Juliet Victor//2017
Váradi József mádi pincéjének évjáratbemutatója volt
A Juliet Victor alighanem 2018 meglepetés-borászata Hegyaljáról. A Wizzair tulajdonos nyár folyamán kezdte el bevezetni a JV márkát (József Váradi kezdőbetűk repülős zsargon szerinti jelölése ihlette a nevet), amely hol máshol, mint a borvidék befetetői epicentrumában, Mádon bontogatja színes tollazatát. A brand elindításában néhány hónapig Szik Mátyás, sommelier is tanácsadója volt a cégnek. A brand kész van: helyismerettel és rutinnal rendelkező borász, komoly technológia, a birtoképület és a dűlőösszettel is több, mint ígéretes, letisztult, jól eltalált dizájn, a 16-os masszívan beárazott borok alapján pedig a minőséggel sincs gond (nem rég egy japán borversenyen dupla arannyal jutalmazták valóban remek szamorodnijukat). Alapvető célként fogalmazták meg a kezdetekkor, hogy egyedi borminőséggel a nemzetközi piacokon szeretnének bizonyítani, most pedig itt s van a 17-es évjárat. - Váradi úr személyesen is jelen volt a Textúrában tartott sajtótájékoztatón, ahol a Szepsy családhoz rokoni szállal kapcsolódó Vincze Zsolt, borász mesélt a borok születésének titkairól, klónszelekciókról, dűlőkről, borkészítési irányokról.
Birtokfurmint 2017
Gyümölcsből kevesebb, jellegzetesen szigorúbb furmintosságból többet érezni benne: enyhe fás keménységgel, kis naspolyás jeggyel, enyhe gyantássággal. Ízben szép savak, tapadósan szárító íz, nagy test, erőteljes mádi jegyek jellemzik. Fehér gyümölcsök színezik: körte, zöldalma. 5
Király Furmint 2017
Ezen a boron volt érezhető a leginkább a hordó, egyelőre uralja az illatot (friss borászatnál persze ez benne van: egy ideig minden hordó új). Ízben magas, vállas szerkezet, szikár, csontos savak kissé rusztikussá teszik, hosszú, erős savgerinc ad neki tartást. Mellette gyümölcsök is vannak, de inkább csak nyomokban. Nagyon fiatal bor még. 5+
Bomboly Furmint 2017
Nos igen, ez már sokkal puhább, finomabb tapintású bor. Diszkrét, moderált, elegáns illat, ami még fejődőben van: tenger, terroirjegyek, parfüm. Sós, hosszú íz, gyönyörű tömörség, sűrű szerkezet jellemzi, karcsúbb testalkattal. Fiatal ez is, de már most van benne egy érzékenyebb, burgundias kifinomultság (és külön öröm, hogy nem tolakszik brutális testtel, a termőhelyről mesél, s nem a hordóról). Ez tetszett. 6+
Betsek Furmint 2017.
A hordó itt is érezhető orrban azonnal, de moderált formában. Friss, fiatalos, roppanó savak, egyenes vonalvezetés, citrusos, fitalos frissesség mellett izgalmas komplexitás. Szárító íz, kissé szikár és kemény ez a bor is, de szép lesz, ha kicsit kerekedik palackban... Provizórikus 6
Édes szamorodni 2017.*
Elég intenzív virágosság, muskotályosság fogad illatában. Hasonló beltartalom mellett ritkán kap az ember muskotály-stílusú cuvée-t, pedig jól tud ez állni egy szamorodninak is, és a bor (illata) aztán a palackban hihetetlenül tud alakulni az éréssel (ld. Szepsy Botond Cuvée 2006). Ízben kirobbanó gyümölcsök, sok barack, narancshéj és más kandírozott sárga gyümölcsök, tömörség, hosszú krémes íz és határtalan intenzitás jellemzi. Erős 7