X

GYÜMÖLCSBOR

Ripka Gergely

Westons Organic Pear Cider

Távol áll tőlem az angolszász nyelvterületeken oly divatos ciderezés. Annak idején, egy írországi látogatás alkalmával tettem az első próbát, de eltántorított idegen almás, gyümölcsös mellékíze. Íreknél, angoloknál, skótoknál a sörrel egyenértékű ital inkább (6 v/v %), s főleg a hölgyek kedvelik fanyarkás pezsgését. Van benne egyfajta sajátos gyógyszeresség, amit a gyöngyözés még ráadásul ki is emel. Pezsgése szolidabb egy sörhöz képest, nem véletlenül szokás almapezsgőnek fordítani, közelebb áll szerintem is a pezsgőkhöz jellegben...csak valamiért mégis a trendibb söröspalackot kapták a ciderek.
Manapság már nem csak almából, de körtéből, sőt barackból is készülhet cider, melyek természetesen ide Magyarországra is eljutottak az idővel. Illatban nem is annyira körtét, mint inkább a déli gyümölcsöket érezni: ananász, mangó, és némi plussztablettás mellékzönge, ami ízben is kifejti hatását. Pedig elvileg bioélelmiszer:  bio körtesűrítmény+biocukor. Az összkép elég érdekes, meglehetősen visszafogott képet mutat. Félszáraz, amitől könnyen emészthető, aromás, amitől jól csúszik, körtés, gyümölcsös, amitől kedvesen fanyar is, de lehet, hogy én továbbra sem tudok megbarátkozni ezzel a cider világgal.

Tovább

Ripka Gergely

Alfred Fischer Eperbor

Az egész ország Dolce Novella lázban ég. Rengetegen keresik, úgyhogy csak idő kérdése volt, mikor fog megjelenni valami újabb eperbor-származék. Tekintetbe véve, hogy az olaszok pancsolt, szintetikushoz közelítő próbálkozása nem közelíti meg a közízlést kellő mértékben, ezért várták már sokan a 100 % eperbor változatot... Nem hiába. Több irányból is lehetett hallani készülődésekről, de most itt az első darab. Az osztrák Fischer Bt. neve szerepel a puritán kóstolópalackon, amit a cég képviselője az orrom elé tol, hogy kóstoljam meg. Fiatalos csavarzár, bordói palack, de a lényeg úgyis az EPER benne. Persze az ilyet egy igazi borissza mindig kétkedve fogad. "Úgyis olyan, mint a Sangria, ez úgysem igazi bor, úgyis megállították az erjedésben (de legalább cukrot nem adtak hozzá), úgyis gejl-édes lesz a végén". És nem.
Színre kellemes barnás-bordós beütésű, silleres megjelenésű ital. Meglep egyáltalán valakit, hogy a pohárból friss, primőr szamócaillat terjeng? Az a fajta, amit ha a szórakozóhelyen kiteszel az asztalra, 3 asztallal arrébb is rendelnek belőle. Paradicsomi, mámorítóan édes friss eperlés, zsebben olvadásnak indult tutti-fruttis aromák csavarják el a fejünket. Ízre azt várnánk, hogy fojtóan édes, gejl, de mégsem az. Finom, üde, savakban ugyan nem bővelkedik, de nem is baj. Pont így szerethető. Ami sok gyümölcsbor betegsége, az a kesernye a korty végén. Na ez ebben a borban éppcsak jelzésnyi, amennyi még jólesik. Kellemes édesség, határtalan eperíz, nem nagyon szirupos, épp csak egy kicsit, és a 6,5-ös alkohol barátságosabbá, jól ihatóvá teszi mindig. Tehát július közepén, 5 fokra hűtve is bármikor el tudom képzelni. Egy palack 2,5 kg epret tartalmaz. Bár tény, hogy nem tudom, hogy készül, de per pillanat nem is érdekel, ahogy az ember beleszagol ebbe az italba, mosolyra húzódik a szája széle. Bomlani fognak érte a tömegek.

Tovább

Ripka Gergely

Gyümölcsborok (Ganádpusztáról)

szerelmi bájitalok málnából, ribizliből

A ganádpusztai gyümölcsborok megismerése kapcsán kötöttem ismerettséget egy kedves úriemberrel, Sápi Csabával, a borászat jollyjoker arcával, üzletkötőjével, fenegyerekével, ha szabad ezt mondanom. Amellett, hogy nagyon szimpatikus termékek az ő boraik, ő az az ember, aki képes hitelesen és élvezetesen előadni ezeknek a boroknak a történetét, kezdve a készítésük módjától (hány kg gyümölcs lelke került egy palackba), egészen a fogyasztásuk vágykeltő és antioxidáns hatásának kimerítő körülírásáig. Egy igazi kellemes társaság, aki kendőzetlen őszinteségével és kedves közvetlenségével megérdemelten szerzett hírt hazánkban a 3 féle zamatos ribizlibornak és a málnabornak.

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább