X

PROGRAMAJÁNLÓ

Ripka Gergely

Most vasárnap is: TOKAJ-HEGYALJA PIAC

kaláka borok ültetett kóstolója alkonyi lászlóval

A Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség
a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakmai támogatásával
minden hónap második vasárnapján 10-16 óra között kézműves piacot rendez
TOKAJ-HEGYALJA PIAC

néven a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház körüli téren
Májusi Piac nap: 2014.05.11.
Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek több mint 50 helyi termelővel és portékáikkal!
Design az asztalon

- „TERÜLJ-TERÜLJ ASZTALKÁM” asztali design-bemutató
a Tokaj-Hegyalja Piac kézműves termékeivel megálmodva
- csipke Csodák kiállítása
- Tokaj-Hegyalja borász szemmel -Rakaczki Gábor, borász (Sauska Pincészet) fotókiállítása
- DESIGN a GASZTRONÓMIÁBAN - design a Sárga Borház piacmenüjében
- 11:00 Ugyanaz Máshogy: Borkóstoló és borismereti kurzus Alko nyi Lászlóval
és a KALÁKA PINCE boraival
- háztáji Állatsimogató az erdőbényei Gonda Juhászat báránykáival
- Tavaszi Jazz-zsongás a trió-bridge zenekarral
- Birtok és pincelátogat ás a Disznókő Szőlőbirtokon
- Játszóház, Tavaszi kézműves foglalkozás és Gyermek felügyelet

INFÓ: tokajhegyaljapiac@gmail.com, www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com, www.facebook.com/HegyaljaPiac


A PIACOT MINDENFÉLE IDŐJÁRÁSI VISZONYOK KÖZT MEGTARTJUK!!! A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
..................................................................................................


Hegyalja rejtett kincsei
Színek világa: Tokaj, Tálly és Tökösmál
vezetett borkóstoló és borismereti kurzus ALKONYI LÁSZLÓVAL
A TOKAJ-HEGYALJA PIACON
2014. május 11. 11:00
Sárga Borház emeleti terem

Ugyanaz máshogy:
Tállya misztikus.
Tállya szép.Tállya ismeretlen.
Tállyát akarjuk megkeresni.
A borkóstolón: A Kaláka Pince különleges borai

Várjuk szeretettel!
Alkonyi László és a Piacszervezők
Bővebben: www.tokajhegyaljapiac.blogspot.hu

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
Jelentkezés: tokajhegyaljapiac@gmail.com e-mail címen „Színek világa” jeligével
Részvételi díj: 1000 Ft
Tovább

Ripka Gergely

Tokaji Ősz

hegyaljai programajánló szeptemberre

A rendezvény küldetése, hogy eme világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről-évre megrendezésre kerülő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra, az általános- és borkultúra összeolvadására.

Tovább

Ripka Gergely

Szentivánéj Somlón

bármi megtörténhet

Szentivánéj hétvégéjének szombatján, június 22-én a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, majd hajnal fél négykor a legkitartóbb kóstolóvendégeket a Somló Hegy tetejére invitálják, egy közös napfelkelte-köszöntő koccintásra.

A nyitott pincék előtt sorra kis tüzek és/vagy lámpások gyúlnak majd este 10 óra és 10:10 között, ezzel nyitva a rendezvényt, amin egy komplett TV stáb is részt vesz majd.

Tovább

Ripka Gergely

Gourmet Fesztivál lesz idén is

Május 30- június 2, Millenáris Park

A Sziget Kft gondozásában május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléje. A Gourmet Fesztivál az idehaza tapasztalható gasztronómiai innovációról 2013-ban is igen átfogó keresztmetszetet kíván átadni. A rendezvény legfőbb egyediségét az adja - amellett, hogy hazánk ínyencségeinek készítőit próbálja összeharangozni - , hogy legnívósabb éttermeink éves találkozóhelyévé vált mára az évek alatt. Tavaly több, mint 30 fine dining étteremmel lehetett ismerkedni a Millenárison, idén ez a szám meghaladja majd az ötvenet is!

Tovább

Ripka Gergely

Nagy Furmint Február 2013

Ma kerül megrendezésre a Furmint Február-rendezvénysorozat immár hagyományossá vált legfőbb maratonja, melyen most is számtalan borász Furmintjával lehet megismerkedni szerte az országból. Én éppen ezekben a percekben érkezek meg a Vajdahunyad várba, és vállalkozom a lehetetlenre: az összes izgalmas furmintunkat megkóstolni egyetlen délután alatt…

Hamarosan poszt is formálódik majd belőle.

Tovább

Ripka Gergely

Furmint Február a Hegyaljai Piacon és máshol is

A Tokaj-Hegyalja Piac szervezőinek program-ajánlója:

Örömmel értesítjük, hogy 2013. első Tokaj-Hegyalja Piacán

2013. február 10-én 10:30-tól 11:30-ig

FURMINT SZEMINÁRIUMOT rendezünk.

Tovább

Ripka Gergely

Programajánló: TERRA HUNGARICA – Borszalon

November 17. délután, Gerbeaud Ház

Az idén másodszorra megszervezett TH – Borszalon egy esztendő alatt olyan rangos boros eseménnyé vált, hogy gyakorlatilag kötelezőnek tekinthető mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az autentikus hazai borok iránt. Olyan átfogó borászfölhozatalból csemegézhetünk idén is, amilyenből talán sehol másutt (ott lesz például 2012-ben is a Somlói Apátsági Pince, Kaló Imre és Szentesi József is, hogy csak egy-két ritkán elcsíphető pincét említsek, valamint ígéretes külföldi vendégek is: Josko Gravner, Movia, Cotar, Radikon). Érdemes tehát fejben ’must see’ – listát készíteni, s a honlapon jegyet váltani. - Az eleve sokmindent kínáló sétáló kóstoló mellett lesz itt még szeminárium azoknak, akik keveset tudnak a narancs borról, illetve egy Bor illata című kiállítás is megtekinthető. Kár lenne kihagyni bármelyiket is!
(Alább a Terra Hungarica címkére kattintva megtekinthetők a Kékfrankos nap és a tavaly őszi esemény beszámolói is.)

Tovább

Ripka Gergely

Borbár és Borbolt Somlón!

egyel több ok...

Múlt héten egy igen szimpatikus kezdeményezésről sikerült tudomást szerezni. Somlón (számomra bevallom, egész váratlanul) nyílt egy olyan borbár, mely a kicsiny borvidék 16 figyelemreméltó pincéjéből kínál borokat poharaztatva. (Tegyük a szívünkre a kezünket: föl tudunk sorolni fejből egyáltalán nagyjából ilyen számú izgalmas pincét ’a hegyről’?).

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji Lösz Arcai

borbemutató másodszor

Idén szeptemberben is sikerült összeterelni Hegyalja löszön remekelő borászait, akik tavaly először szenteltek közös rendezvényt a sajátos talajtípusnak. A lösz alapvetően a Tokaji-hegy körül meghatározó talajtípus (és alapkőzet), mely a hegy nyugati oldalán, Tarcal felől is számos igen jó fekvésű dűlőnek ad hálás, évszázadok óta keresett, jól művelhető szőlőtermesztési közeget.
A rendezvény tavaly is szépen sikerült. Akik képesek voltak a borok mélyére tekinteni, azok szerintem megtalálták a löszborok sajátos árnyalatait, érzékeny bájait, törékeny kecsességét. De az ilyen rendezvények pont azért jók, mert vitaindítóak, a borok mellett jól el lehet beszélgetni borásszal, fogyasztóval, ki mit gondol stílusnak, valós kontrasztnak.

Tovább

Ripka Gergely

Programajánló: Magyar Olaszrizlingek Háza!

A főszerepben: legelterjedtebb fehér fajtánk

Indul az „összeszerelés” az Olaszrizling-műhelyben! A rizlingrajongók – borászok, a borkedvelők, a gasztronómia- és a sajtó arcai – június 12-én, kedden a Budai várban, a Magyar Borok Háza nagytermében gyűlnek össze az első Rizlingnapra. Várnak minden olyan személyt, aki szereti az alábbi tevékenységek valamelyikét űzni az olaszrizlinggel: termeli, issza, kóstolja, árulja, vásárolja, főz hozzá, főz vele, vagy ír-olvas-beszél-álmodik-énekel róla!

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább