x

Ripka Gergely

KOCCINTS ASZÚVAL 2019-ben is!

Füleky 2013, Királyudvar Ilonák után ASZÚ-1999/XX.

November van. Hamarosan advent, ami pedig az ünnepek közeledtét is egyértelműen jelzi. Az év utolsú hónapja pedig idén sem szólhat más borról, csakis az aszú főszerepéről. A Wineglass Communication lányai, Tóth Adrienn és Kodela Mia dícséretes kezdeményezése mentén idén is az a cél, hogy minél többen az aszút válasszák az ünnepi asztalra. Mészáros László örökérvényű szavai jutnak eszembe, aki mindig felhozza az aszú fogyasztási kultúrája kapcsán, hogy ha minden magyar család asztalán nyílna karácsonykor egy palack autentikus tokaji aszú, máris elfogyna kb az átlag éves palackmennyiség, ami készül belőle. Egyelőre itt még nem tartunk, ahogy az aszú mindenkori fogyasztási kultúráját sem igazán sikerült még hathatósan körülhatárolni, a piacon definiálni és azt hatékonyan közvetíteni a világ felé, de egyelőre talán mindennél fontosabb lenne, ha hinnénk abban, mekkora erő és érték rejlik ebben a hazai bormárkában. Aligha létezik bármi egyéb borélmény, ami magasabb szinten lenne képes közvetíteni akár Tokaj, akár a magyar bor kiválóságát. 

Idén egyrészt egy korábban már kóstolt, 2013-as tétel friss kóstolójegyzetével irányítanánk erre a témára a figyelmet. Másrészt 1999, a rendszerváltás utáni legfontosabb rendszerváltó aszúévjárat 20 éves jubileumával ünnepelnénk december 18-án, a Borganikában az aszút egy TokajMagic különkiadással áldozva a műfaj oltárán (részletek hamarosan). Kezdjük a fiatal szépséggel, a poszt végén pedig ajánljuk mindenki figyelmébe az évzáró nagy aszúzás előtt a nagyszerű *Királyudvar Ilonás időutazást is:

 

Füleky 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Az idei MTA Bora legszebben szereplő aszúja volt. Brezovcsik György által készített aszú egy nagy, bár kissé édeshangsúlyos aszús évből. Fiatal, fejlődő, inetenzív illat, szép hordóvaníliával, friss, sárgás színű almatermésűekkel, vajkörtével, golden almával, birssel, narancshéjjal. Ízben az évjárat dominál a borban: magas cukor, mély és koncenctrált aszússág minden cseppjében, eléggé alárendelődő savvak, határtalan édes gyümölcsözönnel (füge, körte, alma, barack). Vastag, krémes, hosszú, vaníliás utóíz. Egy hangyányival több vitalitás és mozgékonyság jól tudna állni neki, de az évjárat aszúi egyértelműen a cukor felé billennek mindig. Biztos, hogy még sok-sok évig fog palackban érni. Maga a folyékony hedonizmus. 8+

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

November 28: TOKAJMAGIC - *Királyudvar Ilonák @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 17. 500.- (mely 6 évjáratot, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

FB esemény itt érhető el további részletekkel, kóstolósorral!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább