x

Ripka Gergely

Bardon, Bénye bárója

A Bardon újabb fontos és erős bényei bástya, akik mégis kimaradtak a kalauzból. Nem tudom, kinek a hibája, de nem kéne többször elkövetni, srácok... Köszönöm. A dekoratív, arisztokratikus megjelenést árasztó Hirschberg-címeres címkét (nekem tetszett) kicsit modernizálta mostanra a borászat. A pince a nevét egyébként Bardon Beatrixról kapta, az ő fia a pince tulajdonosa: Tombor András, akinek erdőbényei borászati feldolgozója nem olyan régen nyerte el mostani, korszerű formáját. Ha világszínvonalú technológiával fölvértezett középbirtokot keres valaki ezen a környéken, akkor irány a Bardon. A borokat immár Szabó Tímea készíti. Nagy odafigyelés mellett. Az újabb tételek felettébb meggyőzőek lettek. A birtok 9 ha-on termeszt szőlőt, olyan izgalmas dűlőkben, mint a Sarkad, a Lapis és a Meszes. A borok kiegyensúlyozott sorba rendeződnek, gazdagok, stílusosak, elegánsak, amiket sajnos meg is kóstoltam:

Meszes 2012

Citrusos, friss, tiszta és köves illat, mellettük sok-sok érett gyümölcs. Tiszta íz. Nem túl hosszú ugyan, de kárpótlásul remekül iható és alapvetően erre is készülhetett. Kerek korty, sima savakkal. Nagyon szép belépő bor. Fahordóban nem volt. 5+

Omega 2012

Lapis és Meszes dűlők házasításából született meg a csoda. A bor kb 15 %-a Hárslevelű (így lett a Vinagora legjobb furmint fajtabora). Makulátlanul tiszta, trópusi gyümölcsös illat. Részben tartályos, részben hordós tétel (érzésem szerint valahol itt lesz az optimális egyensúly egyébként az érlelés tekintetében száraz tokajiak esetében). Az íze is legfőképpen tiszta, 7 g/l cukor maradt benne, mely gömbölyded hatást kelt és komplexebbé is teszi a bort. Rengeteg gyümölcs van benne, egészen parádés bor. 6+

Alfa 2012

Ez is 15 % hárslevelűvel büszkélkedhet, illetve valamivel több benne a hordós részarány. Így is gyümölcsökről szól az illat, némi virágos dísszel. Utóízében van fa bőséggel, s némi cukor is simít rajta. Ez is nagyon jól fogyasztható, és tetszettek a savak is a végén. Hosszú búcsú. 6

Lapis Hárslevelű 2012

Döntően orrban florálisan illatos jegyek: menta, zsálya, de szofisztikáltan, nem tolakodóan. Kitűnő savérzet, krétás ízekkel. Az alkoholt lehet benne érezni, fűt. Tiszta az íze ennek a bornak is, aztán némileg sajnos ellustul a végére. Nem baj. Az évjárat tobzódó gyümölcsei viszont sokat hozzáadnak az élményhez! 6

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább