X

SAUVIGNON BLANC

Ripka Gergely

MARLBOROUGH: 10 érdekesség a Sauvignon blanc második otthonáról

Új-zélandi tanulmányok/Yealands-lecke

A kedves olvasók többségének bizonyára nem újdonság a ténymegállapítás (pláne így a kánikula idején), hogy ha a világ top fehérborairól beszélünk, akkor a felsorolásból Új-Zéland ma már nem igazán hagyható ki. Mielőtt naív óvilági illúziókba ringatná magát bárki, mindig el szoktam mondani, hogy minden éremmel jutalmazott sikernek két oldala van a bor világában is: így aki a csúcs-sauvignonok mögé lát egy kicsit is, azért azt tudja jól, hogy ezek a borok nem feltétlen hagyományos (európai) borkészítési romantikában fogantak. Noha én is nagy rajongója vagyok Marlborough-nak, és Új-Zéland híres az organikus, természetet óvó szemléletéről, nem árt tudni, hogy az óriási pincékben kicsit “más” bortörvények mentén készülnek a világsikeres borok. Teljesen általános gyakorlat pl. a cukor és a savak mesterséges pótlása is és természetesen a borok jellemzően fajélesztővel beoltva erjednek olyanná, amilyennek a világ imádja őket. - Új-Zéland nekem az újvilág klasszikus, intenzitásokról szóló szeglete: sok illat, sok sav, sok zamat! De nézzük meg kicsit közelebbről, mit látunk a felismerhető és közkedvelt bor hátterében:

Tovább

Ripka Gergely

Yealands L5 Single Block Sauvignon blanc 2018

Intenzív, jellegzetes új-zélandi sauvignonosság: egzotikus gyümölcsök, licsi, grapefruit, tölteni való paprika és sok erőteljes citrus. Vidám és nagyon erőteljes aroma. Ízben friss, ropogós sav, sok érett gyümölcs: fehérek és sárgák, főként lédús citrusok, mint grapefruit. Nagyon finom szomjoltó frissesség és kellő hossz. Ahogy minden Marlborough, ez is az intenzitásról és az üdeségről. Tankönyvi példa. 

Tovább

Ripka Gergely

Dolce Vita - bécsi bácsi: olasz lecke

Házi karantén idején életre kel a fiókban szunnyadó poszt

Pár hónappal korábban egy igazán rendkívüli botritiszes nagyvilági kóstolóban volt részem a Bécsben élő és dolgozó Varga Zoltán borgyűjtő jóvoltából. Belejöttünk az olasz borokba itt a blogon egy időre (ha már a személyes olaszországi látogatás egy ideig biztosan nem reális), ám most az alábbi nagyszerű sorral búcsúzunk Itáliától egy időre. A kóstolónak nem minden bora került be a posztba, egyrészt a töredékes jegyzetek miatt, másrészt volt pár érettebb bor is a sorban, amiről az idő vasfoga szinte már nem is hagyott semmi írnivalót. Egy 1991-es Prunotto Barolo, ami már jócskán a végét járta véleményem szerint, akárcsak egy 1979-es Badia a Coltibuono Chianti Classico Riserva, de az 1967-es Antinori Chianti Classico is túl jutott a szebbik korszakán. Nézzük, mik voltak igazán emlékezetesek az idő közben nemzetközivé formálódó borsorban:

 

Tovább

Ripka Gergely

Villa Maria Private bin Sauvignon blanc 2019

Jellegzetes, kirobbanó, intenzív, friss, bodzás, csalános, paprikás marlborough-i illat. Vegetális és erőteljes. Ízben nagyon friss és vitális savak. Penge, masszív szárítás mellett grapefruit, csiszolt és lendületes kortylefutás. Az ember pont azt kapja, amit elvár: egy közérthető, jól iható és a mindennapokhoz remekül illeszthető, kúl fehérbort a tavasz köszöntéséhez. Egy bor, amit senkinek nem kell elmagyarázni.

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Simkó Pince - helyszíni szemle (2o2o)

Vár melletti szállás a történelmi pincében fejlődő borok fölött

Nem ismerős…? Ez mondjuk azért is lehet, mert a borok jelentős része exportra kerül. De talán Evinor Pince néven derenghet a történet. Azok között a borászatok és címkék között rémlik föl számomra is, mellyel nagyon sok üzlet polcain találkozhattunk a 90-es évektől napjainkig. Bizony Sárospatak egyik első családi pincéje ez, mely mostanra Simkó Családi Pince néven immár két generáció munkássága nyomán készíti borait a 27 saját hektár egy részéről (Tolcsva és Sárospatak közötti dűlőkről). Simkó Kitti pedig elvégezvén iskoláit, olaszországi inspirációk után immár ugyancsak a borász szakmát űzi és kamatoztatja azt a családi borászatban és vendéglátásban; hisz a történelmi pince felett egy szép panzió is épült a Rákóczi vár és a Bodrog közötti városrészben.

Tovább

Ripka Gergely

Villebois Sauvignon blanc Val de Loire 2018

Diszkrét, alig felismerhető vegetális, friss, üde sauvigonosság, kis egressel, licsivel, fehér húsú gyümölcsökkel, tisztán, fiatalosan, szépen. Ízben meglepően kerek, egyáltalán nem a savak dominálnak benne, sokkal inkább a kerek, érett grapefruit és fehér húsú gyümölcsök, amiket az illat is ígért. Finom húsossága, komplex szerkezete van, egyszerre szórakoztat és tanít a fajta által. Finom, roppanó fajtejegyekkel, mindvégig frissíti a szánkat. Igazi gasztrobor, amivel köszönthető majd a tavasz. Több, mint korrekt loire-i sauvignon az áráért!

Tovább

Ripka Gergely

FineWines – csillaghullás csillagzáporral

Tar Feri lezár egy korszakot 2020-ban

Sok újdonságot nem árulok el az olvasóknak azzal, hogy a Carpe Diem az egyik legfontosabb boros törzshelyem volt az elmúlt néhány évben. Akkor is, ha nem sokat voltam épp Pesten, akkor is, ha nem feltétlen az én pénztárcámhoz lett szabva teljesen a szortiment, akkor is, ha Tokajjal foglalkozom, s arról írok az időm nagy részében. Ez a hely fontos volt. Itt lehetett megkóstolni olyan borokat, amelyekről többnyire a hazai borkedvelő csak angol nyelven olvashat vagy az instagramon láthat fotókat, megrendelheti távoli országokból, aztán vagy megérkezik egyben, vagy nem. De legalábbis rengeteg olyan bor jutott el a FineWines.hu-n és Ferin keresztül a poharainkba, amik idehaza elérhetetlenek. A múlt idő azért indokolt, mert a Capre Diem 2o2o-tól csendesebb üzemmódra vált, s novemberben be fog zárni. Addig is (fix nyitvatartás helyett) csak akkor nyit majd ki, ha tematikus események lesznek (többek közt oktatás is). Egy korszak lezárul, s ezt december 30-án egy méltó sorral, kellemes társasággal igyekezett búcsúztatni Tar Ferenc, tulajdonos.

Tovább

Ripka Gergely

Béla és Bandi Sauvignon blanc 2018

Érdemes szellőztetni, elsőre ugyanis elég zárkózott illatban. Aztán szépen előbújik a csalán, vágott fű, bodza, grapefruit, amik a fajtától elvárhatók. Ízben viszont elég enyhe savú, a fajtához képest kimondottan lágy és némileg az alkohol is kikandikál a meleg év nyomán (úgyhogy érdemes picit jobban behűteni). Egyszerű, könnyed, jóivású fehérbor Balatonról finom vegetális és primer, citrusos fajtajegyekkel és egy kis krémességgel. 

Tovább

Ripka Gergely

Roncsderbi helyett váratlan oldtimer találkozó

Patinás száraz fehérborok gondolatébresztő sora (2000-2015)

Dagadtos kolléga noha az írástól rég visszavonult, de akik olyan vének mint én, azok biztos emlékeznek, nagyszerű írásaira az ősalkeszen. - Sokunk számára számtalan új perspektívát nyitottak meg a borok tágabb univerzumai felé. Köztudomású, hogy időnként saját gyűjteményéből és kedves ismerősei által máig gyakorta raknak össze klubkóstolókat egy elhagyott, félhomályos pesti helyiség mélyén, méghozzá igazán különleges csemegékből, a világ távoli borvidékeiből és olykor-olykor magyar ritkaságokból válogatva. Az élmény mindig különleges, s a kóstolás pedig többnyire vakon megy. Ha jól emlékszem, tavaly édesek szerepeltek egy hasonló roncsderbin, és akkor nem volt meglepő, hogy Tokaj szépen leiskolázgatta a mezőnyt, de hogy ilyesmi szárazban is előfordulhatna....(arról ma már csak álmodni merünk).

Tovább

Ripka Gergely

Cloudy Bay Sauvignon blanc 2017.••

Az ideális tavaszi szomjoltó, épp a legkirobbanóbb formában. Új-zélanidasan intenzív illat: bodza, grapefruit, citrusok, menta, zsálya, zöld dolgok, de megnyerően, tetszetősen. Hihetetlen, hogy tud ilyen tobzódó lenni. Ízben leginkább hűvösen vegetális, grapefruitos, friss, ropogós savú, virgonc, mozgékony, filigrán és csontosan feszes, mégis komplex és izgalmas. Csupa üdeség, eszméletlen savak, de érett állapotban, úgy hogy közben mérhetetlen, zöld színű frissesség és lendület hatja át. A szépen felöltözött Hulk, amikor jókedve van. Mehet mellé bodza, a kecskesajt és a kertiparti!

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább