X

NYAKAS

Ripka Gergely

Nyakas Aligvárom Cuvée 2012

Több fajta került most bele: chardonnay, irsai, szürkebarát, rizlingszilváni. Illatos, szőlővirágos. Megszokott tisztaság. Friss sav, rövid íz, jó zamatú, lágy fehérbor, egyszerű, megszokott, könnyed tavaszias üdítőital.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 2011.

Vajas, krémes, kerek illat: vanília és körte. Ízben krémes zamat, olajos magvak íze. Nem nagyon száraz, visszafogott savú, gömbölyded korty. Széles, behízelgően lágy fehérbor, melyet könnyű inni, könnyű megérteni egyszerűsége okán.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas budajenői Pinot Gris 2008

Halvány, áttetsző szín. Elég megfoghatatlan illat magokkal, fehér virágokkal. Vakon kóstolva jó arányok, de kissé áttetsző, visszafogott bor, szép (reduktív?) savakkal.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas budajenői Pinot Gris 2006

A történet a legtöbb Nyakastól eltérően nem a reduktív, virgonc savakról, hanem egy igen szép évjárat fahordós, hosszabb érlelési potenciállal rendelkező, szélesebb spektrumú fehérboráról szól.
Sárgás-aranyló színe mellett intenzíven édeskés, vajas-krémes, süteményes illata, lassú mozgása gyönyörködtet minket a pohárban. A kortyban késői szüretes, töppedt jegyek szövik át a visszafogott, almás-birses savak játékát. A behízelgő extraktédesség, a kevés maradékcukor, a hosszú, kesernyés lecsengés és a vastag, oxidatív jegyek egy széles, izgalmas pinot gris-t adtak ki, mellyel nagyon jól esik koccintani a nap végén. Most talán a legjobb.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Sauvignon Blanc 2009.

A budai Nyakasnál a Sauvignon mindig az egyik leginkább respektált tétel. Általában könnyű, reduktív bor, illatban a konvencionális bodzás, vágottfüves vonallal, ízben viszont inkább az újvilágias trópusi gyümölcsökkel, olykor maradékcukorral kiegészítve (előző évjáratára legalábbis ez volt jellemző).
Dús, déligyümölcsös az illat (a 8-as elődben inkább az eltéveszthetetlen vágottfű, bodza dominált). Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, barack, és virágosság jellemzi. Vakon egyáltalán nem biztos, hogy Sauvignonnak tippelném, nagyon enyhe fűszeresség húzódik csak meg a háttérben. Ízben a savai kissé szolidak, a maradékcukor viszont mintha határozottabb lenne, mint korábban. Az utóízében végül megjelennek a fajtajelleges vegetális jegyek (kicsit talán túlzó módon is), a cukorka, a sárgadinnye is és fűt egy kis alkoholosság is. Összességében frissessége ellenére telt a korty, étel mellé lehet igazán jó választás.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 'Selection Barrique' 2007.*

Mi a "fehér címkés" Nyakast is könnyen megszerettük, de a fahordós iskolázású 2007-es Chardonnay igazi telitalálat! A kései szüretelésű termésből a fahordós érlelés révén igen markáns, férfias, hosszú érlelési potenciállal rendelkező etyek-budai fehérbort kaptunk, melyet külön ajánlott is félretenni egy időre, hiszen egyelőre igen kócos állapotát mutatja a bor (sok a fa, sok a sav, sok az alkohol is egy kicsit), de alkotórészei idővel szépen összhangba fognak kerülni.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Don Olivér 2008.*

Mint két drámai karakter, úgy feszül egymásnak Don(na) Chardonnay és Irsai Olivér a Nyakas Pince által rendezett Don Olivérben. A bevezető színben inkább az egyszerűbb, simulékony Irsaié a főszerep fehérszőlős illatával és zöldes ízjegyeivel mindenkit lejátszik a színről. A chardonnay szép csendben, türelmesen vár a sorára, hogy színre léphessen, és a háttérből figyeli, hogy az egyszerű, de kedves magyar fajta árasszon el minket minden bájos gyümölcsösségével és aromájával. Majd a második felvonásban megváltozik a szereposztás. Ahogy a poharunkban szép lassan melegszik a halvány aranyszínű, gyümölcsös bor, úgy közelít a távolból egyre inkább a sokat próbált burgundiai világfajta. Mind jobban és jobban átveszi a történet menetét és haraphatóan húsos, bársonyosan krémes textúrát ad a kesernyés fináléhoz. A dráma végére kiderül, hogy remekül egymásra találtak ebben az izgalmas házasításban.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Irsai Olivér 2008

Egy igazi szerény slágerbor, melynek korábbi évjáratait is olyan könnyen megszerettük. Ahogy a legtöbb Irsai, ez is könnyed, vidám, egyszerű bor, mely nélkül a tavaszi, nyári kánikula elképzelhetetlen. Behízelgő szőlő(lé) illata, kedves savai miatt egy igazán könnyen iható, szerethető bor, különösen a reduktív iskola rajongóinak. Nem kell keresni benne ízhosszúságot, nem kell elvárni tőle óriási távlatokat. Mindössze délután, munkából hazaérve gyorsan be kell tenni a hűtőbe, épp csak amíg valami vacsorát gyorsan összedobunk. Aztán lehet asztalhoz ülni, jöhet az Irsai is, és biztosan nem fog az asztalnál senki sem csalódni.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Chardonnay 2007

Aki azt mondja, hogy Nyakas bor nem okozhat igazán nagy meglepetést, az bizony téved. A pincészet chardonnay-ja méltó cáfolata ennek a kijelentésnek, és bizonyítja mennyire szép, technológiai borok készülnek ma Etyek-Budán. Illata szép, fajtajelleges: a bor textúrája is krémesen lágy, bársonyos, akár a legjobb chardonnay-k esetében. Az alkohol pedig jóval karakánabb ebben a borban, mint a többi enyhébb, reduktív Nyakasban A csillogó aranyszínnel pedig elegánsabb, mégis kemény, férfias karakterü bort kapunk...verhetetlen árért.

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2008

A reduktív iskolát kedvelőknek mindig igazi különlegesség a Sauvignon Blanc. Nyakaséknál minden évben különleges tétel. Üde, zöldfűszeres illatok mellett a fajta jellegét meghatározó zöldalma, vágott fű, bodza és csalán mind jelen van a borban, ahogy egy szép Sauvignonhoz illik. Majd a meglepetés sem marad el. - A kevéske maradék cukor kicsit a trópusi gyümölcsös irányvonalat képviselő újvilági stílus felé viszi el borunkat, mindemellett a fajtára szintén jellemző vegetális ízek mellett a friss savak teszik szép egyensúlyúvá ezt a tanítani való Sauvignont.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább