x

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (25-21.)

Visszaszámlálás indul

Nos, bizony így 10 év után sem tudom elképzelni, hogy más körül forogjon az életem, mint Tokaj. S ha mondanom kéne egy indokot, amiért ez így van, akkor elsők közt említeném a rengeteg inspiráló egyéniséget. Az egyéni sorsokat, amik a bor mögött húzódnak. Lehet az ő küldetésüket is sokféleképp értelmezni: a borász időnként kicsit rocksztár, akiért rajong a közönség, akinek tapsolnak a borbemutatók, brilliáns borvacsorák, díjak és ünnepi beszédek végén, látjuk a közösségi médiában a posztot a kékszőlőtől piros kezekről, a hajnali munkakezdésről, a hősies küzdésről. De rengetegszer érezzük, hogy ezek a borászok azért időnként mennyire...csakúgy jóarcok. - Tudják, olyan igazi true, tettrekész és "józan" gondolkodású figurák, akik valahogy időtlenül itt vannak köztünk, többszáz éve, és töretlenül teszik a dolgukat, mi pedig örömmel isszuk a boraikat. Ebben az évvégi összeállításban nem is borokra, hanem olyan Hegyaljához kötődő karakterekre szeretnék fókuszálni, akikkel sokszor akár napi kapcsolatban vagyunk, tettvágyuk miatt mégis különlegesek, ami figyelmet érdemel. Kiváltságosak, mert felelősség és lehetőség van a kezükben, hogy egy kicsit történelmet is írjanak Tokaj (30 éve tartó) megújításával. A cím talán azt sejteti, hogy ez egy szigorú rangsor akar lenni, de fontos megjegyezni, hogy egy személyben én alkottam meg, empirikus matematikai adatok nélkül (hogy is lenne erre képlet?). Pusztán annak megfelelően lett összeírva, amit én ma, 3 TokajKalauz megírása után/közben, tíz évnyi kóstolás és beszélgetés múltán érzékelek a tokaji közösségen, s a borvidék rezgésein át. Lehet egyfajta tiszteletadás is ez a lista azok felé, akik valóban nem csak mondják, hanem teszik is a dolgukat, hatással vannak környezetükre, a benne élőkre, alkotókra és munkásságuk látványos vagy kevésbé látványos módon előbbre viszi egyik legfontosabb borvidékünket. Persze ez a lista lehetne 50-es vagy akár talán 100-as is, ilyenebb is, meg olyanabb is. Mindenkitől elnézést, aki nem került rá, és netán úgy érzi, hogy rajta lenne a helye, biztos így van és bocsánat (ez a lista természetesen nem jelenti azt, hogy őket nem ismerem el). Mindenkinek további kitartó munkát kívánok az újévre is!

25. Kanczler András, borász
Talán nem mindenki számára ismeretes, hogy a tokaji és a tarcali határ egy hegyközséget képvisel, amit valamiért szimplán csak tarcalinak neveztek el. Ennek a kiterjedt hegyközségnek az elnöke Kanczler András, aki tehát tulajdonképpen a Tokaji-hegy löszről készülő borai körüli ügyek első számú felügyelője, meghatározó figurája. Emellett a Basilicus szőlőbirtok borásza, mely Tarcalon egyedülálló módon gyakorlatilag állandóan képes vendégeket fogadni. A Tarcal Bor és Kultúra Egyesület egyik fontos tagja is, aki nem csak Tarcalért tesz sokat, de bármilyen Tokajt érintő ügyben örömmel szerepeket vállal, szót emel, ha kell.

 

24. Kovács Károly, vállalkozó
Mád nagyjából tíz éve a feljesztések, befektetői kooperációk legfőbb gócpontja a borvidéken. Ennek egyik pionírja volt az a Kovács Károly, aki többek között olyan intézményeket jegyez a legjobb borvidéki termőhelyek közepén, mint a Mád Wine (ex-Szent Tamás Borászat) vagy az Első Mádi Borház, a Hotel Botrytis, a Mád Open, de a nagy becsű Gusteau, a borvidék egyetlen fine dining éttermének fénykora is részben hozzá köthető. Fontos desztinációkká váltak az évekkel ezek a színterei a Mádnak. Bízzunk benne, hogy a vendégszámok és a kitartó munka az egész borvidék javára válik mindig.

 

23. Balassa István, borász
Balassa Istvánhoz is többféle érdem köthető a borvidéken. Megjárt számos jelentős pincét, dűlőt a régió legfelkapottabb részein, jelenleg pedig a Grand Tokaj (ex-Kerház), állami borászat fontos szakmai oszlopa szőlészeti pozícióban. Kiemelkedő szerep hárul(t) rá az alapanyag-integrációs folyamatok szervezésében, s a Grand Tokaj újrarendeződése során a fiatalított szakmai csapat névsorában az egyik leginkább bizalmat keltő figuraként jelent meg a neve. Saját pincéjében is stílusteremtő, úttörő, elég ha csak Mézes Mály-dűlős boraira gondolunk. Mád legszebb terroirjaiból megjelent 2013-as dűlőszelektált szamorodnijai pedig egyenesen a műfaj legmagasabb szintű értelmezései.

 

22. Kézdy Dániel, vállalkozó, borszakíró, programszervező
Vannak szereplői Tokaj modernkori történelmének, akik nem szervesen a borvidéken, hanem távolról, amolyan modernkori mecénásként segítik annak működését, fejlődését. Kézdy Dániel nem csupán a Furmint Február brand felépítésével ad teret a hegyaljai borászoknak. - Aszú Prime projektjével és saját borgyűjteményével bizony nem egyszer komplett bortételeket vásárol fel, ami például kisebb pincék boldogulásában is óriási segítség tud lenni például a soronkövetkező palackozás finanszírozásához. 

 

21. Samuel Tinon, borász
A hajdani repülőborász Franciaországból, aki végül Olaszliszkán landolt és telepedett le, Mathilde Hulot-val együtt. Mindketten a borvidék szerelmeseivé váltak. Samuel a Tokaji Borlovagrend felélesztésével lett aztán igazán meghatározó közösségi figura, immár több borárverés megszervezése révén. Komoly energiákat fektetett abba, hogy ez az aukció a nemzetközi porondról is bevonzzon licitálókat. Idén ugyan elmaradt ez az izgalmas esemény, de nagyon reméljük, hogy képes lesz megújulni és friss lendületet meríteni a jövőben.

 

Ha érdekel, kik kerültek a huszas listán belülre, akkor jövő hétfőn is katt a blogra!

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

November 28: TOKAJMAGIC - *Királyudvar Ilonák @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 17. 500.- (mely 6 évjáratot, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

FB esemény itt érhető el további részletekkel, kóstolósorral!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább