X

VILLÁNY

Ripka Gergely

Sauska Cabernet franc 2018*

(Nem az ezüst címkés drága verzió, egy ideje készül egy siklósi változat, alacsonyabb árban.) Sötét rubin szín, gránát széllel. Szép elegáns hordósság, izgalmakkal, fűszerekkel, nemességgel. Drága boros vonások ízben is, de el is hiszem neki: fiatal, de széles, intenzíven fűszeres, prémium tanninnal. Remekül egyben van a bor. Vörösben valahogy egyre ritkábban lep meg a pince, de most sikerült nekik! (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Bock Kékfrankos 2017

Erős fűszeresség, kis animalitással, rösztaromákkal. Közepes test, sok fűszer, bakelites jelleg, sötét húsú gyümölcsök, toastosság. Fekete ribizli és szeder keretezi ízét. Szép munka Villányból, ahol ebben a fajtában mostanság valamiért ritkábban gyönyörködhetünk. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Günzer Tamás Portugieser 2022

Az első 22-es vörös élményem. Bíbor és rubin határon jellemezhető le a színe. Sok primer gyümölcs illatát érezni benne, főként friss bogyósokkal. Lágy ízű, laza vörösbor, csupa fanyar primer gyümölccsel, áfonyával, ribizlivel, a fajtára jellemző vékonyabb súlycsoportból. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Günzer Családi Birtok Cabernet Sauvignon 2018

Rubin szín. Intenzív kávé, kakaó érezhető orrban. Az előzőhöz nagyon hasonló újvilágias jelleg, sok hodóval, kávés jegyekkel és közepes testtel. A korty végén finom erdei gyümölcsök, szeder, cassis tűnik fel. Stílusban a borász kézjegye jól felismerhető, komoly hordóhatással, kávés lecsengéssel és sok fekete fűszerrel. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Maul Zsolt Dániel 2017

Harmadszorra kóstolom két év alatt, sokat fejlődőtt előnyére a palackban! Merlot és cabernet franc duettje. Csodás rubin szín. Kifinomult illat, vegyesen gyümölcsök és fűszerek díszítik. Elegáns, kimért stílus ismét. Húsos gyümölcsök, telt és kerek ízek, szuper arányokkal. Integrált tannin, hosszú, kávés hordós jegyek, majd elegáns bársonyosság jellemzik. Izgalmas koncentráció. A Dávid mellett ő lett a komolyabb. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Maul Zsolt Dávid 2017

Villányi cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon. Finom, sötét fűszerek, diszkrét, mégis nagyon elegáns illat, sötét erdei gyümölcsökkel, szederrel, cassis-szal színezve. Ízében gyógynövényes díszek, remek tannin és szép arányok. Testes bor, amit mégis kimonodttan jó inni. Végén a lecsengésében kávés hordót érezni. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Günzer Családi Birtok Ördögárok 2017

Közepesen érett rubin szín. Illatában azonnal a minőségi fa jön, kis kókusz, édes fűszerek, bútorfa, alatta pedig szilvalekvár. Édeskés felütés a kortyban, atán szárító tanninok, kókuszos, édes fűszeres, újvilágias megfogalmazás (kevesebb termőhelyi karakterrel). Profi és modern stílusú villányi vörös. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Csányi Pincészet Selection Villányi Vesper 2017

Érettebb rubin szín. Zárkózott, fűszeres, mákos, fakérges illat. Sok szilva, fekete cseresznye, dohány érezhető benne. Széles korty, húsos gyümölcsök és vastag test jellemzik. Viszonylag lágy sav teszi puha, selymes textúrájú borrá, bársonyos lecsengéssel. Elég cabernet francos szerkezetű villányi tétel. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Malatinszky Csaba Kövesföld 2006 (1.5 L)

Kizárólag magnum palack készült a tételből. Cabernet sauvignon és cabernet franc házassága. Animális, érett, tercier jelleg, fekete fűszerek, gyógynövények, vegetális jegyek. Mégis nemesség árad belőle, de ehhez érdemes szellőztetni is egy kicsit. Sima, megnyugodott íz, csodás arányok, finom gyümölcs (főként pirosak), elegáns fűszeresség, illetve remekül beépült tannin. A végén sós terroirjegyek, összeérett, letisztult részletek. Kifinomult és kész bor, nagyjából a csúcsán. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2012

Gránátosabb színre váltott már. Szép érett illatok, finom hordóval, érezhetően “megnyugodott” bor. Finom érettség jelentkezik ízben is, markáns tannin, erős tapadással, pirosas fűszerek, majd szárító végszó. Kissé kevesebb már benne a gyümölcs, ellenben markáns a hordó. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább