x

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (20-16.)

A Top20-on belül

Ebben az évvégi összeállításban nem is borokra, hanem olyan Hegyaljához kötődő karakterekre szeretnék fókuszálni, akikkel sokszor akár napi kapcsolatban vagyunk, tettvágyuk miatt mégis különlegesek, ami figyelmet érdemel. Kiváltságosak, mert felelősség és lehetőség van a kezükben, hogy egy kicsit történelmet is írjanak Tokaj (30 éve tartó) megújításával. A cím talán azt sejteti, hogy ez egy szigorú rangsor akar lenni, de fontos megjegyezni, hogy egy személyben én alkottam meg, empirikus matematikai adatok nélkül (hogy is lenne erre képlet?). Pusztán annak megfelelően lett összeírva, amit én ma, 3 TokajKalauz megírása után/közben, tíz évnyi kóstolás és beszélgetés múltán érzékelek a tokaji közösségen, s a borvidék rezgésein át. Lehet egyfajta tiszteletadás is ez a lista azok felé, akik valóban nem csak mondják, hanem teszik is a dolgukat, hatással vannak környezetükre, a benne élőkre, alkotókra és munkásságuk látványos vagy kevésbé látványos módon előbbre viszi egyik legfontosabb borvidékünket. Persze ez a lista lehetne 50-es vagy akár talán 100-as is, ilyenebb is, meg olyanabb is... Mindenkitől elnézést, aki nem került rá, és netán úgy érzi, hogy rajta lenne a helye, biztos így van és bocsánat (ez a lista természetesen nem jelenti azt, hogy őket nem ismerem el). Mindenkinek további kitartó munkát kívánok az újévre is!

 

20. Homonna Attila, borász

Tán van, akit meglep Homonna Attila, egy pár hektáros boraszat jelenléte a listán, de egyrészt nem szabad elfelejtenünk, mennyire fontosak a borvidék északi települései, hisz nem csak Mád, Mezőzombor, Keresztúr, Tokaj és Tarcal fontos! Északon talán Erdőbénye az, mely a legtöbb boroznivágyó vendéget képes bevonzani. Ám Attila több más szempontból nagyhatású pionírja Bényének, aki egyfajta atomvillanásként robbant be 2005-ös száraz boraival.  - Ő kezdett el először, s nem csak bényei viszonylatban elegáns botritiszmentes dűlős borokat készíteni itt. A Határi után a Rányt is ő fedezte fel, amiből inspirálódva ma már vagy féltucat borász készít igen komoly terroirborokat erről a termőhelyről. Tíz évig a mádi Király-dűlő legelegánsabb formáját kóstolhattuk keze nyomán, ahogy a Perest, vagy épp Padihegyet Jakab borokon keresztül ma is. Látásmódja, szemlélete, meglátásai a kortársak mellett egy felnövő, új generációt is erősen inspirálnak (ráadásul nem csak a Tokaji borvidéken belül).

  

19. Alkonyi László, szőlőbirtokos, újságíró
Voltak borszakírók hazánkban, akik képesek voltak borvidékeket megváltoztatni. Alkonyi László ugyan egyre inkább tállyai szőlőbirtokosként aposztrofálja magát (igen izgalmas borstílussal), az írással pedig évek óta felhagyott, de úgy érzem, ebből a listából az ő neve nem hiányozhat. Tokajról szóló kultikus könyveit a mai napig sokan keresik, vadásszák, hol lehetne még hozzájutni. Számos ma elismert borász nevét a Borbarát Magazin vagy épp az Tokaj - Iránytű szenvedélyes és intelligens írásaiból ismerhette meg a borkedvelő közönség, miközben egy olyan fokú választékosság és egyéni hang jellemezte, ami ma nagyon hiányzik, s nem csupán a borszakírás felületeiről. Az utolsó szakember, aki megpróbálta a közel 300 éves hegyaljai dűlőklasszifikációt életre kelteni olyan rendszerré, ami működik például Burgundiában is.

 

18. Mészáros Gabriella, Borkollégium
A ma is aktív véleményformálók közül Mészáros Gabriella mindenképp a szakma egyik legrégebb óta elismert tekintélye, aki mindig mélyen elkötelezett volt Tokajért. A tanárnő több szakkönyv, tankönyv és egyéb publikáció mellett a Borkollégium (Mádon is kihelyezett) szemináriumain oktatja az újabb és újabb boros generációkat a borkóstolás, szőlőfajták és a világ borainak részleteiről, egészen akár a WSET diplomáig is fogva kezüket. Mind a mai napig inspirál, hatással van tanácsaival, őszinte meglátásaival borászok tucatjaira, miközben számtalan borversenyen képviseli a minőségi magyar borokon belül Tokaj ügyét is.

 

 

17. Dévald István, TBFT
Pár hónapja vezetőváltás történt a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács élén. Dévald István a borvidéken élők számára minden bizonnyal közismert figura, aki számos rendezvény, esemény, állandó helyszín szervezési feladatait ellátta korábban; érdemes tudni, hogy számos turisztikai és kulturális fejlesztésben, lokális vagy épp nemzetközi projektben a Fejlesztési Tanács az elsőszámú irányadó szervezet a borvidéken, így István munkája is szép és komoly kihívásokkal jár majd, melyhez ezúton kívánunk kitartást és sikereket.

 

 

16. Bacsó András, borász
Egyben kicsit búcsú is ez a kis bekezdés. Az Oremus birtokigazgató borásza az idén megjelent Folyékony arany című mozifilmben is bejelentette már, hogy lassan nyugdíjba vonul (az idei volt az utolsó szürete) és ifjabb Bacsó Andrásnak szeretné átadni azt a komoly stafétát, melyért évtizedeken keresztül sokat dolgozott. A rendszerváltás utáni nagy megújulás, külföldi tőkével zajló újrarendeződés egyik legfontosabb figurája Bacsó András, aki nagyon sokat tett az Oremus aszúkkal, Mandolásokkal, szamorodnikkal, eszenciákkal is azért, hogy a ma elismert borminőségeket már evidenciaként kezelhetjük az ünnepi asztalon. Hatása a mai borászokra több, mint elévülhetetlen.

 

Tizenöttől folytatjuk egy hét múlva itt a táncolón.

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

December 18: TOKAJMAGIC - Aszúk/1999 (XX.) @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 19. 900.- (mely 6 aszút, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

FB esemény itt érhető el további részletekkel, kóstolósorral!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább