x

Ripka Gergely

Myrtus Pince – gyorsszemle (2o18)

Újabb kalandok a tarcali pincesoron

Pár nappal ezelőtt már látogatást tettünk Tarcal keresztúri pincesorán, akkor az ifjú Páll Rolandhoz tértünk be. Ezúttal egy nem kevésbé fiatal tehetség, Keresztes Ákos pincéjébe juthattunk be, aki talán még inkább manufakturális és szerény körülmények közt űzi borász hivatását. Hajdan a mára híres Patriciusnál - mondhatjuk, hogy szinte - együtt rugaszkodtak neki a tokaji borkészítésnek (olyan nagy sikerű borokkal, mint a 2006-os furmintja a pincének, mely az alapfurmintok egyik prototípusa volt anno, zajos sikerekkel a blogszférában). A fiatal borász később a Degenfeldet is megjárta, de aztán Ákos vendégházzal kiegészülő tarcali pincéjében, független borászként (párjával közösen) faggatja is a Tokaji-hegyet. Kevéssé ismert dűlőik Tarcal körül helyezkednek el: Lestár és Vigyorgó. Kóstoló után sétáltunk is egyet a lemenő tavaszi nap fáradt fényei mellett megvizslatva a dűlőket.

Ákos sokban hasonló habitusú ember, mint én. Inkább zárkózott, befelé és kifelé is szüntelen figyelő ember, aki ritkán szól, de ha szól, akkor van mit mondania, nem esik túlzásokba, s egy dűlőséta közben nagyon jól tud esni a csend: az ember csak figyeli a fényeket, a színeket, ahogy startra kész a szőlő az évjárat elején, ahogy fürdőznek a zsenge levelek a lemenő nap fényében; és érdekes csak figyelni a borász mozdulatait, ahogy féltőn, alázattal, megszállottan jön-megy tőkéi közt, nyughatatlan tenniakarás, tettrekészség, alkotásvágy által hajtva:

 

Lestár Furmint 2016

Almás, körtés, eléggé viszafogott furmintosság jellemzi illatát. Ízre tiszta, neutrális, finom savú, szépen összeállt száraz tokaji, sós utóízzel. 5

 

Vigyorgó Furmint 2015

Némileg érettebb, rusztikusabb hangulatot kelt. Körte, birs, alma, kenyér. Van egyfajta zsigeri természetesség benne. Friss savú furmint, fanyar, de szépen érett savakkal, citrusos ízekkel, szép strukturával. 5+

 

Lestár Hárslevelű 2015

Szúrós, fás illat, halvány tisztátalansággal. Élénk savak, köves, krétás termőhelyi jegyek érezhetők aztán a kortyban. 5

 

Furmint félédes 2015

Sokkalta tisztább, gyümölcsösebb illat az előző után. Semmi zavaró jegy. Finom arányok, krémes tapintás. Remek sav-cukor arány, finom gyümölcsösség, minden ízében ugyanolyan tiszta, mint amit az illat is ígér. Mennyire jól áll/kell a furmintnak a cukor... 5+

 

Cuvée 2015

Late harvest műfaji jegyek. Birs, barack, sárgás gyümölcsök sora. Krémes, gazdag, tartalmas, hosszú bor, amit egy halvány papírosság fed, de közben a szép savak harmonikus borrá teszik. 5

 

Aszú 2013.**

Friss, fiatalos aszúillat, sok-sok obligát barackossággal. Eddig semmi meglepő... Ízében aztán csupa citrussal színezett, meglepően feszes aszú, frissítő, kirobbanó gyümölcsökkel. Vibrál, az évjárat meleg őszéhez képest egész elképesztőek a savai. Szép száraz lecsengést adnak a korty végéhez. A 170-es cukrot 10-es sav ellenpontozza, méghozzá kiválóan. A pince eddigi legszebb bora, amit kóstoltam. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább