x

Ripka Gergely

Bemutatkozik: Szedmák Pince

Kalandok a tarcali pincesoron/#1

Legutóbbi látogatásom egyik fő apropója pár tarcali kisborászat meglátogatása volt. Ahogy Bodrogkeresztúr felől, a Tokaji-hegyen át beérkezünk Tarcalra, jobb kéz felől egy csinos kis apartmant, panziót látunk: nagy társasággal érdemes felkeresni őket; a temető előtt bal kéz felől pedig egész hosszú pincesort látunk. Jegyzett borászat csak elvétve van köztük, lengyel kamion annál sűrűbben fordul meg a közelben. Szerencsés esetben az is megfigyelhető, amint éppen petpalackokkal a hónuk alatt, elégséges mozgáskoordináció mellett, nagy hanggal szállnak föl a buszra a bódult tömegek. Nehéz megmondani, hogy mi fog véget vetni a hasonló színvonalú szolgáltatást nyújtó pincék ténykedésének (az új rendtartás talán valamennyire). Fájó belegondolni, hogy azok a petpalackok milyen hírét, üzenetét viszik Tarcalnak a nagyvilágba. De a pincesoron azért akad kellemes példa is. A következő két poszt róluk fog szólni. Szedmák Sándoréknál is érezhető a jobb szándék.

A négy hektáros birtok 1988-tól készít saját szőlőből saját bort. Száraz boroknál soha nem használtak fahordót és egészen jó nevű dűlőkből készítik boraikat (zömmel Sajgó és Deák), szinte mindig külön szelektálva a termőhelyek borait. Élesztőket sem használnak. Szerényen, alázattal végzik a munkájukat. Nem mondható el, hogy a borok a legmodernebb nemzetközi hangulatot követnék le, picit konzervatívabb stílus jellemző rájuk. Egészen hosszú sort mutattak nekem, három fajtára lebontva haladtunk, nem cukortartalom szerint:

FURMINTOK:
Deák Furmint 2012
Tiszta illat, viaszos, farkasalmásan gazos, de leginkább körtés és birses hatást kelt. Testes, súlyos furmint. Félszáraz íz, palackérettséggel. A löszkarakter nem üt át rajta, sokkal inkább idéz komolyabb, nehezebb vulkáni borokat. Kesernye jön a végén, de helyükön vannak a savak, az ásványok is. 5+

Deák furmint 2007
Parádés illat: friss trópusi gyümölcsök, zöldek és sárgák, mangó, de főként ananász! Érett sajt is érezhető, de a löszösség is jobban megfogható itt. Kesernyébe hajló, vastag, hosszú és telt bor. Egész kicsit a vége felé üresedik, de szép. 5+

Furmint 2003
Visszafogott, diszkrét illat, sós, ásványos, kevés gyümölccsel. Összesen 28 g/l maradékcukrot tartalmaz. Finom, kedves zamatos bor, s meglepően fiatalos formát mutat trópusi gyümölcsök ízével, jó savakkal. 5+

Deák Furmint 2011
Virágporos, ásványos, sós illat, de nem harsog ez sem. 110 g/l a cukra. Édes, zamatos, kedves korty. Klasszikus édes furmintos, tokaji ízek. Hosszú, sok gyümölcs, sok cukor, mégis kellő egyensúly… 6

Sajgó Furmint 2011
Elég valószerűtlenül intenzív illat. Behízelgő, orrbamászó virágosság, púderesség. Zamatos, krémes korty (150-es cukorral), csordultig tele harapható, húsos gyümölccsel. 6

Deák Furmint 2010
Diós, régi vágású, szamorodni illat, dohánnyal, karamellel. Attól tartok, gyorsabban érik az évjárat miatt, kár érte. Húzósak a savak, azonnal felismerhető benne 2010. Ez pedig mindig kettőséget jelent: sok sav, de komoly extrakt, kiszámíthatatlan palackérés. Magas cukortartalom, barackdzsemes íz mellett hangsúlyos botritiszes jegyek, szinte aszús koncentrációval. Savtoleranciától függően 5/6

HÁRSLEVELŰK:
Sajgó Hárslevelű 2012
Intenzív, fajtajelleges virágosság. Kesernyés aztán az íz, melyet némi cukor ellenpontoz valamelyest. 5

Sajgó Hárslevelű 2011
A 11-es év és a Sajgó-dűlő úgy látom, illatos borokkal töltötte meg Szedmákék pincéjét. Egész konkrétan multivitamin pezsgőtabletta jut eszembe harsány illatáról, sárga gyümölcsökkel, behízelgő virágossággal, virágporossággal. Maradékcukra 100-as körüli. Nincs benne kesernye, csak egy árnyalatnyi tompaságot érezni a legvégén. 5+/6

Köveshegy Hárslevelű 2000
Narancshéjat és sok-sok virágot idéz az illata. Aszús, kukoricás tercier jelleg. Abszolút régi iskola és sajnos üresedő íz, melyben az alkohol és a glicerines test kap hangsúlyt. Pedig micsoda alapanyag lehetett! Érettsége így is izgalmassá teszi. Hiányosságai ellenére sem leszek fukar, mély tisztelettel 5+

SÁRGA MUSKOTÁLYOK:
SM 2012
Tutti fruttis, citrusos, moderált illat virágokkal (de nem szappannal). Friss, citrusos savak. Könnyed, üde, ropogós bukébor, korrekt kivitelben. Egyszerű bor. 4+

SM 2012
Itt is visszafogottabb az illat, semmi magamutogatás. Cukortartalmával annál kitárulkozóbb aztán. Édes, kedves bor, némi tompa kesernyével a végén. 5

SM 2013.
Diszkrét illat, virágokkal, citrusokkal. Itt az édes ízek után egy nagyobb űrt érezni a kortyban. Kicsit semleges, kesernyébe fordul az utóíz is. 5

6 puttonyos Sárga muskotály aszú 2011 (M)
Hordóminta. Dohányos, sherrys, érett illat, a hagyományos aszús jelleggel (szárazpróbában sokatmondóan tiszta barackkal). Aztán szellőzve frissebb, élénkebb lesz. Sok cukor, krémes ízek, élénk savak, a fajtára jellemző lazább aszús szerkezettel, majd diós, kesernyés lecsengéssel zárva. Kíváncsi lennék rá, ha kész lesz…

ZENGŐK (Ezerjó × Bouvier):
2011.
Izgalmas késői szüretes illatok szövik át. A tropikális jegyek, déli gyümölcsök mellett aztán egészen szamócás orrban, más erdei gyümölcsökkel. Krémes, édes, kissé gejl és hosszú a korty 5+/6

2013
Furmintos jegyek. Édesebb, hosszabb, teltebb, testesebb, szép és koncentrált is. Meglepően jók az arányai ennek a fajtának. 5+

2010.
Késői szüret ez is. Citrusos, aszús, magasabb illóval jellemezhető illat. Telt íz, hosszú, csípős és alkohol is hevíti kissé. Krémes, kiadós savú mégis. Szép. Méltó koronája a sornak. 6

X

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább