x

Ripka Gergely

Hárslevelűk előestéje

Vakkóstoló a 2o13-as hazai élvonalból szemezgetve

A hárslevelű lehetne a mi egyik aduászunk, ha kicsit jobban helyzetbe tudjuk hozni a furmintra és olaszrizlingre kihegyezett bor-imázsépítési stratégiák közt/helyett/után (?).... Ez persze nem könnyű, hiszen még a furminthoz képest is elenyésző, foltszerű a fajta jelenléte mind Somlón, mind Hegyalján. Közeleg a harmadik HÉJ, azaz a hárslevelűk éjszakájának idei ünnepe, ahol a fajta rajongói temérdek hárssal ismerkedhetnek majd, festői környezetben, a Vajdahunyad várban. Ennek előzményeként a szervező, Kézdy Dani és a blogger Milotta Laci egy exkluzív kóstolóra hívtak meg borszakírókat, bloggereket, hogy kicsit ráhangolódjunk a fajta sajátosságaira. Pedig a hárs nem könnyű műfaj, kényes a szőlőben és a pincében is, de ha megadja magát, akkor rendkívüli dolgokra lehet képes. Az ismét kiderült, hogy egy jó hárslevelű mennyivel szebben érik, mint a furmint. Az élmezőny egyes darabjainál az is kiderült, hogy a hárs rendkívüli aromavilága mennyire vonzóvá teszi a fajtából készült borokat. - Virág, méz, déli gyümölcsök és sokminden egyéb...hát, ilyenek az ország legjobb 13-as hárslevelűi vakon pontozva, 10-es (és 100-as) számrendszerben:

Patricius Hárslevelű 2014.

A pincénél gyakorta érezhető szotyis, olajos magos, enyhén narancsos illatú bor. Ízre elég visszafogott és laza szerkezetű, de sima és az évjárat ismerétben meglepően kerek kis bor. 4 (80)

 

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2013

Trópusi gyümölcsös, sárgás-zöldes illat, némi zavart fülledtséggel (enyhe illóval). Ízre viszont szuper, félszáraz cukor teszi simává, húsossá, egyszerre élővé, hosszúvá. 5 (85)

 

Istvándy Hárslevelű 2013

Málnás, hecsedlis, kukoricás illat. Némileg üresedik már a korty. Őrzi zamatait, itt is érezni egy szépen eltalált, integrált maradékcukrot. Testesebb, erőteljesebb az előző után, de nem kifinomultabb. 4+ (83)

 

Homoky Pince Sas-alja 2013

Sokat nem tudunk meg a fajta kedvességéről. - Eléggé oxidált, rusztikus világ sok reszelt almával. Ízre eléggé cseres és újra a barnuló almát érezni benne leginkább. 3 (72)

 

Szent Tamás Percze 2013

Elsőre Balassának tippeltem, ami talán nem is esik messze a fától, hisz ő maga készíthette. Az illat savanyúságokat, főként káposztát idéz, kifejezett fával. Telt és vastag bor, de az alkoholtól kissé farnehéz is. Nem egészen világos, ebből a remek évből, miért lett ilyen ez a bor... 3+ (77)

 

Kikelet Kassai 2013 

Nem volt szerencsés formában a Kikelet sem, ami nagyon meglepett mindenkit. Büdi, termálvizes, kén-hidrogénes szaga volt. Savanykás utóíz, erősen fanyar lecsengés, ez összességében igen erőtlen élmény. 3 (73)

 

Gizella Szent Tamás 2013.•

Citrusos, lime-os, cukorkás illat, csodaszép. Ízre fás is, de nagyon hosszú, kitűnő savak adta lendülettel, csodás szerekezetbeli sokrétűséggel. Van test, van súly, egy izgalmas melegséggel körbeölelve. A sor egyik legszebbje (a kóstóló összesített győztese). 6+ (89)

 

Tokaj Nobilis Barakonyi 2013.••

Elsőre ugyan nem tiszta, de aztán szellőzve sok-sok friss citrussal oszlatja el az előző borok esetleges bizonytalanságait: a hárs igenis képes egyenes borokat adni, ahol a sokféle illatt rendezett és fiatalos képet mutat. Simára csiszolt korty, van maradékcukor, igazán hosszú, a sok-sok friss, primer gyümölcs mellett is megvannak a komoly mélységei. Le a kalappal, hogy a Barakonyi és Bárdos Saci ennyire kortalan borokra képes.  7+ (92)

 

Gizella Barát 2013.•

Málnás, sajtos illat, érettséggel, de zavaró elemek nélkül, tisztán (a fiatalkori trópusi gyümölcsei viszont eltűntek). A kortylefutás igen hosszú, mindvégig szépen megtartja a bor a fókuszt, a cukor integrált, a bor pedig koncentrált és a sorban eléggé magabiztos összképet mutat mindmáig. Remek. 6 (87)

 

Demeter Zoltán Szerelmi 2013.

Csalódást okozott a csapatnak, nekem is. Oxidált, cukrozott almás palackbuké. Hosszra nem egy komolytalan bor, egyáltalán, de kissé már azért öregszik, pedig érezhetően sok benne a cukor, mégis botladozik, szépsége fogyatkozik itt-ott. 4 (81)

 

Bott Frigyes Hárslevelű 2013.­••

Nagy meglepetés volt. Egyrészt fiatalon kifejezetten nem szerettem ezt a bort, másrészt nem hittem volna, hogy nem tokaji. Valamit megtalált Bott Frici Muzslán. Elsőre kissé visszafogott az illat, aztán jön egy kis igényes fa, majd narancsboros, héjas illatok (vsz áztatás eredményeképp). Ízre acélos sav, friss, kortalan, nagyon fiatalos, elegáns élénkség és vitalitás süvít belőle. Jópár éve lehet még és ételek mellé is ez lehet a sorban talán a legizgibb. 7+ (92)

 

Gróf Degenfeld Terézia 2013

Zöld és reszelt alma keveredik orrban. Könnyed, kissé öregedő illat, egyértelműen lefelé megy, meg kell inni... Hozzá kell tennem, a csapat egy részének sokkal jobban tetszett. 3+ (79)

 

Bott Pince Kulcsár 2013

Fiatalon ezt is, de szerettem. Most az aromatikában valami félrement (legalábbis ennél a palacknál). Nem tiszta, némi dohosság gyanúja merül föl (dugós nem lehetett a vinolok miatt). Ízre viszont csodás hosszúságú, érezhető, hogy a sor egyik legsűrűbb bora, közben elegáns és csiszolt is. Kár nagyon az illatért. Így ez 4 (80)

 

Bott Pince Határi 2013.••

A Határi aztán helyrebillenti a Bott Pince amúgy kitűnő renomáját. Tiszta, trópusi gyümölcsös illat, friss naranccsal. Hosszú íz, penge savval, finom és cizellált részletekkel, sok-sok újabb réteggel. A sor legjobbja lett nálam. 8 (93)

 

Balassa Betsek Kvarc 2013

Nehéz mit kezdeni ennyi tercier kukoricával, amennyi ebben a hársban van, ezért ezen most túl is lendülnék. Ízre nagyon szép hosszú bor, látszik, hogy valami nagynak szánt, komoly anyag lehetett, és az is. Tetszett. 6 (87)

 

Kerekes Pince 2013

Amolyan fajélesztős hangulatú intenzitást érezni illatban: a klasszik virágból és hársmézből itt aztán akad bőséggel. Ízben meglehetősen tompa, kesernyés, elég sok alkohollal is ráadásul. 3 (74)

 

Csendes Dűlő 2013

Illatra ez is igen erős és intenzív, mintha itt is rájátszottak volna élesztőkkel. Némi fülledtség is lappang benne. Ízre buborékos hangulatú, a végén pedig eléggé savanykásba hajlik. 3 (73)

 

Bakonyi Péter 2013

Palackbuké, amiben akad némi izgalmas ásványosság is. Ízben aztán egy csendesborhoz képest sokkal erősebben pezseg a CO2, nehéz persze megmondani, hogy ez volt-e a kívánatos a bor készítésénél, de olyan mintha kicsit félrecsúszott volna valami... 3 (71)

 

Benedek Péter Öreg tőkék 2013

Mélyebb, barnás szín az előzőek után. Sárga gyümölcsök, határozott palackbukés jegyek. Ízre gyümölcsös, szúrós savassággal, almalés jegyekkel. 3 (74)  

 

Árpád Hegy Mézes Mály 2013

Karamell, erjedő gyümölcsök illata. Hosszú savak, kissé szanaszéjjel vannak az alkotóelemei a bornak, de az alapanyag szuper lehetett. 3+ (79)

 

Bardon Lapis 2013.•

Fiatalos, citrusos, nagyon szép buké. Ízre zamatos, finom, van benne bőven cukor, de nem fed el semmit, csak kerekít, kiemel, kényeztet. Szuper és fiatal is még. 6 (87)

 

Kreinbacher 2013

Nem teljesen tiszta illat, picit fülledt, enyhén kénes benyomást kelt. Élénk savak, hosszú, citrusos, kissé túlzottan is szikár és szárít. Rusztikussága ellenére mégis él és tartja erényeit (remek árban). 4+ (83)

 

Bodrog Borműhely Lapis 2013.•

Óriási pozitív meglepetés. Izgalmas, tiszta, krétás illat. Ízében nagyszerű savak, abszolút modern, makulátlan, hosszú ízek. Csiszoltság. Odatenném bármelyik komoly étterem asztalára. 6+ (89)

 

Takács Lajos 2013

Édes sárga gyümölcsök, savanyú cukorkás illat. Lekerekedett, sima, szinte selymes a korty, hosszú, de nem esik túlzásokba sem. Szerettem. 5 (85)

 

Balassa Bestek Andezit 2013

Magnum palack, melyet már nem vakon kóstoltunk. A nagy palack ellenére itt is jön a kukorica, amibe jellemző málna keveredik illatában. Ízre krémes, hosszú, rendkívül vastag és komplex bor (tudom, hog Mád és Betsek, de kicsivel több elegancia és lendület jól esne). 6 (88)

 

Emlékeztető a 10-es és 100 rendszer átváltásáról:

3=.....79

4=80-83

5=84-86

6=87-89

7=90-92

8=93-95

9=96-98

10=99-100

(Csak az általános iskolai matek tanáraimnak meg ne mutassátok ezt.)

X

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább