BEMUTATKOZIK: Takács Pincészet (helyszíni szemle)
A fejlődés útjai Mádon
Nagyon szeretem járni a kisebb, kevésbé szem előtt lévő pincéket. Egyrészt váratlan meglepetésekbe futok, másrészt csak így tudom teljes mélységeiben megismerni a borvidéket. Egy borvidék pedig nem csak a legjobbakról szól, meg kell adni mindenkinek az esélyt és a figyelmet, hisz egyrészt sokgenerációs tudás van a régi pincék birtokában, másrészt azáltal, hogy beszélgetünk, ők is megismernek egy nézőpontot, ami számukra is új vagy érdekes lehet. Takácsék régi borkészítő mádi család, a katolikus templom alatti pinceágak mélyén. Miközben megőrzik a borvidék hagyományos ízeit, törekszenek a tiszta és jellegzetesen mély mádi zamatokra is, ebben igen komoly dűlők vannak a segítségükre a palackos borkészítés terén. Takács Adrienn és férje együtt végzik a napi feladatok nagyrészét, miközben Adrienn főállásban egy nagyobb pincénél is teljesít. Családi értékek, korrekt száraz borok, figyelemreméltó édes különlegességekkel. Nézzük is meg őket közelebbről:
Sárgamuskotály 2019 (M)
Tiszta muskotály, illatos, finom, jól kivehető és direkt fajtajelleg. Ízben viszont feszes és citrusos, a végén kúszik csak meg egy kis édesség, egy kis kesernye, amolyan jó értelemben vehető retro muskotályossággal. Így is korrekt ivóbor lesz belőle nyárra.
Sárgamuskotály 2017
Kicsit fülledt, sajtos, aztán levegőzve nagyon fűszeres, rózsás palackérettséget érezni. Ízben itt is feszesek a savak, sok citrusos jegy, laza fehérbor, csupa légies könnyedség és a végén fanyar szárítás. Egyszerű és korrekt darab. 4+
Furmint 2017
Hordós, érlelt, almás jelleg orrban. Ízben tiszta, ugyancsak masszív hordós jegyek adják az alaphangot, de nem ülnek rá a borra, a végén szárító furmintossággal elvágvá. 5+
Furmint 2015
Klasszikus érett, hordós furmintjelleg, némi vaníliával, gesztenyével színezve. Komoly savak, fás ízek, krémesség, vanília (lehetne némileg integráltabb az érlelés). Így 5
Hárslevelű 2019 (M)
Finoman illatos, de egyszerre vaníliásan fás illatok. Ízben szárító, feszes, citrusos, magas savú fehérbor, finom fajtajellegéből a furmintok utáni díszesebb és sűrűbb kortyközép tűnik föl. Felettébb ígéretes darab…
Cuvé 2018.
November 3-ai szüret, furmint és hárs vegyesen. Illatában sok-sok fehér húsú, érett gyümölcs: körte és birs főként. Mély ízek, sok cukorral, széles és vastag korty a meleg évjáratból (talán egy kis lendület jól esne még). 5+
Abigél Furmint 2017
Meglepően illatos, furmint létére. Eltéveszthetetlen késői szüretes jelleg, sok direkt, behízelgő vonással a műfajon belül. Ízében birs, körte, tobzódó édes gyümölcsösség, mádias krémesség jelenik meg, magas cukorral, friss almás utóízzel. Hű bizonyság az évjárat nagyságára ez a bor. 6
Édes Szamorodni 2018.*
Lebilincselő illat: barack, narancsolaj, sok-sok friss citrus, szép érettség, szinte aszús részletek. Ízben húsos, barackos és nagyon sűrű. Igazi vastag mádi édes bor, teltégéhez az erős gombásság is sokat hozzátesz, és nagyon jellegzetesen hozza a környék gazdag ízeit. Ebből a forró, nehéz évből igazán szép tétel. 6+
PROGRAMAJÁNLÓ:
TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): június 11, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)