Nyakas Sauvignon Blanc 2009.
A budai Nyakasnál a Sauvignon mindig az egyik leginkább respektált tétel. Általában könnyű, reduktív bor, illatban a konvencionális bodzás, vágottfüves vonallal, ízben viszont inkább az újvilágias trópusi gyümölcsökkel, olykor maradékcukorral kiegészítve (előző évjáratára legalábbis ez volt jellemző).
Dús, déligyümölcsös az illat (a 8-as elődben inkább az eltéveszthetetlen vágottfű, bodza dominált). Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, barack, és virágosság jellemzi. Vakon egyáltalán nem biztos, hogy Sauvignonnak tippelném, nagyon enyhe fűszeresség húzódik csak meg a háttérben. Ízben a savai kissé szolidak, a maradékcukor viszont mintha határozottabb lenne, mint korábban. Az utóízében végül megjelennek a fajtajelleges vegetális jegyek (kicsit talán túlzó módon is), a cukorka, a sárgadinnye is és fűt egy kis alkoholosság is. Összességében frissessége ellenére telt a korty, étel mellé lehet igazán jó választás.