X

SAUVIGNON BLANC

Ripka Gergely

Paulus Gold Sauvignon blanc 2019*

Modern stílus, könnyedén felismerhető benne a sauvignon: bodza, vágott fű, csalánosság, tisztán, üdén, picit intenzíven. Mozgékony, hosszú, vitális és friss bor, tele érett gyümölcsökkel, harapható mélységgel. Kifejezetten hosszú, húsos gyümölcsösség. Tankönyvi magyar példa a fajtára (pedig nem vagyok híve itthon a világfajták erőltetésének).

Tovább

Ripka Gergely

Belward sauvignon blanc 2019

Borsó, kávébab, tonkabab orrban. Ízben friss savak, közepes hossz, de a vegetális jelleg ízben is, elég egysíkúvá teszi, és a hüvelyes jelleg itt is előjön, de kipróbálható egy jó főzelék vagy párolt zöldséges köret mellett...

Tovább

Ripka Gergely

Spy Valley Sauvignon blanc 2019

Friss, fanyar citrusok, egres, csalán, vágott fű az illatában. Eltáveszthetetlen Marlborough jelleg (de mégsem a durván paprikás vagy tropikális vonalról), tisztán, üdén, vidáman. Ízben elsöprő sav, sok citrus, lime, szikár és ropogós. Pontos és precíz sauvignon, ami jól tud esni bármikor, de leginkább a tipikus fehérboros ételek mellé, például, ha a megszokások mellett kicsit feldobnánk a karácsonyi halmenüsort.

Tovább

Ripka Gergely

Hangyál Sauvignon blanc 2019

Azon fura alkalmak egyike, amikor nem az olaszrizling sauvignonos, hanem fordítva… Visszafogott aromatika, olajos magokkal, mandulával. Ízben is olaszrizlinges karakter, balatonias lágyabb, kerekebb világ, fehér húsúakkal, szép testtel, meleg évet bemutató jelleggel, kesernyés tapadással a végén.

Tovább

Ripka Gergely

Bujdosó Csomó Sauvignon blanc 2019

Szúrós (illós?) buké. Érett déli gyümölcsök, sárga színek, körtével, naranccsal, kicsit direkt és populáris vágású lesz a levegőn. Egyszerre vannak jelen élénk savak és zamatos gyümölcsök. Kerek bor, ízgazdag, zamatgazdag és mélysége is van. Tetszik érett, harapható gyümölcsössége, sokszínűsége, konzisztens simasága.

Tovább

Ripka Gergely

Babarczi Sauvignon blanc 2019

Olajos mag, neutrálisabb, visszafogottabb, mattabb illat. Friss, nyárias, fehéres gyümölcsök, üde, üde savú, laza szomjoltó, kerek és kicsit rövid, a végén sima és lágy, de jóleső bor.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátsági Sauvignon blanc 2019

Tompa, enyhe illat, alig-alig valami...ami azért a fajta tükrében igencsak meglepő fejlemény. Ízben tiszta, de eléggé rövid. Kerek, savakban lágy, inkább a testet érezni. Nem mondtam volna meg, hogy Pannonhalma, sokkal inkább balatonias lágyságot mutat. Kicsit egydimenziós, egyszerű fehérbor a mindennapokra, igaz korrektül elkészítve.

Tovább

Ripka Gergely

Kányaváry Fortély Sauvignon 2019

Zöldfűszeres, csalános, vad sauvignonos vegetális jelleg, egzotikus gyümölcsökkel, licsivel. Fűszeres, csalános, növényi, vegetális jegyek utalnak a fajtára. Vitális, mozgékony ízek, de kissé rövid és tompa a korty vége.

Tovább

Ripka Gergely

Tornai Sauvignon Prémium 2019

Némi identitászavarral küzd a bor. Sauvignonos olaszrizlingről már sokat hallottunk, de hogy ez fordítva is létezhet, az nekem újdonság... Megtréfált rendesen. Olaszrizlinges, mandulás, friss, üde déli gyümölcsös jelleg, friss őszibarack érezhető orrban. Ízben aztán eléggé tompa és lomha a fajtához képest, kesernyés, egyszerű, fiatal olaszrizlingességet éreztem vakon (de nagy bornak szánták biztos). Tiszták az ízei, de beleszeretni mégsem tudok…

Tovább

Ripka Gergely

Béla és Bandi Sauvignon blanc 2019

Vidám bodza, érett citrusok, csalán, vágottfű, fajtajelleges, kifejező illat, pici tompaság. Friss sav, ropogós, szárító, nagyon fűszeres és frissítő íz. Jólesik inni, igazi virgonc savú, nyárias fehérbor. 

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább