X

FURMINT

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 1

Sok lényegtelen apróság okán lehetőségem adódott, hogy részt vegyek két kóstolón is, amit a Bortársaság „vezérkara” szervezett. Mind időben, mind témában jelentősen eltérő kóstolókról van szó. Sajnos folyamatos időhiánnyal küszködvén, csak most tudok írni és most is csak az első kóstolóról.

Tovább
Mádi pince mélyén.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Szekretár Pince!

Régi-új ismerősök Szekszárdról

A Szekretár család neve többeknek is ismerősen csenghet Szekszárdról. A sokak számára (így egyébként számomra is) igen kedves Szeleshát indulásától kezdve ifj. Szekretár János és szülei látták el a birtok művelését, az első évjáratok esetében a borok készítését is. Akik emlékeznek az első Nomád vagy K2 borokra, azok talán egyet értenek velem abban, hogy szép és stabil alapokat sikerült lefektetniük, mértékadó birtok kiépítése mellett, a márka pedig szépen erősödött, jobbnál jobb palackozott tételekkel, újabb és újabb díjakkal, egyre komolyabb mennyiségekkel. Időközben a birtok tulajdonosi háttere, birtokviszonyai sokat alakultak, amibe most nem is mennék bele. Sokkal lényegesebb, hogy a Szekretár család a tulajdonukat képező területek egy kisebb részéről 2018-ban már saját bort is készített, melyek már próbálgatják szárnyaikat a piacon. János javaslatára megkóstoltuk őket.

Tovább
Szóljon, akinek naptár kell 2022-re! Utolsó darabok!!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

TokajGuide: Best European Wine Book!

Üdvözlet Párizsból!

Komoly megtiszteltetés ért a héten. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fairen. Magyar siker is született, a kétnyelvű TokajKalauz European Wine Book kategóriában került februárban a legjobb 4 könyv közé, és kapta meg a rangos Best European Wine Book címről szóló oklevelet november végén. Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

 

Tovább

Ripka Gergely

“Szuper-szamorodnik” 2013-ból

*Balassa-művek csúcsra járatva

Talán nem képzavar Szepsy szuperaszúi után szabadon azt mondani, hogy a szamorodni műfaját *Balassa István tokaji borász fejlesztette a legmagasabb szintre a borvidéken az elmúlt évtizedben. Valamire nagyon ráérzett, de hozzá kell tennem, hogy a 200 fölötti maradékcukrok azért korántsem mondhatók tipikusnak ebben a bortípusban Hegyalján (sőt éppen Tokaj városában elég gyakran találunk 60-90 g/l cukortartalmú édes szamókat is; így akik a Marsról pottyannak a borvidékre és megkóstolják a két bort, nem fogják érteni, melyik az igazi tokaji szamorodni a két teljesen más bor közül). Nehéz visszakövetni, de talán éppen 2013 volt az első év, hogy több dűlőből kezdett el szamorodnikat szelektálni a tehetséges borász, de önálló Nyulászó és Bomboly is lett. A következő nagy évben, 2017-ben a Betsekből trilógia készült, és külön dobozban Bomboly, Kakas, Nyulászó, Mézes-mály is palackba került. Amiket én kóstoltam, azoknál a 2 csillagos értékelés volt a minimum minden esetben. A birtok nagyban ennek a műfajnak köszönheti a 2019-es csillagát.

Tovább