X

PROGRAMAJÁNLÓ

Ripka Gergely

Találkozzunk Szeptemberben!

Két fontos esemény is közeleg

Eseménydús szeptember jön. Akik Tállyán bejáratosak, azok tudják, hogy az év legnagyobb eseménye a (maga nemében a régión belül is hiánypótló) Kerekdomb fesztivál, melyet a Művészetek Völgye lelkes és fiatalos stábja szervez évek óta. A gasztronómián és a borokon túlmenően kulturális programok, könnyűzenei koncertek, csupa igényes esemény várja a fesztiválozókat. Immár harmadik éve a TokajMagic is jelen van a Bocskai utcában. Hogy idén milyen tematikával...? Katt!

Tovább

Ripka Gergely

Tállyán zárja a szezont a Tokaji Borlovagrend

Programajánlónk októberre

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik fontos kifejeződése az az éves csúcstalálkozó, mely idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban kerül megrendezésre, tállyai borászatok közreműködésével.

Színes programmal várják a borkedvelő közönséget október 24-én: sétáló kóstolóval, mesterkurzussal, dűlőtúrával, borlovagavatással, tokaji palackiállítással és egyéb izgalmas eseményekkel (magam is tartok egy mesterkurzust a tállyai dűlők boraival illusztrálva).

Tovább

Ripka Gergely

Pezsgőkonferencia – emelkedő buborékok

Szeptember 3-án ismét Etyeken találkozik a pezsgővilág!

A tavalyi nagysikerű indulás után, szeptember 3-án idén is megrendezik a PEZSGŐKONFERENCIÁT! Újdonság, hogy a plenáris rész, tehát az előadások sora és a kerekasztal vitája után, PEZSGŐÜNNEP néven egy rendkívül izgalmas kulináris élményben is része lehet a résztvevőknek.

 

Tovább

Ripka Gergely

Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve!

Augusztus 21-én irány: Tarcal

Ebben az évben a hagyományos tavaszi szezonnyitó Bűbájos hétvége helyett az augusztusi, ünnepi hosszú hétvégére várja vissza a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület a kikapcsolódni vágyókat a Tokaji-hegy lábánál. A legizgalmasabb események augusztus 21-re összpontosulnak: vezetett dűlőtúrával, bor és pezsgőkóstolóval, nyitott pincékkel és természetesen a TarcalBor friss évjáratának premierjén koccintani lehet a szép települési összefogásra, a barátságra, a nyárra és az együttlét manapság felértékelődő örömére.

 

Tovább

Ripka Gergely

A BORKONFERENCIÁN HIRDETIK KI AZ 50 LEGJOBB MAGYAR BORÁSZ NÉVSORÁT!

Programajánlónk márciusra

Március 6-án immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Borkonferenciát Rókusfalvy Pál és dr. Prónay Bence főszervezésében Budapesten a New York Palotában. Az idei rendezvény az „Innováció” témakörét járja körül, amely ma igencsak aktuális, hiszen a csúcstechnológia, a néhány éve még elképzelhetetlennek tartott eszközök ma már az agráriumban is megkerülhetetlen tényezőt képeznek. A drónok, műholdak és egyéb távérzékelési eszközök szerepéről a Debreceni Egyetem kutatója beszél, Nikolaus Moser az osztrák nézőpontot ismerteti, a Csányi Pincészet a hazai példát mutatja be, a marketing és piackutatás területe is górcső alá kerül. De idén mással is készülnek a szervezők....

Tovább

Ripka Gergely

Most vasárnap is: TOKAJ-HEGYALJA PIAC

kaláka borok ültetett kóstolója alkonyi lászlóval

A Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség
a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakmai támogatásával
minden hónap második vasárnapján 10-16 óra között kézműves piacot rendez
TOKAJ-HEGYALJA PIAC

néven a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház körüli téren
Májusi Piac nap: 2014.05.11.
Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek több mint 50 helyi termelővel és portékáikkal!
Design az asztalon

- „TERÜLJ-TERÜLJ ASZTALKÁM” asztali design-bemutató
a Tokaj-Hegyalja Piac kézműves termékeivel megálmodva
- csipke Csodák kiállítása
- Tokaj-Hegyalja borász szemmel -Rakaczki Gábor, borász (Sauska Pincészet) fotókiállítása
- DESIGN a GASZTRONÓMIÁBAN - design a Sárga Borház piacmenüjében
- 11:00 Ugyanaz Máshogy: Borkóstoló és borismereti kurzus Alko nyi Lászlóval
és a KALÁKA PINCE boraival
- háztáji Állatsimogató az erdőbényei Gonda Juhászat báránykáival
- Tavaszi Jazz-zsongás a trió-bridge zenekarral
- Birtok és pincelátogat ás a Disznókő Szőlőbirtokon
- Játszóház, Tavaszi kézműves foglalkozás és Gyermek felügyelet

INFÓ: tokajhegyaljapiac@gmail.com, www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com, www.facebook.com/HegyaljaPiac


A PIACOT MINDENFÉLE IDŐJÁRÁSI VISZONYOK KÖZT MEGTARTJUK!!! A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
..................................................................................................


Hegyalja rejtett kincsei
Színek világa: Tokaj, Tálly és Tökösmál
vezetett borkóstoló és borismereti kurzus ALKONYI LÁSZLÓVAL
A TOKAJ-HEGYALJA PIACON
2014. május 11. 11:00
Sárga Borház emeleti terem

Ugyanaz máshogy:
Tállya misztikus.
Tállya szép.Tállya ismeretlen.
Tállyát akarjuk megkeresni.
A borkóstolón: A Kaláka Pince különleges borai

Várjuk szeretettel!
Alkonyi László és a Piacszervezők
Bővebben: www.tokajhegyaljapiac.blogspot.hu

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
Jelentkezés: tokajhegyaljapiac@gmail.com e-mail címen „Színek világa” jeligével
Részvételi díj: 1000 Ft
Tovább

Ripka Gergely

Tokaji Ősz

hegyaljai programajánló szeptemberre

A rendezvény küldetése, hogy eme világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről-évre megrendezésre kerülő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra, az általános- és borkultúra összeolvadására.

Tovább

Ripka Gergely

Szentivánéj Somlón

bármi megtörténhet

Szentivánéj hétvégéjének szombatján, június 22-én a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, majd hajnal fél négykor a legkitartóbb kóstolóvendégeket a Somló Hegy tetejére invitálják, egy közös napfelkelte-köszöntő koccintásra.

A nyitott pincék előtt sorra kis tüzek és/vagy lámpások gyúlnak majd este 10 óra és 10:10 között, ezzel nyitva a rendezvényt, amin egy komplett TV stáb is részt vesz majd.

Tovább

Ripka Gergely

Gourmet Fesztivál lesz idén is

Május 30- június 2, Millenáris Park

A Sziget Kft gondozásában május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléje. A Gourmet Fesztivál az idehaza tapasztalható gasztronómiai innovációról 2013-ban is igen átfogó keresztmetszetet kíván átadni. A rendezvény legfőbb egyediségét az adja - amellett, hogy hazánk ínyencségeinek készítőit próbálja összeharangozni - , hogy legnívósabb éttermeink éves találkozóhelyévé vált mára az évek alatt. Tavaly több, mint 30 fine dining étteremmel lehetett ismerkedni a Millenárison, idén ez a szám meghaladja majd az ötvenet is!

Tovább

Ripka Gergely

Nagy Furmint Február 2013

Ma kerül megrendezésre a Furmint Február-rendezvénysorozat immár hagyományossá vált legfőbb maratonja, melyen most is számtalan borász Furmintjával lehet megismerkedni szerte az országból. Én éppen ezekben a percekben érkezek meg a Vajdahunyad várba, és vállalkozom a lehetetlenre: az összes izgalmas furmintunkat megkóstolni egyetlen délután alatt…

Hamarosan poszt is formálódik majd belőle.

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább