Csite – gyorsszemle (2o19)
Szép, lassú léptekkel Erdőbényén
Aki már a Borbarátos időszakban is borozott és követte a borsajtó rezdüléseit, azoknak nem kell külön bemutatnom Csite Norbit. Annak idején az ős-Művelt Alkoholistára is írt, aztán volt saját borblogja egy rövidebb időre: szüntelen kóstolt, inspirálódott, addig-addig járt le Homonnához évekig, mígnem egyszercsak ő maga is házat és szőlőt vett Bénye mellett (ahogy tették ezt többen is, mindenféle hegyaljai előzmény nélkül). Kezdetben gyakorlatilag csak a Bor, Mámor, Bényén voltak a Csite borok elérhetőek, de aztán szépen lassan, óvatosan megjelntek a piacon is az első tételek a Toplec-dűlőből. Mostanra a termőterületek is gyarapodtak: a Rány és a Lepény-dűlők is bekapcsolódtak a történetbe. Most először sikerült eljutni hozzájuk és a pincénél kóstolni, beszélgetni. Tetszett, hogy a borok nem trendkövetők, de egyértelműen tiszták, jóízléssel lettek megalkotva. Pedig bizony, aki előzmények nélkül vág bele Hegyalján a borkészítésbe, az nem kerülheti ki a váratlan és fájdalmas évjárati sajátosságok kínjait.
Szándékuk, hogy a borokat egyrészt akkor mutassák be a nagyközönség számára, amikorra tényleg érdemes, illetve szeretnének eltenni a régebbi évjáratokból, hogy ne fiatalon tűnjenek el a borok egyszer s mindenkorra. Kóstoltunk tartályból, hordóból és palackból is:
Rány 2018 (M)
Olajos magok, sós, termőhelyi karakterű, szép illat. Kerek íz, jóleső gyümölcsökkel, kellemes hordóssággal, aránylag kevés savval (2018-ban ez bizony elég jellemző...).
Toplec 2018 (M)
Nagyjából 20 g/l természetes cukor színezi. Kerek, édeskés, telt zamatok, de mellettük kellő mennyiségű (6,8-as sav) tartja a főkuszt. Sok-sok gyümölcsét ennek a bornak is szerettem. Jó látni, hogy ilyen cukortartományban is van, aki kihasználja Tokaj adottságait!
Rány 2018 – édes (M)
Mindenekelőtt kristálytiszta természetesség árad illatából, vegetális és egyszerre primer gyümölcsökkel. Szaftos, érett gyümölcsök tobzódnak ízében. Nagyon ígéretes, egyensúlyos tétel.
Szamorodni Lepény 2018 (M)
Meglepő tűzköves illat egy botritiszes bornál. Magas cukor, még nagyon-nagyon fiatal ízek, barack, fehér húsú gyümölcsök dúsan, húsosan, hosszan. Utóíze az édesség felé billen, komoly alkoholtartalom érzetével.
Toplec 2012
Amerikai hordóban érett, de ez egyáltalán nem ül rá a borra (értsd: érezhető a borász jelenléte a hordóhasználaton). Tipikus érett száraz tokaji karakter, tercier, szép palackérettség jellemzi: azaz nem öreg, hanem kész bor. Komoly savak, kis kesernye, kísér a hordó, de mellette északias szikárság és némi rusztikus érettség is megjelenik a kortyban. Most érdemes inni. 5+
Toplec 2013.*
Elegáns hűvösség, érett zöldes árnyalatú trópusi gyümölcsök, citrusok illata, gyönyörűen beileszthető a Bott/Homonna dűlők és borok által definiált bényei stílusba. Feszesség jellemzi az ízt, amit 2013 nagyon szépen hoz szinte mindig. Hosszú, komoly, szép arányok, rajnaisan magas sav (8,1) és cukor (20 g/l) egyesül a borban gyönyörűen, és érezhetően szuper érett lehetett az alapanyag. Vele ne kapkodjunk, ha esetleg valakinek akad még belőle a pinyóban. 6+
Lepény 2016
Minimál kén. Orrban erős botritiszhatás (több hegyaljai pincénél érezhető, hogy korán jött a nemes rothadás a száraz alapanyagra 16-ban). Barackos, old-school tokajis jegyek, de szép tiszta köntösben. Vastag, húsos íz, sok gyümölcs, dússág, szélesség, dzsúzos íz. Valójában hiába próbáljuk megerőszakolni Tokajt a steril száraz borokkal, ez a stílus talán sokkal tokajibb, mint bármelyik újtokaji palackos száraz bor. Valami ilyesmi lehetett hajdan egy jó ordinárium, és az igazat megvallva, ha nem trendek mentén közelítünk, hanem a bor értékeit nézzük, akkor ez egy jó bor, jó alapanyagból. 6
Száraz szamorodni 2013
A 99-es Füleky Száraz szamorodni inspirálta a bort: nem darabban tartva (Bodó Judit) receptje szerint készült. Szűretlen, derítetlen tétel. Illatában gomba, elegáns botritiszkarakter. Nagyon komplex és sokrétű ízek, egész halvány CO2 teszi frissé (okozva egy egész halvány vagy inkább váratlan disszonanciát), kis kesernyével zárul a korty. Alapvetően ezt is szerettem minden furcsaságával együtt is, és értékelendő, hogy vannak pincék, ahol a száraz szamorodni túl tudja élni korunk piaci kényszerességeit. 5+