Merlot és cabernet franc. Érett, tercier jelleg, öreg bútoros illat, likőrös mélységek. Telt, vastag, elég tanninos, hosszú, sajátos érettséggel. Érdemes meginni lassan. Tapad a vége. Egyedi és izgalmas bor, máshoz nem hasonlítható ízjegyekkel… (5+)
Szigorú, fekete fűszerek, visszafogottabb, de elegáns buké. Finom tannin, szép szerkezet, sötét húsú gyümölcsök díszeivel. Telt, sűrű szövet. Fiatal még. Arányos, intelligens bor! Jár a taps. (6+)
Erősen animális, érett palackbuké. Magas tannin, kortalan íz, hosszú, telt, sűrű szövet, sötét húsú gyümölcsökkel. Markáns tapadás, még most is fiatal. (6+)
Cabernet franc és merlot összetétel. Fűszeres illat, mély és komplex aromatika, sok réteggel, sötét fűszerekkel. Étcsokis, széles íz, hosszú és beépült tanninok, jó arányok, jó inni, nem túloz sehol és mégis komplex, intenzív élmény. (6+)
Sokadik kóstolás. Finom szilva, érett gyümölcsök, most csúcsformában van! Finom korty, étcsoki, jó tannin, hosszú íz, finom szárítás és tapadás a végén, de még éppen nem esik túlzásokba a cseresség sem. Korrekt arányok. 6+
A barrique cuvée jogutódja ráncfelvarrva, érezhetően újrahangolva. Rubin szél, fekete maggal. Sötét húsú gyümölcsök, szép elegáns és komplex illat. Csodás tartalom a kortyban is, egyensúlyos, összetett, tele érett sötét húsú gyümölcsökkel. Hosszú, ígéretes, magas tanninú bor, igényes hordóhasználattal, de még nagyon fiatal stádiumban. (6)
Csillagvölgy-dűlő. Szép rubin színek. Animális, fűszeres, sajnos nem túl megnyerő illat elsőre. Ízben aztán szép közepes test, moderált, remekül összeérett íz, húsos gyümölcsök, finom sötét fűszerek, szép érettség, majd étcsoki. Kár az illatért. De vissza kell térnem rá később! (5+)
Érett, gránátos szélek. Paprikás, zelleres illatában nem teljesen tiszta: dohgyanú villan be. Ízben sem makulátlan sajnos, fűszeres és tanninos, de összeségében rendezetlen képet mutat...
Sötét mag, gránát szél. Gyógynövényes, mély illat, animális jegyekkel. Ízben érett, sőt helyenként már öregedő vonások. Durva tannin, kevés szépség, a végén kávéval, csokoládéval búcsúzva. Érzésem szerint ez a tanninhangsúly a legfontosabb kérdés a villányi franc körül. Persze lehet mondani, hogy ez is ízlés dolga, de integrált tanninok nélkül ezekből a borokból nagyon nehéz egy pohárnál többet meginni... (5)
Gránát szél, fekete mag. Némileg az illat is érett már, tercier aromákkal, feltűnő animalitással. Durva, romboló tannin érezhető ízben, sok fűszer, összességében kissé rendezetlen kompozíció. A végén fekete húsú gyümölcsök, étcsokoládé, mindvégig nagy test, de örömet nem nagyon találtam benne (a Decanter ezüsttel sem sajnos...). (5)
Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:
Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!
I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):