X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

Bott Frigyes – gyorsszemle (2o12)

Bott Frigyes, ahogy Bussay vagy Szentesi, az egyszemélyes borvidékek közé tartoznak. Magányos küzdelem az övék, hiszen egyedül, társak és segítő szomszédok nélkül kell megvilágítaniuk egy-egy termőhelyben a lehetőségeket. Bott Frigyes ráadásul kicsivel a mai határainkon túl, a csallóközi Muzslán, Komárom mellett készíti borait, melyek mintha évről-évre szebbek és komolyabbak lennének. Sikerült elnyerni egyik, aztán egy másik komoly kereskedő érdeklődését, amivel pedig megnyílt az út borai előtt, hogy a befogadóképes közönség körében sikereket érjenek el. Elég letisztult a szortiment, melynek bázisát két színben cuvée-k adják, de egyébként roséban, fehérben és vörösben is igen jelentős fajtaborokkal találkozhatunk (olaszrizling, zöldveltelini, hárslevelű, rajnai rizling, kékfrankos és pinot noir). Az alábbi tételeket a Borfesztiválon sikerült megkóstolni.

Tovább

Ripka Gergely

Mindszent Havi Mulatság

október 13-14-én

Idén is megszervezésre kerül a Mindszent Havi Mulatság október 13-14-én! (Beszámolónk a tavalyi rendezvényről  itt olvasható.)

A szervezők szeretnék, ha a tavalyihoz hasonlóan most is családias hangulatban, kóstolgatva-borozgatva telne ez a hétvége!

A korai szüretnek köszönhetően biztosan lesz lehetőség már 2012-es újbort is kóstolni!

Program:

Szombat

10:00-19:00 borkóstoló, pincelátogatás

10:00-19:00 Ambrus Tanya sajt bemutatója

16:00-17:00 Muzsikál a Harmadik Zenekar Kolozsvárról

egész nap gyerekprogramok, arcfestés, játékkészítés dugóból,

gasztronómia: Sárga Borház hideg és meleg fogásai

19.30 Táncház a Faluházban, muzsikál a Madaras együttes és a Harmadik Zenekar

Vasárnap

10:00-16:00 borkóstolás, pincelátogatás

11:00 igény szerint dűlőtúra  a Barakonyi vagy Csirke-mál dűlőnkbe

12:00-14:00 kemencés kenyérlángos sütés

Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de örülnék ha jeleznétek érkezéseteket!

Kóstoltat még a hétvégén: Bott Pince,  Füleky Pincészet, Dereszla Pincészet,  Patricius Borház, Puklus Pincészet, Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Breitenbach Pincészet, Bodrog Borműhely.

Részletes programok  www.tokajfestival.hu oldalon.

Október 14-én lesz még a Sárga Borház parkolójában, a Disznókő Pincészetnél a Tokaj-Hegyalja Piac is, ahová szintén szeretettel várják a rendezők a vendégeket!

Tovább

Ripka Gergely

Bott Pince CSONTOS 2011.*

Halvány citromszín. Eleinte hidegen köves, mélyen minerális, kristályos buké. Aztán kréta, üledékes kőzetek, banán és más trópusiak, körte és fehér szőlő primersége jelenik meg (egyértelműen jelezve fiatalságát). Végül fehér virágok csodás tisztasággal adják bájait. Elsőre (a pincétől) szokatlanul krémesnek éreztem, melyért egy kis új fahordó lehetett a felelős. Aztán napokkal a bontás után ez a savak mögé, háttérbe vonult valahogy (?) és egyáltalán nem éreztem már zavarónak. Előbújt viszont belőle némi elegancia is végre, melyet elsőre hiányoltam. A Határi Hárssal kóstoltam parallel, annál valamivel vastagabb. Ízben a hordó kesernyéje mellett az alkohol is jobban fűt benne. Nagyon hosszú, kicsit lomhább, zsírosabb a Határinál, ami szerintem kissé az elegancia rovására megy. Talán túl nagydarab?
Kicsit mást vártam a korábbi évjáratok megnyerősége után. Aztán simán lehet, hogy ez idővel átformálódik valami szebb dologgá. Ilyen is van. Nekem azonban jelen állapot szerint az Előhegy (és a Teleki, Határi Hárs is) sokkal megnyerőbb, kecsesebb, elegánsabb képet mutatnak az izgalmas 2011-es Bott-sorból. 6+/7

Tovább

Ripka Gergely

A Burgundia – paradoxon margójára

Két szép burgundi vörös együtt

Hazai szájnak elsőre valóban Burgundia nagysága tűnik a legtalányosabb bormekkának. Kifejtve: Alföldi Merlot is megfogalmazta a Humbug sorozatban, hogy egy földi halandó borisszának elsődlegesen azért nehéz ügy megérteni Burgundia különlegességét, mert az igazán súlyos élményekért sokszor irreálisan súlyos összegeket kell leszurkolni (számomra például a legfájóbb pont ebből a szempontból épp Burgundia fehér ékköve, Chablis, de egy Nuits Saint Georges esetében sem lazább az árképzés). Azt gondolom azonban, hogy általánosságban véve Burgundia egyedülállóságának kérdésköre ennél sokkalta nehezebb ügy, amint ezt az alábbi két bor példáján is látni lehet majd.

Tovább

Ripka Gergely

Bakó Ambrus/2011

badacsonyi titán

Bakó Ambrus az év felfedezettje nálam. De alighanem nem vagyok ezzel egyedül. Végre van kiről beszélni Badacsonyból, e balaton-menti menhírré vált ködarabon. Végre van miért beszélni Badacsonyról! Végre mert valaki igazán profin, vakmerően, radikálisan és komoly szándékokkal hozzányúlni a termőhelyhez. Nagyon érdekesek saját kézműves borai is, de a Villa Sandahlnál elzászi élesztőkkel készülő rajnaijai(egészen merészen árazva) alighanem a legizgalmasabb dolgok, amik évtizedek óta Badacsonyban történtek.
Ezúttal az új, 2011-es tételeket kóstolhattam végig egyben (nem rég egy foghíjas sort már közöltem; a feltételek most jobbak voltak a kóstoláshoz: ültetve, optimális hőfokon stb).



Tovább