x

Ripka Gergely

Ábrahám Pince – gyorsszemle (2o19)

2017 fénye erősödik...

Enikőhöz és Robihoz azért szeretek járni, mert egészen biztosan nem hétköznapi élményben lesz részem náluk, bármikor is megyek. Ez igaz a borokra és az emberi tapasztalásokra is. Sose lehet tudni, kibe botlik az ember náluk, ezúttal egy kaliforniai párba botlottam, majd egy fiatal magyar társaság csatlakozott be. Az amerika fiú borásznak készül (különleges vonzódással minden felé, ami natúr megoldás, így Grúzia, Szlovénia kiváltképp érdekli), a lány pedig fotóz és kutatja a zsidó konyha sajátosságait, járják hazánkat ezekben a napokban is; Eger, aztán Pest. Tokaj legeldugottabb szegletében is mennyire valószerűtlen multikulturális kavalkádba tud belefutni az ember, hihetetlen. 

Persze kóstoltunk is: vannak olyan borászok, akikről kifejezetten élmény írni. Még így, tíz esztendőnyi blogolás után is. Sokmindent leírtam már az Ábrahám borokról is, talán nehéz is már újat, mondani, mégis mindig nagyon egyedi és különleges oldaláról mutatják be Tokajt, tele sajátos karakterrel, egyéniséggel. Persze tíz év arra is elegendő volt, hogy megtanuljam, szinte egyik pincénél (még a csillagosoknál) sem tudom előre megjósolni, milyen élményre számíthatok. Itt most épp hat igen szép borral sikerült megörvendeztetnie a borok megálmodóinak, melyeken keresztül egyre szebben rajzolódik ki az idő előrehaladtával, hogy 2018-ban bizony az elegancia és a frissesség megtartása óriási kihívás a száraz borokban, míg 2017-ben egyelőre óriási ígéretek bújnak meg...

 

Kakasok 2018

Inkább a Tokaji-hegyet idéző púder, friss gyümölcsök, zöldalma, zöldfűszer, zsályás frissesség árad a bor minden porcikájából, mindez tisztán. Csiszolt, makulátlan, szuper arányos bor, mely ugyan kicsit lágy az évjáratból eredeztethetően, amolyan teltebb ízvilág, széles, de most még dzsúzosan gyümölcsös is. Azt hiszem, így fiatalon fogom jobban szeretni 2018-at. 6+

 

K+ 2017.*

Szép érlelési jegyek, remek hordó, elegancia árad belőle. Ízben érezhetően jóval komolyabb savérzet 2018 után. Szikár, citrusos, szárító, nagyon összecsiszolódott és tiszta alkotók adják a kortyot. S még friss, fiatalos, csodaszép és egyedi száraz tokaji. 7

 

Kőleves 2017.*

Kádár Hungary hordók a Kakas furmintjával. Citrusos, friss, elegáns hordóval dísztített bor. Itt is érkeznek a szép frissítő savak, elegáns, csiszolt és szinte sós utóíz, arányos, finom testtel kitöltve, sokmindent megmutatva a terroir karakteréből. Nagyon tetszett mindkét 2017-es bor, zseniális évjáratnak tűnik egyelőre mindenféle bortípusban... 7

 

ReServe 2017.*

Virágos, florális, elegáns száraz tokaji illat. Egyenes, citrusos, feszes, csiszolt bor ez is, hasonló erényekkel, tiszta ízekkel, mint az előző két bornál. Rengeteg primer gyümölcs, elegancia minden ízében és nem utolsó sorban szuperintelligens érlelés jegyeit viseli magán. Lehet rajta érezni, hogy egyrészt ilyesmi csak kisszériás, limitált borok esetében, illetve különös odafigyelés és szabadság mellett tud megszületni (üzemi filozófia mellett aligha). 7

 

Macerás 2017

Ahogy neve is utal rá, héjon tartott bor (három hétig). Narancs szín, sárgás árnyalatok orrban is, koncentráltabb gyümölcsökkel, héjas jegyekkel, de elegánsan, szépen, nem túlzó formát öltve. Ízben dzúzos gyümölcsök, tisztaság, hosszú íz, némi cser, kesernye, egyedi sós utóízzel búcsúzva. 6+

 

Édes szamorodni 2017.**

Tiszta barackos illat, azon belül is őszivel. Komplex, nagyon hosszú íz, sűrű, sok tiszta zamatú gyümölcs tobzódik benne, végtelen, aszús hosszúság és aszúszintű sokrétűség jellemzi elejétől a végéig. Még nagyon fiatal. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább