Plantaze – Vrhunsko Crno Vino
9 csepp Montenegró
Koszovóban dolgozó édesapámon keresztül ismerkedtem meg a montenegrói Plantaze cég boraival, néhány évvel ezelőtt. Ami elsőre feltűnt, hogy a borok konstans korrekt minőséget mutatnak (fajtától, évjárattól függetlenül) és hogy viszonylag jó áron szerezhetők be. Legalábbis Koszovóban, illetve Montenegróban. Ugyanis mikor rákerestem a hazai beszerezhetőségre riasztó árakkal találtam magam szemben. A kinti árak sokszorosát láttam a borok mellett feltüntetve az egyetlen hazai forgalmazó honlapján. Mostanában keresgélve már nem találtam meg az említett honlapot és a forgalmazó cég sem tudom létezik-e még.
A Plantaze borokról két cikk is megjelent a Művelt Alkoholistán hajdanán.
Érdemes a kommenteket is átfutni, sok vélemény is érdekes lehet. Persze a helyzet azóta sokat változott. A borok minősége (szerintem) javul.
A Plantaze egyértelműen Montenegró legnagyobb borászati vállalkozása, talán az egész Balkánon is a legnagyobb. 1963-as alapítása óta szőlőterületei elérték a 2250 hektárt (=szekszárdi borvidék teljes területe!), amin 20 millió kilogramm szőlőt termelnek évente, 10 millió tőke szőlőn. Több mint 25 országba exportálnak, éves forgalmuk mintegy 17 millió palack. Bort és brandy-t is forgalmaznak.
További érdekességek találhatók a cégről az igen igényesen és informatívan elkészített honlapjukon.
Természetesen nem tudtam beszerezni a kóstolónkra a teljes kínálatot, egyfelől mert nem lehet mindet kapni Koszovóban, másfelől mert elég sokféle bort forgalmaznak. A 16 tagot számláló borcsaládból mi 8-at kóstoltunk végig, a pincészet zászlósborának számító Vranac Pro Corde-ből pedig két évjáratot is.
1. Crnogorski Krstac, 2007
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/ckrstac075.htm
Bennszülött montenegrói fehér szőlőfajta, máshol eddig nem is találkoztam vele. Odakinnt 4 euro.
Színe szép tiszta, elég világos sárga. Elsőre kén és éles savak érződnek, mind illatában, mind ízében. Ez szépen kiszellőzik, de továbbra sem válik túl bonyolulttá. Nagyon enyhe gyümölcsillatok és ízek, főként barack, melegítő alkohol (12,5%) és a kellemesnél erőteljesebb savak.
Összességében egy egyszerű bor, hibája nincs, ételhez sokkal jobban passzol, mint ha önmagában fogyasztjuk. 4p
2. Crnogorski Chardonnay, 2007
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/cchardonnay.htm
Ugyancsak 4 euro. Színe nagyon hasonlatos a Krstac-hoz. Illata elsőre zárkózott, lassan nyílik. Ízében szintén kicsit sok sav, de lényegesen harmonikusabb az előzőnél. Kicsit vékonynak, zöldnek tűnik, ami egyáltalán nem zavaró, itatja magát a bor és frissít is rendesen. Utóíze hosszú, kellemes.
Ha hozzájutunk, jól hűtsük be. 4,5p
3. Crnogorski Sauvignon, 2006
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/csauvignon.htm
Az egyetlen ’06-os évjáratú az alap-fehér sorozatban. Színe az eddigieknél sötétebb, mélyebb, folyása pedig olajos.
Illatában nagyon visszafogott mézes-töppedt jegyek jönnek. Ízében lágy, enyhén botritiszes, kicsit rövid. Utóíze kellemesen kesernyés. Nem a vágott füves sauvignon, sokkal inkább az érett trópusi gyümölcsök jegyeit viseli magán, mind illatában, mind ízében. Ettől függetlenül ez is meglehetősen üde. 4,5-5p (6 euro)
4. Crnogorski Merlot, 2007
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/cmerlot.htm
A pincészet alap-merlot-ja. 5 eurós árához képest kiemelkedő a minősége, a többi bor közül is kiemelkedett.
Közepesen mély rubinszínű, könnyen mozog a pohárban, azonnal látszik, hogy nem egy túlbonyolított vörösborról van szó.
Illata nagyon intenzív epres-joghurtos. A közepes mennyiségű tannin nagyon jól áll neki. Az epres vonal ízben is megmarad, kellemes füstös jelleggel kiegészülve. Utóíze merlot-san kesernyés, talán kissé rövid. Finom. Jó inni. 6p
5. Crnogorski Cabernet, 2007
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/ckabernet.htm
A merlot-hoz nagyon hasonló stílusú, kicsit szikárabb bor. Árban is megegyeznek. Színe talán kissé világosabb és a tannin egy kicsit több. Kellemes üde gyümölcsillat, de nem olyan határozottan epres, mint a merlot.
Íze rövidebb, erőteljesebb a füstös vonulat, valamint pirított magok és kis szilva tűnik fel. 5,5p
6. Crnogorski Vranac, 2007
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/cvranac075.htm
Bennszülött balkáni fajta. A vörösborok területén véleményem szerint ez az a fajta, amiben Európa dél-keleti része nagyot tud alkotni a jövőben. Nem robosztusságában nagy, hanem egyediségében és harmonikusságában.
A pincészet háromféle vranac-ot is készít. Ez a legalsó kategóriás ivóbornak szánt vranac.
Színe kifejezetten világos, illata elsőre állott, animális, később ez kiszellőzik, helyét visszafogott, megfejthetetlen, egyedi gyümölcsösség veszi át.
Íze szintén füstös, kicsit vékony, közepes tanninnal. Tökéletes ivóbor. 5p (5 euro)
7. Vranac Pro Corde, 2006
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/vranacprocorde.htm
A pincészet zászlósbora. Hosszú ideig kutattam, vajon milyen módszert alkalmaznak a készítésénél, de sikertelen volt a keresgélés. Ugyanis a bor proantocianid tartalma jelentősen magasabb az átlagosnál. Ezek az anyagok köztudottan erősítik a szívizomzatot. Ezért is lett a neve pro corde („szívért”).
Először a 2004-es évjárattal találkoztam, azóta sem überelte ezt egy másik évjárat sem.
Színe megszokottan mély, sötét. Illata teljesen egyedi, gyümölcsös, visszafogott. Íze lágy, közepes tanninnal, füsttel és aszalt szilvával. Mint ha itt is csak a kissé rövid utóíz rontaná az összképet. 6p (6 euro)
8. Vranac Pro Corde, 2005
Hasonlóan mély szín, kissé még sötétebb is. Kifejezetten érettebb bor, mind illatában, mind ízében.
Illatában hamar kiszellőző animalitással kezd, majd erős füstösség és a megszokott gyümölcsös illat enyhén rejtőzködve. Ízben szintén kellemes lágyság és érett aszalt szilvás, szedres jegyek. 6,5p (6 euro)
9. Vranac Reserve, 2002
http://www.plantaze.cg.yu/novisajt/en/vranacreserve.htm
A pincészet csúcsbora. Előző évjárata 1999-es volt. A sor messze legjobbja. Sehol sem akadtam rá, hogy vajon a borok hordóban vagy tartályban érlelődnek, de ennél a bornál meg mernék esküdni, hogy barrique tétel vagy legalább részben az (annak ellenére, hogy van a pincészetnek egy hangsúlyozottan barikolt vranac-a).
Színe szép rubin, téglás széllel. Illat és ízvilága erőteljes hasonlatosságokat mutat. A szokásos szilvás-füstös vonulat mellett szeder, pirított magok és enyhe vanília is megjelenik. Utóíze rendkívül hosszú és nagyon kellemes. Egy csúcsbor, amiben nem a brutális szesz vagy tanninok a húzóerő, hanem a harmónia és a jól ihatóság. Alkoholja 13% és a tanninok is maximum közepesnek mondhatók édesek és érettek, ezért nem rontják az egyensúlyt. Vastag 8p (17 euro)
Összesítés:
A Plantaze borok minősége tényleg konstansnak és korrektnek mondható, hibás vagy kifejezetten gyenge tétellel még sosem találkoztam. Egyedül a borok közti erős hasonlatosság és az egyediség viszonylagos ritkasága az egyetlen, ami talán javítandó lehet. Félreértés ne essék a helyi fajták egyediek (krstac, vranac), a hasonlatosság a pincészet borai között van, talán a technológiában rejlik a megoldás.
Számomra rendkívül kellemes élmény volt, hogy a borok alkohol és tannintartalma nem volt túlzó. Az alkohol 12-13,5% között mozgott és a nagy vörösöknél sem ment fölé. A tannin pedig legtöbbször közepes volt, épp megfelelő. Bármelyik borból meg lehet inni egy üveggel a fejfájás vagy gyomorbántalmak kockázata nélkül. Ez sem utolsó szempont.
Példa értékűnek tartom továbbá, hogy a csúcsborukat egy helyi fajtából készítik és annál is inkább követendő, mivel a bor tényleg nagy és nincsenek eladási problémáik. Nyilván tudnának cabernet-ből vagy merlot-ból is nagy bort készíteni, csak van-e rá igény? És van-e értelme a hangsúlyt egy nemzetközi stílusra helyezni, és mint ahogy mi csináljuk olyan fajtákat erőltetni, amik a világ minden részén megtalálhatók és a legtöbb helyen játszva és fele költséggel magasabb minőséget produkálnak, mint nálunk.
Pedig lehet, hogy nekünk is lenne egy kadarkánk…egy kékfrankosunk…egy olaszrizlingünk…hárslevelünk vagy furmintunk…