x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Péter Pince

Úton az élvonal felé

Ma is olyan vízekre evezünk, ahol kevesen jártak korábban. - Pár évvel ezelőtt már jártam a Péter Pincénél. Akkor az idősebb generáció fogadott a hírhedt Szerelmi pincesoron, ezúttal Péter Ákos, a család nyitott szemléletű borászát kerestem fel, s ő várt a tokaji vasútállomással szemben egy tavaszi napon. A 16-os TokajGuide-ból kihagytam őket,  de megérett az idő, hogy a következőben ez másképp legyen. No nem azért, mert nem rég, egy teljesen random merítésből a borsajtó egy képviselője kikiáltotta Kabarjukat a legjobb száraz tokajinak, hanem mert öröm látni, hogy a Szerelmi pincesoron is csírájában megjelenik a minőség, a tenniakarás, a kitörni vágyás érzése. Péter Ákos ennek rendelt alá pár éve mindent: a borok stílusával, a dizájnnal, a kommunikációval is kortárs szellemet szeretne közvetíteni és a legfrissebb borokkal végbemenő stílusváltás vagy inkább finomhangolás igazolni látszanak törekvéseit. A család növényvédelemmel foglalkozik egyébként főállásban, így területeik mindig a legszebbek közöt vannak a hegyen, több dűlőből és több fajtáből is készítenek fajtaborokat:

Furmint 2016

A Mézes-mály termése. Illatban birs, körte és lime. Fanyar, jellegzetes 2016-os savérzet, de tiszta, frissítő ízében főként citrusokkal. Noha fél évig hordóban volt, erős, szárító savai dominálnak, és ételt kérnek. 5

 

Kabar 2016

Sokkal illatosabb a furmint után, több gyümölcs, vonzó, egzotikus jelleg. Az alkohol határozottan megjelenik az ízben, aztán almás, körtés gyümölcsök tompítanak rajta. Csípős, tüzes korty, de egyúttal húsosság, tartalom is párosul mellé. Telt idomú, testes száraz tokaji, fél év hordós érleléssel. Tetszett. 6

 

Kabar 2017

(Hárslevelű x Bouvier magyar keresztezés, Brezovcsik.) Körte és zöldalma illat, fiatalos és modern köntösbe öltöztetett Kabar. Vibráló ízeiben csupa almatermésű. Feszes gyümölcsbomba, élénk mozgás. Nagyon fiatal, de talán most a legszebb, amikor ennyire él, vibrál. A test is széles, de arányos is, finom is. Tehetséges darab a fajtából, érezhetően remekül nyúl hozzá a borászat. 6+

 

Hárslevelű 2016

Sárga színek dominálnak illatban. Barack, narancs, sárga virágok. Az évjárat fanyarsága visszatér a képbe. Élénk savak dominálják a bort, a korty végén kapunk némi kedves zamatot csupán, finom citrusokkal. Szárító jellegével együtt is jóleső, finom tétel. 5+

 

Kabar 2016 (Késői szüret)

Mézes tea, édeskés illatok. Maradékcukra 95 g/l körüli. Sok-sok gyümölcs, primer jegyek, részben botritiszes jelleggel. Finom savak mellett remek cukor, citrusos ízek, izgalmas koncentrációban megjelenítve. Szép. 6+

 

Kabar 2017 (késpi szüret)

Citrusos, frissebb illat, némi botritisszel a jó aszús év nyomán. Krémesebb, teltebb ízek (140-es cukorral). A sav visszafogotabb, csekélyebb, édes birsesség, még inkább körte jelenik meg ízében, kompótos formában. Fiatal még, és eltarthatóságában az 50-es extrakt is segít majd. 6+

 

Édes Szamorodni 2013

Kissé direktnek és irányítottnak érzem az illatot: szőlő, birs, gomba. Ízre aszús jegyek, koncentráció, vastagság. Krémes édesség (100-as cukor) mellett izgalmas, szép kortylefutás. Hosszú, testes szamorodni. 6

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Az elmúlt 5 év egyik legjobb évjárata Tokajban. 175 g/l körüli cukor. Itt is érezni némi kiszámíthatóságot orrban: a birs itt is megjelenik, poros botritisszel, gombás jegyekkel. Sűrű és nagyon koncentrált ízek, hosszú, lekváros kajszisság, sok-sok mézes jegy, nektárosság. Nagyon komoly anyag lehetett, mely kiváló egyensúllyal került palackba. 7+

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább