Gróf Degenfeld: friss lendület, friss tételek
Tovább Tarcal mentén... Ahogy Tarcalra beérünk Mád/Mezőzombor irányából, a Terézia kápolna alatt Monarchiabeli időket idéző kert és szemet gyönyörködtető kastélyszálló rejlik a fák takarásában. A Degenfeldek még a háború előttig is fontos szereplői voltak a hegyaljai színtérnek. A rendszerváltozás után a Terézia kertbe visszatérve aztán Degenfeld Lindner Mária 1995-ben kezdte el újra felépíteni a hajdani grófi birtokot a területek visszavásárlásával, telepítésekkel, új, modern garvitációs feldolgozóval (Salamin Ferenc munkája). A két barát Prácser Miklós (birtokigazgató) és Varkoly István (szőlész) kezdte el a szakmai munka megalapozását, hogy aztán tavalyelőttől egy új, fiatal csapat töltse fel új lendülettel a Gróf Degenfeld stílusát. A Stumpf Miklós, birtokigazgatóval készített interjút követően, az új borásszal, Újvári Viviennel jártuk be a pincét és kóstoltunk friss és kevésbé friss tételeket. A fiatal borászlány olyan helyeken töltötte gyakorlati éveit, mint a Villa Sandahl, Kalifornia, Új-Zéland, majd Ausztrália. Volt tehát miből meríteni. Részben már az ő munkáit is meg tudtuk kóstolni:
Zomborka Furmint 2013
Október 4-5-ei szüret. Kicsit szúrós, kicsit fülledt illat. Savai nyersek, és kissé kesze-kusza, rendezetlen benyomást kelt a kompozíció. Vannak üresjáratok is a kortyban, de tűzköves ásványossága tetszett. A végén némi tompaságot érezni, de ahogy nyílik, érezni lehet benne a tehetség csíráit is. 5
Furmint 2013 (félszáraz)
Maradékcukra: 15,4 g/l. Füstös, tűzköves illat. Ízre gyümis, félszáraz, egyszerű korty. Jól iható bor, de a végén kicsit odacsíp a szesz. Ezektől az alapfurmintoktól én még mindig több feszességet, élénkséget, csiszoltságot, fókuszt várok az alapborok polcán (is). És tudom, hogy a Furmint képes is erre, akár a Rajnai, a GV és a Chardonnay. 4+
Muscat blanc 2013
Azt gondolnám, kedvezett az évjárat ennek a lágyulásra hajlamos fajtának. Tiszta, virágos illat, a muskotály legfajtajellegesebb villanásai. Friss savak, üde, gyümis, kerekíti a cukor szépen. Relatíve ez a bor sem egy bonyolult képlet. De amiért a Degenfeld muskotályt oly sokan megszerették, azt a stílust minden évben megbízhatóan hozza ez a tétel. Most is. 5
Hárslevelű 2013 (félédes)
Maradékcukor: 37 g/l. Zárkózott, poros hangulatú illat. Édeskés, mégis szépen bedolgozott cukrossággal, egységes képpel. Csupa gyümölcs, sima, csajos, jó italú, de totálisan egyszerű bor a félédes műfaj hívei számára. 4+
Kövérszőlő 2013
Visszafogott, licsis illat, banánnal és más déli gyümölcsökkel. Édes, krémes és meglepően fókuszált, hosszú íz. Mindeközben azért jól érthető, behízelgő, sok-sok habzsolnivaló gyümölccsel. Meglepően tetszetős Kövérszőlő. 5(+)
Fortissimo 2013
A késői szüret család könnyedebb, egyszerűbb édes cuvée bora a Degenfeld Fortissimo (a bonyolultabb vége az Andante Furmint). Mindig vannak benne alternatív fajták is. Furmint, Hárslevelű, Kövérszőlő, Zéta. Trópusi gyümölcsös, barackos, és még intenzívebben ananászos illat. Jó telt, krémes, hosszú íz. Dúsabb, húsosabb az előzőek után. Megnyerően tolja feljebb a sor ívét. 5+
Persze Tokajban mindig van feljebb. Az aszúk gyakorlatilag minden termőhelyen képesek a legkomolyabb minőségre. Ez a Gróf Degenfeldnél sincs másképp. A látogatásom előtti napon a borászat csapata lekóstolta az összes eddig készült 6 puttonyosát és aszúesszenciáját. Sajnos maradt a palackok alján pár jól kiszellőzött korty. Holnap tehát izgalmas időutazás következik…