x

Ripka Gergely

Turjánéknál Bényén

Őrzik a hagyatékot

Szerény és visszahúzódó tanár házaspár, akik régi örökségükből igazi kis mennyországot varázsoltak Bényén, annak is az északi részén. Felmenőik kádárok voltak, ami mondjuk nem meglepő, hisz Erdőbénye a kőfaragás, fafaragás és a hordókészítés központja volt hajdan a borvidéken. Mindenütt a takaros kertben régi eszközök, mérlegek, agyagpipák, kádár szerszámok, amik ha mesélni tudnának… Egyértelműen modern, tiszta stílus jegyében készítik boraikat hangulatosan felújított, panorámás vendégházuk alatt.

Turján Sárgamuskotály 2014 (M)
Friss, fajtajelleges illat. Nyers savérzet, kesernye, viszonylagos hígság, egyszerű, némileg egyoldalú történet ez még, pici áványossággal, szikár végszóval.

Turján Furmint 2013
Diszkrét. Friss illat, élénken gyümölcsös, citrusos vonal. Friss savú bor, ám test is párosul a savas évjárati jegyekhez, ásványos, krétássággal. Picit matt a tapintása, amin a savak sem változtatnak, de makulátlanul tiszta a vége, ami értékelendő számomra. 5

Turján Furmint 2012
Élénk, sokkal illatosabb, vidámabb és kedvesebb, vélhetően a meleg évjárat miatt érzem ezt. Gyümölcsös jegyek, kristálytiszta, modern vonások. Friss, ropogós, üde, makulátlan, elegáns furmint. Egy pillanatra nem lustlul el a forró év ellenére sem. 5+

Turján Sárgamuskotály 2012
Diszkrét, kedves illat, mely egyáltalán nem tolakszik, sőt már-már nem is kimondottan fajtajelleges, inkább citrusos. Kedves, jól itatja magát könnyedségével. Citrusos ízek, szép, vidám és finom bor. A végén pici cukor érezhető, teltebbé, kedvesebbé teszi a máig élő, viruló bort. 5+

Turján Sárgamuskotály 2012 (édes)
Tiszta, kedves illat. Telt, szélesebb korty, de az is hasonlóan tisztán gyümölcsös. Finom örömbor, jókedvet áraszt maga körül. 5+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább