X

ROYAL TOKAJI

Ripka Gergely

Royal Tokaji Áts Cuvée 2008.*

Változatlan, elegáns kiszerelés, remek ár, és egy újabb figyelemreméltó Cuvée Áts Károlytól, a már megszokott, újszerű, fiatalos tokaji stílussal.
Illatában a 70 %-nyi furmint birses, barackos, üde sárga-gyümölcsösségét ismét nagyszerűen egészíti ki a muskotály és a hárs mézesteás virágossága, sok botritisszel (aszús év). Ízben remek édesség (131 g/l cukor, alig kevesebb mint a korábbi évjáratnál); mellette nemhogy érezhetők, de kifejezetten ércesek, határozottak a friss, csaknem 8-as savak (már-már túl kifejezettek?) - 2008 markáns savai több tokaji borásznál szépen érezhetők (Bárdos Sarolta, Demeter Zoltán). Közepesen hosszú, gyümölcsös ízének végén mintha a muskotály kesernyéje bukkanna föl, jelzésszinten (a bor 25 %-a Sárga muskotály...2008-ban láthatóan, a Sárgamuskotály is jóval több szerephez jutott Hegyalján, mint máskor).
Ízhosszúságban, komplexitásban, intenzitásban én a 2007-es elődöt kicsit szebbnek, kiműveltebbnek, strukturáltabbnak éreztem (s örök origó marad számomra ebben a műfajban: ott a ~7-es savak a forró évjárattól talán kicsit szebben asszimilálódtak, pont hogy nem az acidok, inkább a végtelen édesség uralkodott a kortyban), de lehet, hogy érdemes lesz rá(juk) visszatérni később. (A csillagok ezúttal kifejeznek minden különbséget pontok helyett is.)

Tovább

Ripka Gergely

ÚJ stílusú édes tokajiak

Viszonyítási pontok #3

Annyit egy borvidékünk sem fejlődött az elmúlt 10-20 évben, mint Tokaj. Vitathatatlanul a legnagyobb (jelentőségű) borrégiónk lett mind hazai, mind lassacskán nemzetközi értelmezésben is. Se szeri se száma az új pincészetek által képviselt új iskola ígéretes bortípusainak. Ma már minden borászat készít legalább egy édes cuvée-t, mely külsőre modernebb, az épp aktuális trendek szerint bármikor, bármilyenre formálható, illetve gazdaságosabban, a birtok ízlésének, filozófiájának megfelelően elkészíthető. E késői szüretelésű birtokborok - szemben a hagyományos aszúval, szamorodnival, fordítással és a többiekkel - szintén nem új keletű dolgok, de épp plasztikusságuk révén egyre jobban megszerzik közönségüket, egyre nagyobb preferenciát kezdenek élvezni mind a borkészítők, mind a borivók körében. Érezhetően elmozdultak valamerre, önállósultak egy kicsit a piacon, s már nem csak a háttérből hódítanak mint választékbővítő, elérhető árú desszertborok, melyek az aszúnál, szamorodninál talán jobban illeszkednek a modern hétköznapjainkba.

Tovább

Ripka Gergely

Biztos bortippek kezdő érdeklődőknek

Kedvcsinálók

Az idők folyamán hivatásommá vált ’borkedvelés’ szép lassan többfajta értelmet is nyert számomra. Egyrészt a kereskedelem révén a borkedvelés szép lassan átment borkedveltetésbe. Eleinte tehát a saját ízlésem feltérképezését követően olyan bort/borokat kezdtem el keresni, mely lenyűgözi a.) az önjelölt borértőt (egy borboltos számára kezdetben a pénzes szakbarbárok lenyűgözése tűnik a nagy kihívásnak); b.) egy átlagos, mondjuk úgy alkalom szülte borfogyasztót (a maga nemében számomra ez is szép kihívásokat tartogat: „paprikáskrumplihoz kéne valami finom bor estére...” vagy „kóstoltam tavaly a borfesztiválon egy bort, a haver standjánál, azt hiszem kékfrankos is volt benne, ilyen sárgás címkéje volt, de másra nem emlékszem, nagyon jó volt...volna önöknél ilyesmi??”) és végül c.) a borok iránt nem/alig fogékony, mondjuk úgy lelkes kezdőt („ajándékba vennék egy bort a páromnak, aki nem boros, DE próbálom vele megszerettetni”).Kérdéseikre, bennem is fölmerült a nagy kérdés: Hogy lehet őket megfogni EGYETLEN egy borral?!

Tovább

Ripka Gergely

BORKATALÓGUS

A Táncoló Medvén eddig megcsillagozott borok

"Egy értékelési rendszer biztos alapjainak egyik legfőbb feltétele a folytonosság."
[A legjobbra értékelt borok (s leírásuk) most egy helyről elérhetőek.]

Tovább

Ripka Gergely

Royal Tokaji Furmint 2007.*

Nem a terroir-furmintok közül való bor. Nem is baj. Nem kell minden száraz tokajinak dűlő-szelektáltnak és méregdrágának lenni. Ez a tétel bizonyítja, hogy létezhet ebben a műfajban is tartalmas könnyedség, populáris belövőbor, 2000 Ft alatti áron.
Illatban igazi orgia: pörkölt mogyoró és más olajos magvak, sok alma és egy kicsit harsány fa, vajassággal. Ízre szintén a tölgy a vezető jegy, de mellette a kerek, szinte krémes zamatok, s a virgonc savú mérhetetlen gyümölcsösség is kap némi teret. Telt korty, hosszú lecsengéssel, a fa kesernyés lezárása egy árnyalatnyit lehetne visszafogottabb. A száraz furmintok lényegét kiválóan átadja (még negyedszeri kóstolásra, 2010 végén is).

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#1

Egy karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

A Masseto-sztori

2006-os kóstolójegyzettel

Kivételes kegyben részesülhettem pár hete. Tanítok borokról több kisebb-nagyobb suliban is, és nem rég az egyik tanítványom meglepte a csapatot egy 2006-os Massetoval (szoktunk ilyen bring your own bottle kihívcásokat belefűzni a tematikába a tanulás jegyében, de inkább a hiperes, benzinkutas, házi boros (!) büntikhez szoktam hozzá az elmúlt években…talán ez most az elégtétel volt). Long story short: a bor tulajdonosának barátja kapta ajándékba a palackot egy tehetős kollégájától, aki egy mámoros este végén kapta le a boros polcáról, és adta át búcsúzóul, majd a kedves tanítványnál kötött ki, aki a weben megnézte, mennyit érhet (kb félmillió forint körül mozognak most aktuálisabb évjáratok). Ő maga sem tudta igazán, mi is ez, így elhozta az órára. Ha már így alakult, elevenítsük is fel, hogy mi is pontosan a Masseto és hogyan születtek meg a szupetroszkán ikonok?

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS: coming soon

Érkezik az első teaser-videó!

Közel egy éve készítem elő ezt a meglepetés-projektet. Elmondani is nehéz, mennyire várom, hogy megosszam a világgal közös munkánk gyümölcsét. - Fantasztikus stáb, remek kollégákkal, óriási közös rácsodálkozások és az út végén ott a tökéletes pohár, ami a lehető legméltóbb Tokaj csúcsprodukciójához, az aszúhoz. Hamarosan minden részletre fény derül…innen indulunk, fel lehet iratkozni a premierre (október 20), youtube csatornánkra. Érdemes, mert ez csodálatos lesz!

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag Grand Superior 2021*

Azt kell mondanom, hogy Egerre nagyon ráfért már egy Bukolyi Marcell! Végre egy borász, aki nem a múltba réved, de nem is a nem létező bölcsek kövét kutatja például a természetesség izzadságszagú mivoltával. Eközben képes vol második generációként leválni az atyai gyökerekről is, kilépni annak árnyékából, és saját hangot hallatni. Intelligens, elegáns és profi stílus árad a boraiból, nem fél őket helyükön kezelni (értsd. árazni), és az egész projekt beérett, ahogy be kell érnie minden vállalkozásnak X idő előkészítés (útkeresés) után. Amit az új címkékkel eddig kóstoltam tőle, kivétel nélkül nagy formátumú, kárpát-medencei stílusú, de nemzetközi mércével is kimagasló minőségű volt. 

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS - projekt: ON!

Egy speciális, kézzel készülő pohár születik az aszúhoz

Az idei évem úgy alakult, hogy lesz új TokajGuide is októberben, úgy tűnik, mégsem a friss kalauz lett az év projektje! De amíg az ötödik kiadás mostanra teljesen önjáró mechanizmusok mentén kerül nyomdába tíz év után, addig az ASZÚGLASS-projekt teljesen új kihívásként körvonalazódik az év elejétől. Mostanra pedig mindenki erről kérdez, aki már hallott róla, szóval előállok a farbával. Itt van nekünk egy szuper prémium borunk, a tokaji aszú, Halimbán pedig egy többnyire alig ismert szuper prémium pohár! Miért ne erősíthetné egymást a két magyar csúcstermék? - tettem fel a kérdést nem csak magamnak. A furminthoz lett egy gépi pohár évekkel ezelőtt, engem pedig nem hagyott nyugodni, hogy az aszú is megérdemelne egy kézi kelyhet, amiben a legmagasabb szintű élmény élhető át e csodás borral. Több körös tesztelésekkel, egy remek stábbal éppen idén augusztusban történt meg a nagy borvidéki kiválasztás utolsó mozzanata. Nos, az idei AszúDay-ig még várni kell, amíg a hivatalos ASZÚGLASS megérkezik a magyar háztartásokba, de ez a pohár garantáltan más lesz, mint a többi!

Tovább