X

SAUVIGNON BLANC

Balla Márton

Magnum White

Borjour Magnum 2010

Úgy indultam el a Borjour-ra, hogy főként fehéreket fogok kóstolni, pillanatnyi érdeklődésemet és ízlésemet kielégítve. Aztán egyszer csak megkívántam egy vöröset, majd a másikat és még vagy harmincat…mégis a fehérek nyertek. Viszonylag keveset járok ehhez hasonló kóstolókra, borfesztiválokra. Egyrészt szeretek a borral kettesben maradni (vagy hármasban, négyesben), mert így ismerem meg igazán és nem csak egy futó találkozás, ami akárcsak az embereknél, itt is mindkét fél erényeit és hibáit eltakarva a feledés homályába vész.

Tovább

Ripka Gergely

Konyári Selection – Szárhegy, Loliense, Sessio, Páva

2008-ban az év borásza Konyári János lett. Valóban rengeteg érdemet tudhat magáénak utóbbi 20 évnyi borászati munkásságának révén. Többek közt a barrikhordó hazai elterjesztésében is kulcsszerepet játszott, ami vörösboraiban is igen szép árnyalt formában tettenérhető; de a ’90-es évek elején, önálló, családi kézből kikerülő palackos borai is újdonságszámba mentek még, nem beszélve dél-balatoni, nagy tesű vörösborairól, melyekre manapság már nem legyintenek úgy a nagy(ra értékelt) villányi, szekszárdi, de esetenként a külföldi kollégák sem. Bejárta az egész borvilágot nyomdokain járó fia, Dániel, akiről általában mindenütt csak annyit említenek meg, hogy a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát, de begyűjtött már jónéhány külföldi tapasztalatot is. Bizonyára tisztában van a külföldi borászati trendekkel, melyekkel egyelőre nem nagyon tudunk még lépést tartani, mégis a tapasztalatok hazahozása, itteni értelmezése elengedhetetlen a fejlődéshez, a kemény, hosszú távú borászati fejlesztési munkák „megtermékenyítéséhez”.

Nézzük, mely borokkal érdemelte ki a (kissé megtépázott presztizsű, de mégis) legnagyobb elsimertségű hazai borászati elismerést.

Tovább

Ripka Gergely

Somlóiak #1 - Hollóvár Pince

Ha csak egy pincét mondhatnék somlóról...

Bevallom, teljesen el voltam ragadtatva, mikor megtudtam, hogy Kató András kollégámtól (Terroir Club) Takács Lajos kóstoltatására kaptam meghívást, aki Somlón egész magasan, a hollók lakta bazaltformációk lábánál vetette meg lábát, alig 10 éve (ám ez a néhány esztendő elég is volt neki ahhoz, hogy A hegy legjobbjai közé vésse be nevét szenzációs boraival). Két részben kívánnék foglalkozni Somlóval, két merőben eltérő borászati stíluson át. Az első köztük tehát a Hollóvár lesz. Izgalmasan gejl illatú, túlcsordulóan minerális, feszes savszerkezetű, tökös, sűrű anyagot vártam e pincétől. Lássuk végül mi igazolódott be mindebből!

Tovább

Balla Márton

Borozás a világ végén…

Az üveghegyen is túl

Bükkszentkereszti házunk terasza keletre néz. Egy hosszú hegyvonulat húzódik pont szembe a látóhatár végén… mögötte nem látni semmit… azt szoktuk mondani, hogy ez a hegyvonulat a világ vége. Egyszer persze kísértésbe estünk és elhatároztunk, hogy elmegyünk a világ végére… egy miskolctapolcai kőbánya az utunkat állta, de annyit láthattunk, hogy van világ a világ végén túl is…

Tovább

Ripka Gergely

Henry Giraud: egyenesen Champagne szívéből

Pezsgőkonferencián jártam Vol. 2.

Családi borászat, mely a 13. generációt tapossa! Champagne szíve: Ay Grand Cru, azaz főként pinot noir (75 % a környéken) alkotja a területeket az Argonne tölgyerdők alatt. A magasabb részeken igen diverz, aprózódott kőzetek jellemzőek (gaize), homokkővel, mindez roppant sokszínű terroir-összetétellel alakítja a borokat (10 különféle talajjal, a domboldalakon vertikális kísérletekkel alapborok szintjén). Intenzív, aromás és komplex stílus, autentikus, egyedi pörkölésű hordós alapborral a helyi, argonne-i tölgyből! Húsz centis termőréteg alatt a krétás mélységek jellemzőek az alacsonyabban lévő területeken. Stephane Barlerin mutatta be a borászatot és a pezsgőket.
Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: fontos infók!

Határidőn innen és túl...

Sikerrel zárult augusztus 31-én első fotópályázatunk A Tokaji Terroir körül. Sokan jelezték, hogy utazgatnak, nyaralnak vagy épp idén kevésbé jutottak el Tokajba, ezért igyekeztünk mindenkivel rugalmasan eljárni, aki szeretett volna felférni a nevezők listájára. Az volt a cél, hogy minél többen mozduljanak ki Hegyaljára így a nyár végén, amikor a szőlő is hízik, oly sokfélék a színek, a fények és megannyi csodát rejt a táj a szüret küszöbén. Nagy öröm, hogy végül szép számú nevezés "futott be" amatőrtől profikig. Hogy hány fotó is érkezett, illetve mi jön most....?

Tovább

Ripka Gergely

Fenntarthatóság a buborékokon át nézve

Pezsgőkonferencián jártam

Izgalmas és egyszerre eklektikus élmény volt résztvenni az első Pezsgőkonferenciámon Etyeken. Miközben Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztosként küzd az elemekkel és igen égető szakma(köz)i elvárásokkal, azt mindenképp pozitív volt látni, ahogy hagyja, hogy egy (nem feltétlen tudományos igényű) konferencián a különféle érdekek, filozófiák, gyakorlatok összecsapjanak; még akkor is, ha ezek olykor egymásnak homlokegyenest és vállaltan ellentmondanak, egymásnak is feszülnek, alig látható kis szikrákkal a levegőben. Így adódott, hogy az agrárminisztérium államtitkárának viszonylag steril és pc ágazati elemzését követően rögtön egy igazi forradalmár előadása sodort magával: Pepe Raventos nem is folytathatta volna tabudöntögetőbben videós előadását, minthogy elmesélte, ők mennyire szembementek az állami és borvidéki szabályozással, és hogyan lett elegük a felhígult Cava-piacból! Majd (a 130 hektáron gazdálkodó Koch Csaba előtt) Kató András kapott szót, aki a honi ágazati szereplőknek (HNT tisztviselőknek, politikusoknak, ismert alföldi termelőknek) az organikus, biodinamikus és natúr hitvallásokról beszélt. Buborékokat is hozott mellé, szép lépcsőzetességgel:
Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/V. - hivatalos premier

2023. október 3. (Borkollégium)

Lassan nyomdában a TokajKalauz ötödik kiadása. Szeptember végén pedig ki is jön. Ez az első alkalom, hogy a könyv nem tavasszal, hanem ősszel lát napvilágot. Nagyon izgatott vagyok. Sikerült rengeteg újdonságot csempészni a könyvbe mind borászatok, szálláshelyek, éttermek vagy éppen kávézók tekintetében, de lesz benne új pékségtől, újhullámos kávézókon át sok-sok egyéb friss tartalom. Ahogy minden kiadásnál, most is bővül a borkatalógus az 1-3 csillagos referenciaborokkal, ami azt jelenti, hogy új birtokcsillagos pincék is úton vannak! Október 3-án a Borkollégiumban mindenre fény derül egy izgalmas vakkóstoló keretében. Még nincs is meghirdetve, de fogynak a szabad helyek!

Tovább

Ripka Gergely

Déli Vonások II: Bock vörösek

A BV sorozat folytatása következik

Pár hete a neves villányi pince második generációját képviselő Bock Valér fehérborait vettük górcső alá. Ma eljött a napja a vörösöknek is. Hogy pontosan miben másak, mint a családfő eddigi borai, azt nehéz lenne megfogalmazni: mindenképp több a burgundi palack (cabernet esetében is, ami kicsit nekem mindig fura) és összességében limitáltabb palackszámokról van szó, mellyel az éttermeket célozza meg a birtok. Ám organoleptikusan közben a DNS-üket ezek a borok sem hazudtolják meg: viszonylag magas alkohol, komoly tanninok, érezhető hordó, (all in all) újfent délies vonások következnek, alaposan kiszellőzött palackokból:

Tovább