x

Ripka Gergely

Furmint Február a Hegyaljai Piacon és máshol is

A Tokaj-Hegyalja Piac szervezőinek program-ajánlója:

Örömmel értesítjük, hogy 2013. első Tokaj-Hegyalja Piacán

2013. február 10-én 10:30-tól 11:30-ig

FURMINT SZEMINÁRIUMOT rendezünk.

12 furmintot kóstolunk ALKONYI LÁSZLÓ vezetésével.

Kostoltatásra szánt tételek:


Árpád-hegy Pince: Veres-dűlő Furmint 2011

Basilicus Szőlőbirtok: Lapis 2011

Demeter Zoltán: Kakas 2011

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Furmint Lajosok 2011

Gizella Pince: 2011 Medve Furmint

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Tokaji Furmint 2011 Birtok

Füleky Pincészet: Füleky Tokaji Furmint Dry 2011

Majoros Birtok: Majoros Furmint Deák 2011

Patrícius Borház: Patrícius Furmint 2011

Tokaj Pendits: Furmint 2009., Krakó dűlő

Szepsy Pince: Furmint 2011., Úrágya dűlő

Tokaj Hétszőlő: Furmint Selection 2010

Helyszín: Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet,

(3931 Mezőzombor, Disznókő-dűlő a 37-es főút mentén a mezőzombori körforgó után)

a Borászatban lévő kóstolóterem

A szeminárium részre ugyan minden jegy elkelt, de szeretettel várjuk az ingyenes kóstolóra (11:30-tól 14.00 óráig).

A február a Furmint hónapja. Tokaj-Hegyalján kiemelt jelentősége van a fajtának, hisz egyedülállóan tükrözi és kiteljesíti a sokszor még dűlőn belül is hihetetlen változatosságot mutató termőhelyi adottságokat, a terroir-t. A nagy Furmint-kóstoló Budapesten február 7-én lesz. Mi, a Tokaj-Hegyalja Piac szervezői úgy gondoltuk, hogy méltó a borvidéken is megünnepelni furmintot és csatlakoztunk a Furmint Február színes program-kavalkádjához.

Ezt követően 11:30-tól 14.00 óráig nyitott és ingyenes Furmint-kóstoló lesz, ahol maguk a borászok kóstoltatják furmintjaikat a piacra látogatókkal.

Emellett a Tokaj-Hegyalja Piacra látogatók megismerhetik a borvidék kézműves gondossággal készített élelmiszereit és mesterműveit, s természetesen alkotóikat is. A piacot a Gragulya Komédiás Kompánia zenés, táncos, maskarás farsangi vigassága kíséri. A gasztrokalandra vágyókat hegyaljai lekvár-különlegességekkel ízesített farsangi fánkkal várjuk, a hölgyvendégek pedig Kolbása Mária iparművész textiltervező báli ruháiban gyönyörködhetnek.


Várjuk Önöket szeretettel Tokaj-Hegyalja szívébe!


A Tokaj-Hegyalja Piac szervezői

Elérhetőségeink:

tokajhegyaljapiac@gmail.com

www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com

www.facebook.com/HegyaljaPiac


További izgalmas furmintos programok országszerte a Gizella Pincészet hírleveléből:

Február 2,9,16,23. Hímesudvar Tokaj, Furmint Február kóstolók

Február 7. Vajdahunyad Vára, Nagy Furmint Február kóstoló

Február 10. Sárga Borház, Tokaj-Hegyaljai Piac, Furmint Február kóstoló

Február 16. Gusteau Mád, Furmint Február borvacsora

Február 18. Pezsgőház étterem, Pécs, Pécsi Borozó Borszakkör

Február 21. Korona Hotel, Nyíregyháza, Balassa-Gizella Nyíregyházi borozó kóstoló

Február 22. Lycium Hotel, Debrecen, Borudvar Furmint Február kóstoló

Február 27. Vinowonka Csoki és Borbár Budapest, Balassa-Gizella Furmint kóstoló

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább