X

ROYAL TOKAJI

Ripka Gergely

*Royal Tokaji 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Meglepően érett palackot fogtam ki, egy kis öreg bútorral, whiskey-karakterrel. Ízben nagyon telt, nagy testű aszúbor, tele tiszta barackos, végtelen ízekkel. Csodás formában van a sajátos aromatika ellenére is, igazi origo aszúk közt.

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji Szamorodni 2018*

Magabiztos klasszisság emelkedik a Royal szamója. Bár jobban szerettem a 2017-est, de hát 2018 teltebb idomait már ismerjük jól a szárazakból, most jönnek az édesek. Tiszta, definiált, szép barackos illat, virágszirom, fiatalos aroma, elegáns hordóval. Széles ízében szép egyensúly, gazdag és telt korty, barackos, körtés, mézes ízek teszik édessé, viszonylag kevéske izgalommal most. Hosszú és nagyon telt lenyomata a meleg évnek, barackkompótos lecsengéssel.

Tovább

Ripka Gergely

Kóstolási játék: aszú vagy szamorodni?

Profiknak is feladja a leckét…

Csanaky Mátét a boros közönség a Zsirai Pincék kereskedőjeként ismerhetik. A Mádon, Somlón, sőt Villányban is tevékeny családi borműhely lelkes képviseletét látja el idehaza és külföldön is. Egy jó boros szakember persze szüntelen kóstol, fejleszti a képességeit, tanul: így Máté ruszti WSET-dolgozatához gyűjtött éppen tapasztalatokat akkor, amikor megszervezte azt a kóstolót, melyen vakon kóstoltunk aszúkat és szamordonikat. Kutatásának célja, hogy a tokaji borpalettát körüljárva bemutassa, milyenek egymáshoz képest ezek a borkülönlegességek. Mint ismeretes, szamorodni fronton különösen látványos a magasabb cukor felé való elmozdulás néhány éve, de manapság 5 puttonyosoknál sem ritka a 150 körüli cukor, a 200+ cukorral rendelkező (mádias) aszúkról nem is beszélve. De vajon vakon kóstolva mennyire világos vagy épp összezavaró ez a helyzetkép és mit okozhat ez a fajta “mézédes rendetlenség” a piacokon?

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016***

5 puttonyosból bomba vétel! Illatban a pince aszúira jellemző rózsa, virágos, bukés, finom és kényeztető bukésság, mangóval és barackkal feldíszítve. Ízben sok friss gyümölcs, hosszú, lendületes, vibráló sav, rengeteg barack és még több citrus. Példás arányok, ajándék árban. 

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji Szamorodni 2017*

Sokadszorra mutat nagy élményt ez a szamorodni! Gyönyörűen érik. Szép hordó, fehércsoki, emelkedett illat, komolysággal. Krémes, hosszú íz: csupa érett őszibarack, szinte harapni lehet, váratlan mélység és hossz. Fiatal, tiszta, nagyon nagy bor, mely most lett igazán szép. Egyértelmű csillagos szint.

Tovább

Ripka Gergely

Aszúpohárteszt/Vol. II: A Nagy Döntő!

Mit tud az édesboros Zalto pohár?

Legutóbb egy ugyancsak 2017-es Hétszőlő 5 puttonyos aszúval teszteltem otthoni poharaim, aminek eredményeképp a Zalto Universal elsöprő győzelmet aratott. Második helyre zárkózott fel mögé a Riedel Sauvignon (míg többek közt olyan nevek véreztek el csúnyán, mint a GabrielGlass, de a Schott-Zwiesel és a Spiegelau is alulmaradt). Idén karácsonyra érkezett a háztartásba két Zalto Süsswein pohár, melyet sokan dicsérték korábban (szilveszterkor champagne mellett egyébként formája miatt remekül állta az első bevetést). Lássuk mihez kezd most egy 5 és egy 6 puttonyos *Royal aszúval, a múltkori két legjobb pohár kihívójaként…

Tovább

Ripka Gergely

*ROYAL TOKAJI dűlős aszúk//2017

Nagy évjárat aszúszelekciói együtt Mádról

Lett a 2021-es guide-ban három új csillagos pince is. Nagyok közül a Royal kapta meg tavaly az első birtokcsillagát. Az Áts Karcsis időszak (2013 előtt) egyértelműen az aranykora volt a Royalnak. A történet elejéhez hozzátartozik, hogy a dán-brit befektetés nyomán (Hugh Johnson mellett) Szepsy István is fontos bába volt a *Royal születésekor (1990). Rengeteg jelentős név megfordult a pincénél az évek alatt (érdekesség, hogy a két kisebb, új csillagos névnek is volt már kapcsolata pályája során a mádi birtokkal). A 90-es évek eleje óta készülnek dűlős aszúk a pincészetnél, miközben példamutató módon elindították Mádon az integráció intézményét is (pont úgy, ahogy azt a Kerháznak kellett volna megvalósítania azokban az időkben; ha ők tették volna ezt hasonló színvonalú borokkal, talán ma máshol lennénk). Aztán Karcsi után a fiatal Osváth Fruzsina remekelt a borászposzton, jelenleg pedig Kovács Zoltán irányítja a birtok borászati folyamatait.

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji Cuvée 2017

Moderált, diszkrét, tiszta késői szüretes jegyek, amely mintha még nem teljesen bontakozott volna ki. Modern, déli gyümölcsös ízjegyek tobzódnak egy remek évből, mango, sok cukor, viszonylag kevés sav a meleg 2017-ből, és kevés izgalom, de remek ár-érték arányú édes tokaji most is (igaz voltak már sokkal szebb kiadásai is).

Tovább

Ripka Gergely

Édes Szamorodnik Mádi Körökkel!

TokajSweet stílusgyakorlat

Újabb mádi köröket tettünk múlt héten. Az eredetvédelmi egyesület legutóbbi ültetett szeánszán egy igen hálás témakör, a szamorodnik vették át a porondot. Ha van olyan műfaj, amiben kiváltképp élen jár és komoly referenciákat tudhat magáénak a borvidék legnagyobb hegyközsége, akkor a szamó mindenképp az: **Szepsy István 2003-ban kezdte kiengedni a szamorodni-vitorlákat (a korábban szabadabban készített cuvée kategóriát rövidesen háttérbe is szorította). Az okok érthetők: a szamorodninak az 1700-as évekig visszanyúló hagyományai vannak, idő közben a termékleírása is ráncfelvarrásra került és nem utolsó sorban használható a tokaji fehér palack is (míg a késői szüret és cuvée esetében nem). Mondanom se kell, rövidesen elég sok mádi pince kezdett el aszúhoz hasonló színtű szamorodnikkal piacra lépni, és a mostani bemutatkozókból, de a borokból is kiderült egyértelműen, hogy a koncentráció a cél (ahogy Mádon szinten minden bortípus terén). Nézzük, melyek ragyogtak most a legszebben…!

Tovább

Ripka Gergely

*Royal Tokaji Szamorodni 2017

Ez már a második jegyzetem a borról, de a minőség változatlan. Gombás, poros illat, kis fedettséggel. Koncentráltabb, hosszabb ízvilág a műfajon belül. Vastag, sok érett gyümölcs és mádi mélység jellemzi a szerkezetet. Szép, profi munka, utóízében sok barack, körte díszíti. Az egyik legjobb ár-érték arányú szamorodni mostanság, amit számos üzletláncban is megtalálunk, ha hirtelen kell valami izgalmas magyar bor.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább