BEMUTATKOZIK: Péter Pince
Úton az élvonal felé
Ma is olyan vízekre evezünk, ahol kevesen jártak korábban. - Pár évvel ezelőtt már jártam a Péter Pincénél. Akkor az idősebb generáció fogadott a hírhedt Szerelmi pincesoron, ezúttal Péter Ákos, a család nyitott szemléletű borászát kerestem fel, s ő várt a tokaji vasútállomással szemben egy tavaszi napon. A 16-os TokajGuide-ból kihagytam őket, de megérett az idő, hogy a következőben ez másképp legyen. No nem azért, mert nem rég, egy teljesen random merítésből a borsajtó egy képviselője kikiáltotta Kabarjukat a legjobb száraz tokajinak, hanem mert öröm látni, hogy a Szerelmi pincesoron is csírájában megjelenik a minőség, a tenniakarás, a kitörni vágyás érzése. Péter Ákos ennek rendelt alá pár éve mindent: a borok stílusával, a dizájnnal, a kommunikációval is kortárs szellemet szeretne közvetíteni és a legfrissebb borokkal végbemenő stílusváltás vagy inkább finomhangolás igazolni látszanak törekvéseit. A család növényvédelemmel foglalkozik egyébként főállásban, így területeik mindig a legszebbek közöt vannak a hegyen, több dűlőből és több fajtáből is készítenek fajtaborokat:
Furmint 2016
A Mézes-mály termése. Illatban birs, körte és lime. Fanyar, jellegzetes 2016-os savérzet, de tiszta, frissítő ízében főként citrusokkal. Noha fél évig hordóban volt, erős, szárító savai dominálnak, és ételt kérnek. 5
Kabar 2016
Sokkal illatosabb a furmint után, több gyümölcs, vonzó, egzotikus jelleg. Az alkohol határozottan megjelenik az ízben, aztán almás, körtés gyümölcsök tompítanak rajta. Csípős, tüzes korty, de egyúttal húsosság, tartalom is párosul mellé. Telt idomú, testes száraz tokaji, fél év hordós érleléssel. Tetszett. 6
Kabar 2017
(Hárslevelű x Bouvier magyar keresztezés, Brezovcsik.) Körte és zöldalma illat, fiatalos és modern köntösbe öltöztetett Kabar. Vibráló ízeiben csupa almatermésű. Feszes gyümölcsbomba, élénk mozgás. Nagyon fiatal, de talán most a legszebb, amikor ennyire él, vibrál. A test is széles, de arányos is, finom is. Tehetséges darab a fajtából, érezhetően remekül nyúl hozzá a borászat. 6+
Hárslevelű 2016
Sárga színek dominálnak illatban. Barack, narancs, sárga virágok. Az évjárat fanyarsága visszatér a képbe. Élénk savak dominálják a bort, a korty végén kapunk némi kedves zamatot csupán, finom citrusokkal. Szárító jellegével együtt is jóleső, finom tétel. 5+
Kabar 2016 (Késői szüret)
Mézes tea, édeskés illatok. Maradékcukra 95 g/l körüli. Sok-sok gyümölcs, primer jegyek, részben botritiszes jelleggel. Finom savak mellett remek cukor, citrusos ízek, izgalmas koncentrációban megjelenítve. Szép. 6+
Kabar 2017 (késpi szüret)
Citrusos, frissebb illat, némi botritisszel a jó aszús év nyomán. Krémesebb, teltebb ízek (140-es cukorral). A sav visszafogotabb, csekélyebb, édes birsesség, még inkább körte jelenik meg ízében, kompótos formában. Fiatal még, és eltarthatóságában az 50-es extrakt is segít majd. 6+
Édes Szamorodni 2013
Kissé direktnek és irányítottnak érzem az illatot: szőlő, birs, gomba. Ízre aszús jegyek, koncentráció, vastagság. Krémes édesség (100-as cukor) mellett izgalmas, szép kortylefutás. Hosszú, testes szamorodni. 6
6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
Az elmúlt 5 év egyik legjobb évjárata Tokajban. 175 g/l körüli cukor. Itt is érezni némi kiszámíthatóságot orrban: a birs itt is megjelenik, poros botritisszel, gombás jegyekkel. Sűrű és nagyon koncentrált ízek, hosszú, lekváros kajszisság, sok-sok mézes jegy, nektárosság. Nagyon komoly anyag lehetett, mely kiváló egyensúllyal került palackba. 7+