x

Ripka Gergely

Szentivánéj Somlón

bármi megtörténhet

Szentivánéj hétvégéjének szombatján, június 22-én a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, majd hajnal fél négykor a legkitartóbb kóstolóvendégeket a Somló Hegy tetejére invitálják, egy közös napfelkelte-köszöntő koccintásra.

A nyitott pincék előtt sorra kis tüzek és/vagy lámpások gyúlnak majd este 10 óra és 10:10 között, ezzel nyitva a rendezvényt, amin egy komplett TV stáb is részt vesz majd.

A pincék listáját és hozzájuk térképet a Somlói Borok Boltjában fogjátok tudni majd átvenni. Korlátozott számban lámpásokat is tudnak majd a szervezők kölcsönadni, de jó, ha mindenki hoz magával világítóeszközt.

Jelentkezni nem kell, de sokat segítetek a szervezésben ha egy sima “csatlakozok” gombbal a Facebook oldalon az Eseményre bejelentkeztek, ill. szabad írni az info@somloi.hu címre is!

Figyeljétek a honlapot és az esemény Facebook oldalát a további információkért! http://www.facebook.com/events/465290943563823/

Hegykapu Vendéglő 22-én szombat este hosszabbított nyitva tartással üzemel, vasárnap reggel 5-kor pedig kinyit a reggelizni vágyóknak. Menü: Korhelyleves, Húsleves Gazdagon, Pacalpörkölt, Virsli mustárral, Ham+eggs + ami az étlapon van.

A Hunyadi Pince felajánlása: maximum 30 főt az éjszaka folyamán vendégül látnak egy bográcsgulyásra, előzetes bejelentkezéssel a Somlói Borok Boltja elérhetőségein.

NYITOTT PINCÉK ÉS HELYSZÍNEK LISTÁJA:

Barcza Bálint – Kőkonyha Borterasz
Bogdán Birtok
Dénes Hegybirtok (Sallai pincénél)
Dénes-Koszorús Pince
Fazekas Pincészet
Fekete Béla Pincéje
Hollóvár  – Takács Lajos
Szt. Margit Pincészet – Jász László
Hegykapu Vendéglő
Hunyadi Sándor Pincéje
Károly Gazda Pincéje
Kolonics Pincészet
Matting Dezső Pincéje Molnár Pince
Petőfi Kilátó
Polgár-Mátyásfalvi Pince
Puchinger Ede Pincéje
Somlói Apátsági Pince
Somlói Borok Boltja
Spiegelberg Pincészet
Szabó Pincészet
Szt.Márton Borozó
Vándor Pince – Kis Tamás ( Hollóvárnál )
Várkapitány Pincészet – Turul Pince

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább