Bemutatkozik: Szedmák Pince
Kalandok a tarcali pincesoron/#1
Legutóbbi látogatásom egyik fő apropója pár tarcali kisborászat meglátogatása volt. Ahogy Bodrogkeresztúr felől, a Tokaji-hegyen át beérkezünk Tarcalra, jobb kéz felől egy csinos kis apartmant, panziót látunk: nagy társasággal érdemes felkeresni őket; a temető előtt bal kéz felől pedig egész hosszú pincesort látunk. Jegyzett borászat csak elvétve van köztük, lengyel kamion annál sűrűbben fordul meg a közelben. Szerencsés esetben az is megfigyelhető, amint éppen petpalackokkal a hónuk alatt, elégséges mozgáskoordináció mellett, nagy hanggal szállnak föl a buszra a bódult tömegek. Nehéz megmondani, hogy mi fog véget vetni a hasonló színvonalú szolgáltatást nyújtó pincék ténykedésének (az új rendtartás talán valamennyire). Fájó belegondolni, hogy azok a petpalackok milyen hírét, üzenetét viszik Tarcalnak a nagyvilágba. De a pincesoron azért akad kellemes példa is. A következő két poszt róluk fog szólni. Szedmák Sándoréknál is érezhető a jobb szándék.
A négy hektáros birtok 1988-tól készít saját szőlőből saját bort. Száraz boroknál soha nem használtak fahordót és egészen jó nevű dűlőkből készítik boraikat (zömmel Sajgó és Deák), szinte mindig külön szelektálva a termőhelyek borait. Élesztőket sem használnak. Szerényen, alázattal végzik a munkájukat. Nem mondható el, hogy a borok a legmodernebb nemzetközi hangulatot követnék le, picit konzervatívabb stílus jellemző rájuk. Egészen hosszú sort mutattak nekem, három fajtára lebontva haladtunk, nem cukortartalom szerint:
FURMINTOK:
Deák Furmint 2012
Tiszta illat, viaszos, farkasalmásan gazos, de leginkább körtés és birses hatást kelt. Testes, súlyos furmint. Félszáraz íz, palackérettséggel. A löszkarakter nem üt át rajta, sokkal inkább idéz komolyabb, nehezebb vulkáni borokat. Kesernye jön a végén, de helyükön vannak a savak, az ásványok is. 5+
Deák furmint 2007
Parádés illat: friss trópusi gyümölcsök, zöldek és sárgák, mangó, de főként ananász! Érett sajt is érezhető, de a löszösség is jobban megfogható itt. Kesernyébe hajló, vastag, hosszú és telt bor. Egész kicsit a vége felé üresedik, de szép. 5+
Furmint 2003
Visszafogott, diszkrét illat, sós, ásványos, kevés gyümölccsel. Összesen 28 g/l maradékcukrot tartalmaz. Finom, kedves zamatos bor, s meglepően fiatalos formát mutat trópusi gyümölcsök ízével, jó savakkal. 5+
Deák Furmint 2011
Virágporos, ásványos, sós illat, de nem harsog ez sem. 110 g/l a cukra. Édes, zamatos, kedves korty. Klasszikus édes furmintos, tokaji ízek. Hosszú, sok gyümölcs, sok cukor, mégis kellő egyensúly… 6
Sajgó Furmint 2011
Elég valószerűtlenül intenzív illat. Behízelgő, orrbamászó virágosság, púderesség. Zamatos, krémes korty (150-es cukorral), csordultig tele harapható, húsos gyümölccsel. 6
Deák Furmint 2010
Diós, régi vágású, szamorodni illat, dohánnyal, karamellel. Attól tartok, gyorsabban érik az évjárat miatt, kár érte. Húzósak a savak, azonnal felismerhető benne 2010. Ez pedig mindig kettőséget jelent: sok sav, de komoly extrakt, kiszámíthatatlan palackérés. Magas cukortartalom, barackdzsemes íz mellett hangsúlyos botritiszes jegyek, szinte aszús koncentrációval. Savtoleranciától függően 5/6
HÁRSLEVELŰK:
Sajgó Hárslevelű 2012
Intenzív, fajtajelleges virágosság. Kesernyés aztán az íz, melyet némi cukor ellenpontoz valamelyest. 5
Sajgó Hárslevelű 2011
A 11-es év és a Sajgó-dűlő úgy látom, illatos borokkal töltötte meg Szedmákék pincéjét. Egész konkrétan multivitamin pezsgőtabletta jut eszembe harsány illatáról, sárga gyümölcsökkel, behízelgő virágossággal, virágporossággal. Maradékcukra 100-as körüli. Nincs benne kesernye, csak egy árnyalatnyi tompaságot érezni a legvégén. 5+/6
Köveshegy Hárslevelű 2000
Narancshéjat és sok-sok virágot idéz az illata. Aszús, kukoricás tercier jelleg. Abszolút régi iskola és sajnos üresedő íz, melyben az alkohol és a glicerines test kap hangsúlyt. Pedig micsoda alapanyag lehetett! Érettsége így is izgalmassá teszi. Hiányosságai ellenére sem leszek fukar, mély tisztelettel 5+
SÁRGA MUSKOTÁLYOK:
SM 2012
Tutti fruttis, citrusos, moderált illat virágokkal (de nem szappannal). Friss, citrusos savak. Könnyed, üde, ropogós bukébor, korrekt kivitelben. Egyszerű bor. 4+
SM 2012
Itt is visszafogottabb az illat, semmi magamutogatás. Cukortartalmával annál kitárulkozóbb aztán. Édes, kedves bor, némi tompa kesernyével a végén. 5
SM 2013.
Diszkrét illat, virágokkal, citrusokkal. Itt az édes ízek után egy nagyobb űrt érezni a kortyban. Kicsit semleges, kesernyébe fordul az utóíz is. 5
6 puttonyos Sárga muskotály aszú 2011 (M)
Hordóminta. Dohányos, sherrys, érett illat, a hagyományos aszús jelleggel (szárazpróbában sokatmondóan tiszta barackkal). Aztán szellőzve frissebb, élénkebb lesz. Sok cukor, krémes ízek, élénk savak, a fajtára jellemző lazább aszús szerkezettel, majd diós, kesernyés lecsengéssel zárva. Kíváncsi lennék rá, ha kész lesz…
ZENGŐK (Ezerjó × Bouvier):
2011.
Izgalmas késői szüretes illatok szövik át. A tropikális jegyek, déli gyümölcsök mellett aztán egészen szamócás orrban, más erdei gyümölcsökkel. Krémes, édes, kissé gejl és hosszú a korty 5+/6
2013
Furmintos jegyek. Édesebb, hosszabb, teltebb, testesebb, szép és koncentrált is. Meglepően jók az arányai ennek a fajtának. 5+
2010.
Késői szüret ez is. Citrusos, aszús, magasabb illóval jellemezhető illat. Telt íz, hosszú, csípős és alkohol is hevíti kissé. Krémes, kiadós savú mégis. Szép. Méltó koronája a sornak. 6