x

Ripka Gergely

Liszkay összes

A világot bejárt, zongorán is otthonosan mozgó, jókedélyű Liszkay Mihály az elmúlt évek egyik nagy nyertese volt a hazai borászok közt. Sok veresenyen taroltak, ami persze önmagában sokat nem kell, hogy jelentsen, de a borok mégis meglepően hamar befutottak és érdemeket szereztek az értők körében is! A 11-es Giulia-val a kissé ódivatú címkevilág is előnyére látszik formálódni. a magát remek adottságúnak kommunikáló pangyéri birtok mostanság kicsit csöndben van. Ezek még tavalyi jegyzetek. Most kerültek elő a fiók mélyéről:

Liszkay Pinot noir 2009

Balaton és Pinot... Szinte mindig vagy nagy csalódás, vagy nagy rácsodálkozás sül ki ebből. Sonkás, bőrös illat, izgalmas érett gyümölcsökkel, nem kevés hordóval. Édeskésbe hajló ízek, vaníliás, krémes textúra. Tanninjai érettek, lecsengésében sok szilvával. Mindezek közt itt-ott kissé üres bor. 5+

Liszkay Cabernet Sauvignon 2009

Paprikás, cabernet-s jelleg, szellőzve előre tolakodó mákkal. A fahatás is elég erőteljesen megmutatkozik illatban, ízben is. Szerencsére jutott mellé elegendő sav és tannin is, ami megtoldja a bort lendülettel. A korty egésze aztán dús, feszes és haraphatóan telt. Az évjáratból ez tetszett eddig a legjobban. 6

Liszkay Cabernet franc 2009

Bőrös, animális, fűszeres, mákos orrban, melybe túlérett alapanyag és némi korosodás is érezhető elsőre, de aztán az idő, a levegő valahogy mégis segít ezen. Hosszú és balatoni borokhoz képest meglehetősen vastag vörösbor. Van benne a súly mellett feszesség is és fókusz is. Jóindulattal 6

Liszkay Cabernet franc 2008

Sötétebb tónus illatban, mákkal, szederrel (elsőre egy kis büdivel). Ízben a tanninokat itt soknak éreztem és metszőnek. A cuvée-nek jót tett az idő, az alkotókat integrálta a bor szépen, a franc-ról ez kevésbé mondható el. 5+

Liszkay Cuvée 2008

Érett kabernés fűszeresség tódul belőle, megtoldva bőrösséggel, animális jegyekkel. Ízben édeskés fűszerek, enyhén lekváros érzet, végén étcsoki, kávé, húsos teltség, gazdagság. Szépen tartja magát és az idő továbbra is jót tett neki. 6

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább