x

Ripka Gergely

Juliet Victor//2017

Váradi József mádi pincéjének évjáratbemutatója volt

A Juliet Victor alighanem 2018 meglepetés-borászata Hegyaljáról. A Wizzair tulajdonos nyár folyamán kezdte el bevezetni a JV márkát (József Váradi kezdőbetűk repülős zsargon szerinti jelölése ihlette a nevet), amely hol máshol, mint a borvidék befetetői epicentrumában, Mádon bontogatja színes tollazatát. A brand elindításában néhány hónapig Szik Mátyás, sommelier is tanácsadója volt a cégnek. A brand kész van: helyismerettel és rutinnal rendelkező borász, komoly technológia, a birtoképület és a dűlőösszettel is több, mint ígéretes, letisztult, jól eltalált dizájn, a 16-os masszívan beárazott borok alapján pedig a minőséggel sincs gond (nem rég egy japán borversenyen dupla arannyal jutalmazták valóban remek szamorodnijukat). Alapvető célként fogalmazták meg a kezdetekkor, hogy egyedi borminőséggel a nemzetközi piacokon szeretnének bizonyítani, most pedig itt s van a 17-es évjárat. - Váradi úr személyesen is jelen volt a Textúrában tartott sajtótájékoztatón, ahol a Szepsy családhoz rokoni szállal kapcsolódó Vincze Zsolt, borász mesélt a borok születésének titkairól, klónszelekciókról, dűlőkről, borkészítési irányokról.

Birtokfurmint 2017

Gyümölcsből kevesebb, jellegzetesen szigorúbb furmintosságból többet érezni benne: enyhe fás keménységgel, kis naspolyás jeggyel, enyhe gyantássággal. Ízben szép savak, tapadósan szárító íz, nagy test, erőteljes mádi jegyek jellemzik. Fehér gyümölcsök színezik: körte, zöldalma. 5

 

Király Furmint 2017

Ezen a boron volt érezhető a leginkább a hordó, egyelőre uralja az illatot (friss borászatnál persze ez benne van: egy ideig minden hordó új). Ízben magas, vállas szerkezet, szikár, csontos savak kissé rusztikussá teszik, hosszú, erős savgerinc ad neki tartást. Mellette gyümölcsök is vannak, de inkább csak nyomokban. Nagyon fiatal bor még. 5+

 

Bomboly Furmint 2017

Nos igen, ez már sokkal puhább, finomabb tapintású bor. Diszkrét, moderált, elegáns illat, ami még fejődőben van: tenger, terroirjegyek, parfüm. Sós, hosszú íz, gyönyörű tömörség, sűrű szerkezet jellemzi, karcsúbb testalkattal. Fiatal ez is, de már most van benne egy érzékenyebb, burgundias kifinomultság (és külön öröm, hogy nem tolakszik brutális testtel, a termőhelyről mesél, s nem a hordóról). Ez tetszett. 6+

 

Betsek Furmint 2017.

A hordó itt is érezhető orrban azonnal, de moderált formában. Friss, fiatalos, roppanó savak, egyenes vonalvezetés, citrusos, fitalos frissesség mellett izgalmas komplexitás. Szárító íz, kissé szikár és kemény ez a bor is, de szép lesz, ha kicsit kerekedik palackban... Provizórikus 6

 

Édes szamorodni 2017.*

Elég intenzív virágosság, muskotályosság fogad illatában. Hasonló beltartalom mellett ritkán kap az ember muskotály-stílusú cuvée-t, pedig jól tud ez állni egy szamorodninak is, és a bor (illata) aztán a palackban hihetetlenül tud alakulni az éréssel (ld. Szepsy Botond Cuvée 2006). Ízben kirobbanó gyümölcsök, sok barack, narancshéj és más kandírozott sárga gyümölcsök, tömörség, hosszú krémes íz és határtalan intenzitás jellemzi. Erős 7

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább