X

METHODE TRADITIONELLE

Ripka Gergely

Béres Extra Brut Pezsgő

Friss, fiatalos illat, klasszikus pezsgős stílusjegyek, sok primer bogyós gyümölcsös jeggyel. Szép száraz íz, bár kicsit szigorú, neutrális arcél, kedvesség nélkül. Aperitif stílust mutat ezzel a kevés dosage-zsal. Hibája nincs, de kicsit egydimenziós pezsgő képét mutatta. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Chateau Dereszla Prestige reserve Brut

Tiszta illatok. Kifejező és komplex pezsgősség jellemzi. Ízben intenzív buborékok, száraz korty, szinte nulla cukor, inkább jólesően fanyar jegyek, de az egész élmény nagyon profin lett megkomponálva. Neutrális és fiatal szerkezet jellemző rá. Hibátlan és élvezetes pezsgő. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Pezsgő Extra brut 2019

Érettebb illat, szúrós, zárt jelleg, redukció gyanújával, körtével és almával díszítve. Ízben is elég rendezetlen, nyers és fanyar pezsgő. Durva sav, éles és bántó korty. Ebbe most nem szerettem bele vakon kóstolva... (Halvány 5)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Prestige Brut

Kellemes, jóleső, tiszta pezsgőillat. Fiatalos, parfümös, florális, citrusos aromatika. Intenzív savak, egyedi és kifejező magyar pezsgőstílus (a műfaj egyik nagy öregjétől). Tiszta íz, szárító jegyek, egyedi terroirjegyek, izgalmas tétel. (Minden elismerésemmel együtt is viszont érzésem szerint a dizájnon érdemes lenne ráncfelvarrni kicsit.) (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Furmint Brut

Jól felismerhető furmintkarakter ordít belőle vakon is. Virágos, szép illat, bogyós gyümölcsökkel, elegáns és izgalmas stílusban. Finom, apró buborékok, száraz íz, élénk savak. Fiatal pezsgő még, erős habzással, tele energiával. Igazi aperitif pezsgő, kifinomult arcéllel. Hiába, azért a profi munka meglátszik a Garamvári pezsgőkben: hazai viszonylatban is sok botcsinálta "pezsgőmester" tanulhatna itt érzésem szeint... (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Brut Pezsgő

Finom, tiszta illat, fiatalos, primer jegyekkel, fehér húsú gyümölcsök ornamentikájával. Szép, intenzív buborékok, tiszta ízek, a pincére elég jellemző "neutrális pezsgőstílus", cserébe viszont jólesően üdít. Érezhetően nagy szakértelemmel készült, magabiztos munka, frissítő pezsgő, megkérdőjelezhetetlen eleganciával. Tipikus Sauska stílus. És egy vallomással tartozom még: az az érdekes, hogy ez a tétel nekem jobban tetszett a drágább extra brut pezsgőjüknél is. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Classic

Mindig az egyik legmagabiztosabb pontja a Kreinbacher sornak (igazi bestbuy). Autolízises, péksütesményes, kenyérhéjas illat, tercier jegyekkel, halvány oxidációval. Egészen apró buborékok kárpótolnak aztán ízben. Szofisztikált pezsgő, végig száraz ízzel. Klasszikus stílusjegyek, profi kivitelben, eleganciával, kifinomult szerkezettel (igaz szerettem már ennél jobban is). (6)

Tovább

Ripka Gergely

Arthur Metz Crémant d'Alsace Brut

Kitartó, apró buborékok áramlanak a pohárban, ha kell, egész este. Illatban finom érettség, dióval, visszafogott porossággal, komolysággal, halvány fehér húsú gyümölcsökkel, de ne a kirobbanó frissességet várjuk tőle! Ízben nem csontszáraz, kis édesség ad hozzá populáris zamatokat, mellette zöldalma, körtés ízek, de sem ízben, sem illatban nem fordul át még túlérett vagy oxidált ízekbe szerencsére. Közepes termetű, de puhán integrált, élvezetes buborékok. Összességében egy kissé populáris határon mozgó (egyszerű), mégis könnyed, közérthető pezsgő Elzászból. 

Tovább

Ripka Gergely

Pierre-Marie Chermette Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Rózsaszín címkés örök kedvenc, újra a pohárban. Szép tükrösen tiszta peszgőszín, intenzíven és kitartóan áramló buborékokkal. Illatban és ízben is meglepően intenzív, határozott pezsgő. Illatában alma, körte, naspolya, fehér húsú déli gyümölcsök, igen komplex, erőteljes aromatika chardonnay létére, halvány érettség tercier jegyeivel. Ízben is sok primer gyümölcs, körte, naspolya, almatermésűek zamata. Erős buborékok, de integráltak, ahogy a dosage is szépen keretezi finom édességével a bort, a végén beerősítve a savakkal. Egyensúlyos, húsosan gyümölcsös, egyedi pezsgősség és szép érettség jellemzi. Egy valamit hiányolok picit, a kifinomult eleganciát. De ismét nagyon megbízható, szép minőség a Champagne alatti szegmensben.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Extra Brut

Sok kenyeres, péksütis és profi pezsgős jegy orrban! Ízben is arányos, szép buborékszerkezet, finom szárítás, elegáns dosage-zsal. Kifinomult autolízises vonások, kenyérrel, brióssal. Szép munka! (6)

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább