X

SAUSKA

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (10-6.)

Az ÉLBOLY

Két rész van hátra. Ebben az évvégi összeállításban tehát nem borokra, hanem olyan Hegyaljához kötődő karakterekre szeretnék fókuszálni, akikkel sokszor akár napi kapcsolatban vagyunk, tettvágyuk miatt különlegesek, ami figyelmet érdemel. Kiváltságosak, mert felelősség és lehetőség van a kezükben, hogy egy kicsit történelmet is írjanak Tokaj (30 éve tartó) megújításával. 

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Syrah 2018

Szép élénk szín a bíbor és a rubin közt. Illatban syrah-san buja: finom édes hordófűszerek, főtt epervelő, érett meggy, piros húsú gyümölcsök és (malolaktikus) tejszín. Megnyerő és elegáns buké. Ízben szép sav, szép tannin, közepes test, közepes hossz, primer, piros gyümölcsös, (vörös)áfonyás íz. Inkább mondható gyümölcsösen dzsúzos, mint vastag vörösnek. Profi és modern villányi bor, fogyasztásra kész állapotban: se több, se kevesebb. 

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Birtok Hárslevelű 2012*

Aranyló szín. Gyönyörű hársas palackbuké, érett sárga húsú gyümölcsökkel, mint narancs, majd intenzív sárgadinnye, méhviasz, cukorkabolt és finom hordófűszerek. Ízben nagy test, krémes és a forró évre jellemző puhább tapintás, enyhe savval. Mégsem öreg, nehéz vagy túl érett. Komplexitásába vegyül egy kis fenolos kesernye, érezhető az alkohol, de méltóságteljes, tiszta és nagyon szerethető érett TokajDry tétel ez most (a Sajgó, Szent Tamás és Úrágya-dűlők terméseként). Időnként képes meglepni ez a nehéz évjárat...

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Villány Cuvée 7 Siklós 2017

Funky illat, érezhetően modern irány, vanília, édes fűszer, kis animalitás. Szép savak, jó szárítás, erős, de szép (drága) hordó, arányos és fiatal még, sok gyümölcs, életteli és élvezetes anyag, végén kapaszkodó tanninnal, aminek még be kell épülnie.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Cuvée 111 2010

Egy korábbi éra Sauska-lelete (s egy nehéz évjáraté is egyúttal), amikor még a furmint és sauvignon mennyben kötettett frigyében hitt a pince. De a hálószobáról beszéljen inkább a bor (helyettem). - Színben is már mélyül, aranylik rendesen. Illatban eleinte van benne érett trópusi gyümölcs, sok lédús citrus a világfajtából és némi füstös, gumis, fülledt (tompán) reszelt almás jelleg furmintból is, ami a levegőn előtérbe kerül. Ízben már az elejétől sok sav, szikár, szárító jelleg, aztán a korty második fele átcsap krémes, fűrészporos, hordós ízekbe, enyhe sósságba (igaz némi kesernyével). Az a legmeglepőbb, hogy minden durva körzhelye ellenére izgalmas és egyedi bor. Érett, de mégis jó értelemben különc egyéniség (és nincs szétesve sem), ami mellé alighanem főzni kéne valami tejszínes, krémes, zöldfűszeres, citrusos főételt hallal vagy szárnyassal... (tipp: felbontás után nem érdemes elrakni, gyorsan hanyatlik vákuum alatt is).

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Rosé Brut Pezsgő*

Furmint, Hárslevelű és Pinot noir roséja. Kellemes hagymahéj szín. Finom pirosas gyümölcsök, szép élesztősség. Széles, egyensúlyos, finom, enyhén krémes íz, integrált, besimult bubik. Rosé pezsgőben a hazai mezőnyben nagyon szép munka!

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Extra Brut Pezsgő

Látványra is sok buborékot mutat. Illatában kis porosság, friss, fiatalos, fanyar gyümölcsösség, elegáns pezsgőkarakterrel. Ízben csontszáraz jegyek, fanyar és tapadó cser, szikár korty. Bevallom ez a műfaj szerintem nem annyira áll jól a tokaji peszgőknek...érzésem szerint akár pár grammal több dosage mellett is klasszisokkal élvezetesebb, szebb végeredményt kóstolhatnánk. Így egy kissé szigorú és rideg az összkép.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Cuvée 7 Villány 2016*

Tetszett tavaly a Siklós verzió is a szokásos 7-es ikerpárból. Íme a villányiról nyert benyomások. - Sokrétű illat, sok gyümölccsel és füstölt sonkás fűszerezéssel. Izgalmas sűrűség ízben is, nagyon jó állagú tanninokkal felszerelt, szárító korty, de mellette feszes elegancia jellemzi, finom étcsokoládés búcsúval. Egy jó kerti steakezés vagány kísérője.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Villány Cabernet franc 2016

Érett, kimondottan tercier, öreg bútoros, fűszeres buké jellemzi. Lekerekedett és nagyon sima korty, kifejező tannin és elegáns érettségű bor. Amolyan vérbeli villányi franc, a nem túl kemény, modernebb, puhább fajtából.

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Cuvée 7 Siklós 2016*

Gyógynövénylikőr, édes fűszer mutatkozik illatában. Ízben étcsokis, eléggé merlot-hangsúlyos hatás. Hosszú. Vastag. Gazdag, felismerhetően délies vörös. Érett és nagy alapanyag lehetett. Szuperelgáns, de még a tanninak kicsit be kell épülnie.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább