x

Ripka Gergely

Idén is: PANNON BORMUSTRA

bormustrák mestere

Idén tizennegyedik alkalommal, május 8-10. között kerül megrendezésre a magyar borok legkomolyabb megmérettetésének számító borverseny, a Pannon Bormustra. A 2011-ben megújult szakmai esemény évről-évre kiemelkedő színvonalú nemzetközi zsűrit vonultat fel, amelynek munkájában idén is neves szakemberek vesznek részt. A versenyre április 30-ig lehet nevezni. Még mindig a Pannon Bormustra az egyetlen boros megmérettetés, melyre érdemes figyelmet szentelni idehaza. Blogunk éppen ezért idén is kiemelt figyelemmel fogja követni a kapcsolódó történéseket.


Van valami megnyugtató profizmus, mellyel Gerendai Károly vagy éppen Nemes Richárd ráfordul egy ilyen mustra megszervezésére: nemzetközi szaktekintélyek, szakírók, sztár sommelier-k ideszervezése (keddtől-vasárnapig tartó sűrű programjuk méltó összeállítása), a verseny szabályainak egyensúlyba hozása, a verseny megfelelő színvonalú lebonyolítása mind-mind megkövetelik az odafigyelést, a maximális profizmust. Ilyen egy nívós bormustra.

Közben persze érdemes a háttérbe néznünk. - Ez egy magyar borverseny. Pici ország vagyunk, pici bortételekkel, s mint ilyen versenynek szükségszerűen másak a körvonalai, mint a világ nagy, többezer tételt számláló óriásversenyeinek, ahol a zsűritagok naponta száz mintát lekóstolnak futószalagon, míg a nap végére teljesen le nem amortizálódnak. A Pannon Bormustra idén is a hazai borok egyediségét tűzte zászlajára. A cél továbbra is az, hogy az idehívott külföldi szakértők véleményt tudjanak formálni a magyar borok fölhozataláról (a pozitív és a negatív kilengéseinkről egyaránt), hogy aztán a tapasztaltakat hazájukban, szakírói felületeiken, éttermükben (ha sommelier-k) kommunikálhassák a világba, tweeteren, tumblr-en, facebookon, blogon vagy épp borlapon.

Mióta két éve megújult a Bormustra, azóta egyértelművé vált, hogy a világfajták helyett sokkal nagyobb érdeklődésre tartanak számot hungarikum fajtáink: Tokaj és a Furmint áttöréseiről nem kell már mesélni, de tavaly a Juhfark és a Hárslevelű, de önmagában Somló is komoly érdemeket ért el a zsűri köreiben. Idén remélhetőleg kékszőlőben a Kadarka és a Kékfrankos is végre sikereket tud majd elkönyvelni! A díjazottak továbbra is a 300 nevezett bor nagyjából 17 %-át érintik majd. A borászok a pontszám mellé idén is megkapják a külföldi szakértők írásos értékelését.

Ennyi bevezető után rá is térnék a száraz tényekre:

A Pannon Bormíves Céh által alapított borversenyre a hagyományoknak megfelelően a Pannonhalmi Főapátságban kerül sor, ahova idén hat országból érkeznek szakértők. Az esemény egyik sztárvendége Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, akit tavaly a neves nemzetközi borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választott. Nemcsak saját hazájában számít befolyásos szakembernek az Egyesült Államokból érkező Stephen Tanzer, akinek gondozásában 1985 óta két havonta jelenik meg a nagy klasszikusnak számító International Wine Cellar. Az akár 1500 kóstolójegyzetet is tartalmazó online folyóiratnak 50 államban és 34 országban vannak előfizetői. A magyar bor fontos célpiacának számító Lengyelországból a szervezők a legnépszerűbb boros magazin, a WINO alapító-főszerkesztőjét, Tomasz Prange-Barczyński-t hívták meg, aki a lengyel boros szcéna ismert TV-s és rádiós személyisége is. A 2013. évi zsűri nemcsak elismert szakírókban bővelkedik, a versenyen idén bírál Isa Bal MS (Master Sommelier), a világhírű angol séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fősommelier-je, Andreas Larsson, svéd sommelier világbajnok, valamint Christian Aarø, a koppenhágai Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, a Dán Sommelier Szövetség elnöke is. A tavalyi években, a megújulás jegyében talán inkább a külföldi szakírók domináltak a zsűri köreiben, de 2013-ban kereskedelmi, gasztronómiai szakemberek irányába is próbáltak nyitni a szervezők. Akárhonnan is nézzük, fontos marketingszerep hárul erre a mustrára. Matt Kramer írásaiban 2011 óta szinte mindig szerepel a 'Hungarian' szó, de Alder Yarrow és Jamie Goode is hasonló lelkesedéssel tűzte tollára hazánk borait, akármennyiszer járt is itt; ettől az évtől elismert sommelier-k, kereskedők bevonása is fontos cél volt.

A zsűri munkáját 3 magyar nemzetközi borakadémikus segíti: Mészáros Gabriella, a legnagyobb múltú boriskola, a Borkollégium vezetője, ismert borszakíró és oktató, Csizmadia-Honigh Péter, Londonban élő szakember, aki főállásban oktatás menedzsmenttel foglalkozik, és a borszakma csúcsát jelentő Institute of Masters of Wine globális tanulmányi programjáért és vizsgájáért felel, valamint Kató András, elismert borszakértő, a Terroir Club borkereskedő cég igazgatója, a Borászok Borásza választást felügyelő kuratórium elnöke.

Újdonság, hogy idén a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi színvonalú szakmai hátteret biztosító háttércsapat szervezésére, amelyet idén Cseke Gábor magyar sommelier bajnok is erősít.

A zártkörű versenyt követően, május 11-én Budapesten kerül sor a díjátadó ünnepségre, ahol az érdeklődök személyesen is találkozhatnak a zsűri tagjaival.

Az 1999 óta megrendezésre kerülő Bormustra szervezését és bonyolítását az alapító Bormíves Céh 2011-ben a Sziget Kulturális Menedzser Irodára bízta, a szakmai feladatok ellátásával pedig az In Vino Consulting bortanácsadó céget bízták meg. A megújulásnak köszönhetően a versenyre tavaly már több mint 100 minőségorientált hazai borászat nevezett, a mintaszám pedig elérte a maximális 300 tételt.


A szervezők elképzelése szerint a Pannon Bormustra több mint borverseny, amelynek keretében a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói az uniformizált és gigantikus borversenyektől eltérő módon, testre-szabottan ismerkedhetnek a hazai borok legjobbjaival. A versenyen túl a meghívott szakértők több borkóstolón, borvacsorán és borvidéki látogatáson is részt vesznek. Az elmúlt két évben a siker sem maradt el, a rendezvényt számos nemzetközi szaklapban megjelenő cikk és népszerű blogbejegyzés követte.

A versenyről és a nevezés feltételeiről a www.pannonbormustra.hu weboldalon található bővebb információ.



A 2013. évi zsűritagokról bővebben



Christian Aarø - Dánia

Christian a koppenhágai 1 Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, hivatása szerint sommelier. Többszörös dán sommelier bajnok, de a mindig erős mezőnyt felvonultató Nordic Sommelier Bajnokságot is megnyerte (2001). Jelenleg a Dán Sommelier Szövetség elnöke.


Tim Atkin MW - Egyesült Királyság

Tim elismert borszakíró, akit 2012-ben a neves borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választott. Az Off License News szerkesztője, a Woman and Home állandó szerzője, de ír a The World of Fine Wine, a Gourmet Traveller Wine és az Economist’s Intelligent Life magazinoknak is. Borszakértőként rendszeresen feltűnik a BBC One’s Saturday Kitchen népszerű műsorában, évek óta az International Wine Challenge alelnöke. Jelentős rajongótáborral rendelkező weboldala, a timatkin.comszámos díjat nyert, legutóbb a legjobb nemzetközi weboldal díját gyűjtötte be (Louis Roederer Awards). Tim számos más díj tulajdonosa is, amelyeket felsorolni is nehéz, ezért a teljesség igénye nélkül: Glenfiddich Wine Writer Award, Wines of France Award, Wines of Portugal Award, Best Drink Journalist, Louis Roederer International Wine Columnist of the Year, Born Digital Award.



Isa Bal MS - Egyesült Királyság

A török származású Isa a világhírű séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fősommelier-je 2005 óta. A Fat Duck-ot abban az évben a világ legjobb éttermének választották, az elmúlt 6 évben pedig minden alkalommal elnyerte az Egyesült Királyság legjobb étterme címet is. Isa a Fat Duck-ban elért sikerei mellett, megszerezte a Master Sommelier címet, 2008-ban pedig megnyerte a szófiai Sommelier Európa Bajnokságot is. Törökországban nőtt fel, ahol Turizmust és Hotel Menedzsmentet tanult. 1999-ben költözött az Egyesült Királyágba, ahol ma is él 2 gyermekével és feleségével.


Csizmadia-Honigh Péter AIWS

Péter Londonban él és dolgozik. Az ELTE-n szerezte angol bölcsész szakos diplomáját, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskolán közgazdászi és tanári okleveleit. Borral kapcsolatos tanulmányait Londonban (WSET Diploma, 2011) és Jerez de la Frontera-ban (Certified Sherry Educator, 2012) végezte. Főállásban oktatás menedzsmenttel foglalkozik, és a londoni székhelyű Institute of Masters of Wine globális tanulmányi programjáért, illetve vizsgájáért felel. Rendszeresen publikál a VinCE hasábjain Magyarországon, illetve a The Greek Star (Chicago, USA) és a Sommelier India magazinokban. Az elmúlt 3 évben az IWSC (International Wine & Spirits Competition) borversenyen segédbíró volt, az idei évtől pedig teljes értékű bíróként fog közreműködni.


Andreas Larsson - Svédország

Végzettsége szerint szakács, de 1999 óta sommelier-ként dolgozik. 2001-ben a svéd sommelier bajnokság győztese, néhány évvel később a skandináv sommelier bajnokságot, majd 2004-ben az európa bajnokságot is megnyerte, végül 2007-ben megszerezte a világ legjobb sommelier-je címet. 2006 óta a Grand Jury Européen (GJE) tagja, jelenleg több hotellánc és légitársaság bortanácsadója, számos kiadvány és szaklap társszerzője. Amikor nem utazik, akkor a svédországi Vaxjö-ben található PM & Vanner étterem vezető sommelier-jeként dolgozik. Andreas nem először jár Magyarországon, számos alkalommal kóstolt már hazánkban (2011-ben már zsűrizett a Pannon Bormustrán), több borvidékünkön járt, és jó ismerője a magyar boroknak.


Kató András AIWS

Végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is. Volt a Bortársaság (1995-1996) és a Monarchia (2001-2005) kereskedő cégek társtulajdonosa, italbeszerző a Cora hipermarketeknél (1997), a Borbarát Magazinnál szerkesztő és szakíró (1998-2000). 2006 óta a Terroir Club alapító-társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, 2009 óta a Borászok Borásza választást felügyelő kuratórium elnöke, valamint jelenleg két WSET akkreditált boriskolában is tanít.



Mészáros Gabriella AIWS

Az elsőnemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője.



Tomasz Prange-Barczyński - Lengyelország

Tomasz Lengyelország vezető bormagazinja, a WINO alapító-főszerkesztője, továbbá számos népszerű kiadvány és könyv szerzője, fordítója (DK Companion Guides -Wines of the World (2005), Le vin an 80 questions of Pierre Casamayor (2006), Profession: sommelier, a manual for future sommeliers (2007). Saját kiadványain túl rendszeresen ír borról nemzetközi magazinokban is (Newsweek, Voyage, Marie Claire, Playboy, Meininger’s Wine Business International). Tomasz nem éri be az újságírással, 2003 óta heti rádióműsora van (PIN do wine - Radio PIN), és számos boros TV program készítésében vett részt az elmúlt években (Wine: The Manual (2009), California in the Bottle (2010/2011). Mindemellett tapasztalt borbíráló (Best of Riesling, Mundus Vini, Vinitaly, Vini da Pesce, Vinagora, Pannon Bormustra) és tapasztalt, alapos ismerője a magyar boroknak.


Stephen D. Tanzer - Egyesült Államok

Stephen a jelentős presztízzsel bíró online folyóirat, az International Wine Cellar (IWC) főszerkesztője és kiadója, amelynek 50 államban és 34 országban vannak előfizetői. A két havonta megjelenő publikáció 1,500 kóstolójegyzetet és ajánlást tartalmaz. Az IWC volt az első amerikai boros kiadvány, amelyet francia és japán nyelvre is lefordítottak. Stephen korábban a Food & Wine magazin szerkesztője volt, és ő készítette a Food & Wine's Official Wine Guide című kiadványokat is, de írt a neves Forbes magazinnak is. A világ legjobb borait ismertető, WineAccess Buyer’s Guide című könyve 2006-ban jelent meg. Rendszeresen tart kóstolókat és szemináriumokat, éves szinten több mint 10 ezer bort kóstol (!). Stephenről a Wall Street Journal nemrég megjelent “A Critic who favors finesse over power című cikkében”olvashat bővebben.

Röviden a bírálat menetéről:

Az első másfél napban a zsűri 3 panelben kóstol (egy panel 3 főből áll, köztük egy magyar zsűritaggal). A zsűritagok panelen belül itt még kommunikálhatnak egymással és a letakart palackok évjáratát és fajtáját elárulják nekik (pontosan azért, hogy egy Sauvignon ízű Olaszrizling ne tévesszen meg senkit). A pontszámokat a szervezők egy másik helyiségben azonnal látják, így ha mondjuk nagy ponsztám-eltérés adódna, akkor közbe tudnak lépni, hogy esetleg másik palackot nyissanak stb. A második másfél napban a 9 zsűritag együtt kóstolja a legesélyesebb tételeket, mind a 9 pontszám beszámít a végső értékelésbe, de fontos, hogy itt már nincs lehetőségük a kommunikációra. (A kóstolóhoz 700 rieslinges pohár biztosítja, hogy zökkenőmentes tisztaságban lehessen minden bort megkóstolni. Ezeket folyamatosan mosogatja a személyzet és még "elő is szagolják", ellenőrzik őket folyamatosan, hogy száz százalékig zavartalan legyen minden bor értékelése.)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább