X

NYAKAS

Ripka Gergely

Nyakas Aligvárom Cuvée 2012

Több fajta került most bele: chardonnay, irsai, szürkebarát, rizlingszilváni. Illatos, szőlővirágos. Megszokott tisztaság. Friss sav, rövid íz, jó zamatú, lágy fehérbor, egyszerű, megszokott, könnyed tavaszias üdítőital.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 2011.

Vajas, krémes, kerek illat: vanília és körte. Ízben krémes zamat, olajos magvak íze. Nem nagyon száraz, visszafogott savú, gömbölyded korty. Széles, behízelgően lágy fehérbor, melyet könnyű inni, könnyű megérteni egyszerűsége okán.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas budajenői Pinot Gris 2008

Halvány, áttetsző szín. Elég megfoghatatlan illat magokkal, fehér virágokkal. Vakon kóstolva jó arányok, de kissé áttetsző, visszafogott bor, szép (reduktív?) savakkal.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas budajenői Pinot Gris 2006

A történet a legtöbb Nyakastól eltérően nem a reduktív, virgonc savakról, hanem egy igen szép évjárat fahordós, hosszabb érlelési potenciállal rendelkező, szélesebb spektrumú fehérboráról szól.
Sárgás-aranyló színe mellett intenzíven édeskés, vajas-krémes, süteményes illata, lassú mozgása gyönyörködtet minket a pohárban. A kortyban késői szüretes, töppedt jegyek szövik át a visszafogott, almás-birses savak játékát. A behízelgő extraktédesség, a kevés maradékcukor, a hosszú, kesernyés lecsengés és a vastag, oxidatív jegyek egy széles, izgalmas pinot gris-t adtak ki, mellyel nagyon jól esik koccintani a nap végén. Most talán a legjobb.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Sauvignon Blanc 2009.

A budai Nyakasnál a Sauvignon mindig az egyik leginkább respektált tétel. Általában könnyű, reduktív bor, illatban a konvencionális bodzás, vágottfüves vonallal, ízben viszont inkább az újvilágias trópusi gyümölcsökkel, olykor maradékcukorral kiegészítve (előző évjáratára legalábbis ez volt jellemző).
Dús, déligyümölcsös az illat (a 8-as elődben inkább az eltéveszthetetlen vágottfű, bodza dominált). Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, barack, és virágosság jellemzi. Vakon egyáltalán nem biztos, hogy Sauvignonnak tippelném, nagyon enyhe fűszeresség húzódik csak meg a háttérben. Ízben a savai kissé szolidak, a maradékcukor viszont mintha határozottabb lenne, mint korábban. Az utóízében végül megjelennek a fajtajelleges vegetális jegyek (kicsit talán túlzó módon is), a cukorka, a sárgadinnye is és fűt egy kis alkoholosság is. Összességében frissessége ellenére telt a korty, étel mellé lehet igazán jó választás.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 'Selection Barrique' 2007.*

Mi a "fehér címkés" Nyakast is könnyen megszerettük, de a fahordós iskolázású 2007-es Chardonnay igazi telitalálat! A kései szüretelésű termésből a fahordós érlelés révén igen markáns, férfias, hosszú érlelési potenciállal rendelkező etyek-budai fehérbort kaptunk, melyet külön ajánlott is félretenni egy időre, hiszen egyelőre igen kócos állapotát mutatja a bor (sok a fa, sok a sav, sok az alkohol is egy kicsit), de alkotórészei idővel szépen összhangba fognak kerülni.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Don Olivér 2008.*

Mint két drámai karakter, úgy feszül egymásnak Don(na) Chardonnay és Irsai Olivér a Nyakas Pince által rendezett Don Olivérben. A bevezető színben inkább az egyszerűbb, simulékony Irsaié a főszerep fehérszőlős illatával és zöldes ízjegyeivel mindenkit lejátszik a színről. A chardonnay szép csendben, türelmesen vár a sorára, hogy színre léphessen, és a háttérből figyeli, hogy az egyszerű, de kedves magyar fajta árasszon el minket minden bájos gyümölcsösségével és aromájával. Majd a második felvonásban megváltozik a szereposztás. Ahogy a poharunkban szép lassan melegszik a halvány aranyszínű, gyümölcsös bor, úgy közelít a távolból egyre inkább a sokat próbált burgundiai világfajta. Mind jobban és jobban átveszi a történet menetét és haraphatóan húsos, bársonyosan krémes textúrát ad a kesernyés fináléhoz. A dráma végére kiderül, hogy remekül egymásra találtak ebben az izgalmas házasításban.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Irsai Olivér 2008

Egy igazi szerény slágerbor, melynek korábbi évjáratait is olyan könnyen megszerettük. Ahogy a legtöbb Irsai, ez is könnyed, vidám, egyszerű bor, mely nélkül a tavaszi, nyári kánikula elképzelhetetlen. Behízelgő szőlő(lé) illata, kedves savai miatt egy igazán könnyen iható, szerethető bor, különösen a reduktív iskola rajongóinak. Nem kell keresni benne ízhosszúságot, nem kell elvárni tőle óriási távlatokat. Mindössze délután, munkából hazaérve gyorsan be kell tenni a hűtőbe, épp csak amíg valami vacsorát gyorsan összedobunk. Aztán lehet asztalhoz ülni, jöhet az Irsai is, és biztosan nem fog az asztalnál senki sem csalódni.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 2007

Aki azt mondja, hogy Nyakas bor nem okozhat igazán nagy meglepetést, az bizony téved. A pincészet chardonnay-ja méltó cáfolata ennek a kijelentésnek, és bizonyítja mennyire szép, technológiai borok készülnek ma Etyek-Budán. Illata szép, fajtajelleges: a bor textúrája is krémesen lágy, bársonyos, akár a legjobb chardonnay-k esetében. Az alkohol pedig jóval karakánabb ebben a borban, mint a többi enyhébb, reduktív Nyakasban A csillogó aranyszínnel pedig elegánsabb, mégis kemény, férfias karakterü bort kapunk...verhetetlen árért.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2008

A reduktív iskolát kedvelőknek mindig igazi különlegesség a Sauvignon Blanc. Nyakaséknál minden évben különleges tétel. Üde, zöldfűszeres illatok mellett a fajta jellegét meghatározó zöldalma, vágott fű, bodza és csalán mind jelen van a borban, ahogy egy szép Sauvignonhoz illik. Majd a meglepetés sem marad el. - A kevéske maradék cukor kicsit a trópusi gyümölcsös irányvonalat képviselő újvilági stílus felé viszi el borunkat, mindemellett a fajtára szintén jellemző vegetális ízek mellett a friss savak teszik szép egyensúlyúvá ezt a tanítani való Sauvignont.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább