x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Takács Pincészet (helyszíni szemle)

A fejlődés útjai Mádon

Nagyon szeretem járni a kisebb, kevésbé szem előtt lévő pincéket. Egyrészt váratlan meglepetésekbe futok, másrészt csak így tudom teljes mélységeiben megismerni a borvidéket. Egy borvidék pedig nem csak a legjobbakról szól, meg kell adni mindenkinek az esélyt és a figyelmet, hisz egyrészt sokgenerációs tudás van a régi pincék birtokában, másrészt azáltal, hogy beszélgetünk, ők is megismernek egy nézőpontot, ami számukra is új vagy érdekes lehet. Takácsék régi borkészítő mádi család, a katolikus templom alatti pinceágak mélyén. Miközben megőrzik a borvidék hagyományos ízeit, törekszenek a tiszta és jellegzetesen mély mádi zamatokra is, ebben igen komoly dűlők vannak a segítségükre a palackos borkészítés terén. Takács Adrienn és férje együtt végzik a napi feladatok nagyrészét, miközben Adrienn főállásban egy nagyobb pincénél is teljesít. Családi értékek, korrekt száraz borok, figyelemreméltó édes különlegességekkel. Nézzük is meg őket közelebbről:

Sárgamuskotály 2019 (M)

Tiszta muskotály, illatos, finom, jól kivehető és direkt fajtajelleg. Ízben viszont feszes és citrusos, a végén kúszik csak meg egy kis édesség, egy kis kesernye, amolyan jó értelemben vehető retro muskotályossággal. Így is korrekt ivóbor lesz belőle nyárra.

 

Sárgamuskotály 2017

Kicsit fülledt, sajtos, aztán levegőzve nagyon fűszeres, rózsás palackérettséget érezni. Ízben itt is feszesek a savak, sok citrusos jegy, laza fehérbor, csupa légies könnyedség és a végén fanyar szárítás. Egyszerű és korrekt darab. 4+

 

Furmint 2017

Hordós, érlelt, almás jelleg orrban. Ízben tiszta, ugyancsak masszív hordós jegyek adják az alaphangot, de nem ülnek rá a borra, a végén szárító furmintossággal elvágvá. 5+

 

Furmint 2015

Klasszikus érett, hordós furmintjelleg, némi vaníliával, gesztenyével színezve. Komoly savak, fás ízek, krémesség, vanília (lehetne némileg integráltabb az érlelés). Így 5

 

Hárslevelű 2019 (M)

Finoman illatos, de egyszerre vaníliásan fás illatok. Ízben szárító, feszes, citrusos, magas savú fehérbor, finom fajtajellegéből a furmintok utáni díszesebb és sűrűbb kortyközép tűnik föl. Felettébb ígéretes darab…

 

Cuvé 2018.

November 3-ai szüret, furmint és hárs vegyesen. Illatában sok-sok fehér húsú, érett gyümölcs: körte és birs főként. Mély ízek, sok cukorral, széles és vastag korty a meleg évjáratból (talán egy kis lendület jól esne még). 5+

 

Abigél Furmint 2017

Meglepően illatos, furmint létére. Eltéveszthetetlen késői szüretes jelleg, sok direkt, behízelgő vonással a műfajon belül. Ízében birs, körte, tobzódó édes gyümölcsösség, mádias krémesség jelenik meg, magas cukorral, friss almás utóízzel. Hű bizonyság az évjárat nagyságára ez a bor. 6

 

Édes Szamorodni 2018.*

Lebilincselő illat: barack, narancsolaj, sok-sok friss citrus, szép érettség, szinte aszús részletek. Ízben húsos, barackos és nagyon sűrű. Igazi vastag mádi édes bor, teltégéhez az erős gombásság is sokat hozzátesz, és nagyon jellegzetesen hozza a környék gazdag ízeit. Ebből a forró, nehéz évből igazán szép tétel. 6+

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): június 11, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.) 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább