X

ILLATOS

Ripka Gergely

Stróbl Királyleányka 2020

Őszibarack, körte, birses illat, lisztes, csirízes zöngékkel. Kellemes, könnyed, nagyon gyümölcsös, őszibarackos jelleg ízen. Nagyon iatalos jegyek, sok sav, citrusok, jól iható, könnyen szerethető primer stílusú fehérbor a mindennapokra. Jó látni, hogy Neszmélyről kisebb szereplők megjelennek hasonló tisztaságú borral.

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Cserszegi fűszeres 2020

Intenzív és nagyon direkt, populáris, déli gyümölcsös illatjegyek. Friss, harsány cserszegi, erőteljes és azonnal érthető direktséggel. A korty vége egy kissé lágy, ott elkéne még némi frissesség, de összességében hozza az elvárható minőséget a műfajon belül. Klasszik nyári bulibor.

Tovább

Ripka Gergely

Nagygombos Illatos Fehér 2019

Rózsás, licsis, déli gyümölcsös behízelgés illatban. Fanyar savú, de nagyon gyümölcsös bor, könnyű, laza, egyszerű szerkezettel a közelgő nyári hangulat mellé.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Muscat lunel 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Mély, aranyló szín. Intenzív, erőteljes illat, sok kajszis, mézes, propoliszos, behízelgő rózsás, parfümös jeggyel. Karamell, barack, aszalt kajszis, marmelade-os ízjegyek valósággal tobzódnak benne. Az évjáratra jellemző tisztaság és hosszúság, szépen definiált stílussal. A sav lehetne azért magasabb is ehhez a gazdagsághoz. 

Tovább

Ripka Gergely

Vegyes kóstolgatás otthon

Oktató borok a nappaliban

Mivel komolyabb boros események nem nagyon történnek most, így írni sem nagyon van miről (de egy szép évvégi meglepetés most hétvégén várható, és ha a vírus nem szól közbe, ígérem, megírom jövő héten). Közben pár éve Veszprémben tanítok hajópincéreknek boros ismereteket, alapszintű sommelier-képzés keretein belül. Kisebb 6-8 fős csapatokról van szó (ami tehát még a coviddal is összeegyeztethető), a csapat körében többnyire mérsékelt fogalmakkal a borok kapcsán, kb. 18 órás képzésben (3 vagy 6 alkalom). A szükséges oktatási segédanyagot persze igyekszem úgy összeállítani, hogy a legfontosabb szőlőfajták, termőhelyek és stílusok megmutatkozzanak a pohárban, lehetőleg olyan formában, hogy az érthető, egyértelmű legyen. A múlt szombati utolsó óra végeztével azokat a maradékokat, amiket a hallgatóság nem kapott a hóna alá, hazahoztam én Pestre és kicsit ismerkedtünk a nappaliban a töredékes tananyaggal (holnap vizsga):

Tovább

Ripka Gergely

Frittman Irsai Olivér 2019

Illatos borok közt tompább, enyhébb, de fűszeresen illatos, virágos jegyek. Sima, könnyed, almás, körtés, érett gyümölcsök, könnyed, korrekt bukébor, bár kicsit rövid és egyszerű.

Tovább

Ripka Gergely

Fodorvin Irsai Olivér 2019

Muskotályos, illatos, virágos, elég populáris, közérthető aromakészlet jellemzi. Ízben laza, sima, frissítő savú, üdítő, szőlős, virágos, szappanos. Korrektül megkomponált, élénk, tiszta technobor a Balaton mellől, mely hozza a kötelezőt most is.

Tovább

Ripka Gergely

Árpád-hegy Pince - helyszíni szemle

Fiatal lendület és felnőtt profizmus Szerencsen

Rengeteg jegyzet szunnyad a füzetemben, ami csak arra vár, hogy kiszabaduljon. Igyekszem mindenhonnan, mindenkiről, régi és új pincékről is hírt adni, amennyire időm engedi a készülő friss kiadás, a rendezvények és sokminden közepette. Szüntelenül kutatom továbbra is a meggyőző minőséget a hegyaljai pincék méylén (is). Ma a tehetséges és fiatal Varkoly Ádámról lesz szó, aki dicséretesen egyre inkább a hajdani mulató épülete alatti családi borászatra, az Árpád-hegyre összpontosít Szerencsen. Jó látni, hogy hozzá megérkezve mindig azonnal érezni, hogy tudja mit csinál: legutóbb, 2015 körül egy fél napos, nagyon tanulságos dűlőbejáráson találtam magam Tarcal és Mád között, most pedig egy spontán, de magabiztos pincebejárásra és kóstolóba kapcsolódtunk be Ádámnál. Lássuk mi történt náluk 5 év alatt:

Tovább

Ripka Gergely

Basilicus Ne Habozz! 2019

Újabb realtime nyáresti poszt. Természetesen gyöngyöző, és tisztán muskotály, és félszáraz, ami mondjuk nem feltétlen zsánerem bubis borokban, de alapvetően működik ez az előbbi képlet. Virágos, szappanos, parfümös, löszösen púderes muskotályosság orrban. Szép gyöngyözés a pohárban, és ez aztán ízben is kifejező. - Frissítő bubik, elég vastag cukor fedi be az ízt és teszi nagyon kerekded borrá. Jól esne némi finesz és sav, így egy kissé populáris, nőies és behízelgő az összhatás, de tetszik, hogy tiszta, fajtajelleges és igazi vidám, közérthető tétel az ilyen augusztusi estékre, amikor csakúgy innánk valami hideget... 

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Sárgamuskotály 2018

Barack, érett déli gyümölcsök, sárga gyümölcsök és egy kis vegetális beütés. A korty remekül érett citrusokat, finom húsos gyümölcsöket tartogat, kis gyöngyökkel, és gyönyörű, kifejező muskotályos jegyekkel. Nagyon kellemes és közvetlen alapbor Tokajból.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább