséggel, barackkal, pici hordóvaníliával, nagyon tisztán és emelkedetten. Ízben viszont a fa után sok cukor, szétterülő töménység, kissé öncélú hömpölygés erzékelhető, nagyon kevés savval, gejl szerkezettel. Egyelőre brutálisan édes és minden bizonnyal az is marad. Igyuk alaposan lehűtve és citrusokkal, gyümölcsökkel, amik közömbösíthetik a nagyfokú édességet. Tán tisztelem, de nem szeretem klasszikus esete.... 7+
Árvay 6 puttonyos tokaji aszú 2013.*
Tömény, sűrű illat, fehér csokival, kókusztejjel, nemes villanásokkal. Ízben valamivel talán szebbek a savai, szebb lenne az egyensúly, de a kissé durva hordó itt a korty végén erősít be, amit érzésem szerint már sokkal nehezebben fog besimulni az idővel, mint az Erzsébet aszú esetében. Alapvetően a lendület azonban itt is kevéske, bágyadt és eléggé egydimenziós a korty édessége. Meg kell kóstolni később is... Hiába a komoly tartalom, mindent összevetve ez 7
PROGRAMAJÁNLÓ:
Január 16: TOKAJMAGIC - Balassa Mézes Mály @ Borganika.
Kezdés: 18.00
Ár: 16. 500.- (mely 6 száraz bort, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).
További részletekkel, kóstolósor az esemény linkkel hamarosan!
Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+36 20 244 6097