X

RAJNAI RIZLING

Ripka Gergely

Bussay Esküvé 2008.*

Rizlingeket kedvelőknek ismét igazi csemege az új Esküvé!! Olaszrizling+Rajnai és ezúttal egy pár csepp Tramini és Sárga muskotály, melyek ugyan alapvetően szerepet nem kapnak, de jó látni, hogy a doki néha visz egy kis vérfrissítést a borokba a jól kitaposott Esküvé ösvényén is. Sokadik évjárat, és sokadszorra tud kellően nagy lenni e bor.
Szép, összetett illat, benne eleinte a legszebb rajnais petrolosság, később az olaszrizlinges magok (mandula és marcipán), de melettük az ásványok elemi ereje is tíz körömmel kapaszkodik az orrunkba, némi kis fehér virágos bájjal. Íze intenzív ásványokat mutat ismét. Zamatkavalkád. Maradt benne most némi minimális cukor is, így az előző évek szikárabb savszerkezetéhez képest jóval összetettebb, komolyabb, mégis kedvesebb bort kapunk (bár ez kicsit a 6-os után a szintén kiváló 7-esben is így alakult már). A fejlődés tehát szépen tettenérhető. Érintésnyi fa kesernyéje, és a savak játéka adja a szép, hosszas lecsengést. Ne hagyjuk ki az élményt...!

Tovább

Ripka Gergely

Szeremley Rizling 2007

Szeremley és Rizling. Sokak számára ez a két szó már szinte kéz a kézben jár egymással, és ezt a bort tényleg nem is kell sokat magyarázni. Ugyan a szemelt rizling, idő közben csak simán rizlinggé kopott az idővel, de ez a bor is ugyanúgy klasszikusnak tekinthető a hazai rizlingvonalon, mint szemelt elődjei. Évről évre egy biztos pont az elérhető árú, egyszerűbb magyar fehérborok közt, mely hozza ugyanazt az egyenes, megbízható stílust, melyet megszokhattunk az első magyar borház „két rizlinges” házasításából. Kiegyensúlyozott bor, a savak és a zamatok kellemes harmóniájával. Érezhető benne Szeremley Huba oly sokféleképp megítélt borászati stílusa, de érezhető a badacsonyiság, és a két fajta könnyed, letisztult, szép egyensúlya. Jó vinni, jó inni.

Tovább

Balla Márton

Szentesi József 'A' cuvée, 2008

A nemrég kóstolt 'Öcsi' fantázianevű rajnai rizlinget a borász összeházasította héján áztatott zöldveltelinivel. Az éles savakat ez lecsiszolta, jó ihatóságot adott a bornak és barátságosabbá tette. Vaniliás aromákkal és hordóra emlékeztető ízekkel, illatokkal. Kétségkívül jobban iható, de nem olyan egyedi mint az 'Öcsi' volt. Ilyennel gyakrabban találkozok.
Szép bor, nincs hibája, de a populáris jelleg ráült picit az 'Öcsi' egyedi stílusára. Talán el kellene tenni pár évre...
Tovább

Ripka Gergely

Bussay Esküvé/2007.*

Igazolta az idő ezt a frigyre lépést. A 7-es esküvé nálam túlszárnyalta magát legalább egy ponttal. A savak kicsit tompultak (száraz, forró év), ami előnyére vált a bornak, sokkal kellemesebb, kivehetőbb lett a zamat, sokkal letisztultabb hatást kelt így a bor, mint az előző évjáratban. Volt aki nem értett egyet velem, de engem ez az évjarat sokkal inkább meggyőzött, és az ára pedig önmagáért beszél.
1 évvel később, a bolt utolsó 7-es esküvéje, egy meghitt nyári estén még mindig gyönyörű. Nem hittem volna, hogy így lesz, de egyértelműen a rajnai kerekedett felül, mind a petrolos-, zöld almahéjas bukéban, mind pedig a kissé alkoholos, ugyanakkor ásványos, és egész egyszerűen minden ízében "rajnais"-savvilágú fajtajegyekben egyértelmű az utalás a világfajtára. Szikárabb, szálkásabb lett idővel, mégis majdnem annyira zamatos bor maradt, olyan komoly, krémes utóízzel, mely sokkal drágább száraz fehérborainkban jellemzőbb. Nem mondom, hogy jelen állapotban a friss, 8-as esküvé nem tetszik jobban, de a 7-es is majdnem annyira kedves Esküvé számomra.

Tovább

Ripka Gergely

Bussay Esküvé/2006

Egy igazán szép mennyegző. Lassan klasszikussá váló "medvetánc kísérő" számunkra. Rajnai és Olaszrizling házassága. Mindenhez passzoló borocska, jó kis határozott savakkal, semmi túlzás, semmi extra, hozza a formáját, ezt a bort csak inni kell, nem magyarázni.

Tovább

Balla Márton

Szentesi József Rajnai Rizling

Nem ez az a bor amitől elámulok, de ez a bor megmosolyogtat. Olyan mint az az ember aki nem cifrázza az életet, egyszerű és egyértelmű szabályok szerint él. Okosan felépített élet.
Tiszta világossárga szín. Fajtajelleges egyszerű, de szép illat. Citrusok, szárított citromfű és barackhéj, kezdeti petrolos jegyekkel.
Íze minerális, kesernyés, komoly játékos savakkal és melegítő szesszel (14%). Utóíze hosszú, mandulára emlékeztető. Mosolygok. Mert őszinte...és ez jó.
Tovább

Ripka Gergely

LÉGLI - Gesztenyés Rizling válogatás - 2007.***

Részben botritiszes, töppedt bogyók is kerültek bele, ami már az illatban felhívja magára a figyelmet: komoly fehérbor vagyok! Ízre nem is a megszokott hagyományos rizlinggel találkozunk, egyrészt a hihetelen magas alkoholtartalom, másrészt a botritiszes jelleg miatt. Elképesztően tömör, vastag, sokoldalúan értelmezhető fehérbor ez megint. Betölti az ember száját a sokféle íz, a sokféle érzet és a bonyolult zamatok kavalkádja egész egyszerűen tökéletes!

Tovább

Ripka Gergely

Déli vonások: Bock fehérek Villányból

Ha a lágy fehéreket keresed, jó helyen jársz

Ha Villányról esik szó, a legritkább, hogy fehérborok jutnak eszünkbe. A 90-es évektől következetesen a kék szőlőre, a tanninos, hordó vörösekre helyeződött a hangsúly, ami alighanem a felmelegedéssel sem fog változni. Bár hozzá kell, hogy tegyük rögtön, hogy világviszonylatban úgy tűnik, hogy a vörösborok kora igencsak leáldozóban van. Világtrend a könnyd buborékos és fehérek, rozék erősödése. A minap Érsek Tamás cimborámnak köszönhetően pedig kaphattam némi betekintést Bock Valér egyre szignifikánsabb szerepvállalásába a közismert Bock Pincénél. Múlt héten egyboros posztjaink közt amfórás rozéjukról írtam. Most jöjjön két meglepő fehér:

Tovább

Ripka Gergely

Préselő - helyszíni szemle Erdőbényén

Nagy Zsoltéknál sem mostanában jártam utoljára Bényén. De pár hete annyira tetszett aszújuk (ld. előző poszt), hogy múlt héten beszaladtam hozzájuk egy gyors helyszíni szemlére. A vendégház udvara megszépült, a környezet mindenféle igényt remekül kielégít (szállással, étkezéssel, a legkülönfélébb igények szerint, és ez nem a reklám helye). Én most leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a pince stílusa mit mutat az elmúlt évjáratok tükrében. Korábban rendre meggyőzött, sőt meglepett a borászat produkciója Ugyan a Préselőnél a limitált palackszámok ellenére vállaltan az érettebb tételek dominálnak az aktuális választékban, néhány fiatalabb tétel is került a pohárba. Lássuk közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Friss aszúévjáratok lapzárta előtt

Meglepetések és régi, jól bevált kedvencek

Elnézést, a formálódó friss projektek némileg elvontak a blogposztoktól (nem csak a könyv, részletek természetesen hamarosan, kámingszún…stb), de cserébe nem akármi következik ma… Egy bő hete igen komoly szakmai közönség előtt tarthattam mesterkurzust friss aszús évjáratokat bemutatva a Winelovers Wine Awards első napjának zárásaként. Azt nem mondom, hogy nem izgultam szanaszét magam maser of wine-ok és külföldi szakértők előtt angolul, de az legalább biztos, hogy sikerült nekik egy csodaszép aszúsort gurítani 2019, 2018, 2017, 2016 és 2013 javából. Ezúton is köszönet a borászoknak a felajánlott tételekért: jó hírét viszik a borvidéknek ezek a tételek, az biztos. Ígértem összegzést is nekik a borokról. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Tánc Jancis Robinsonnál

Posztom a wine writer competition keretében

Két év után sikerült ismét egy cikkel a világ talán legmeghatározóbb boros szaktekintélyének tartott Jancis Robinson oldalán egy kicsiny kis szerepet kapni. A 2023-as Wine Writer Competition pályázata 'Az Én Kedvenc Boros Arcom' címet kapta. Sokat morfondíroztam, hogy egy független borszakírónak egyáltalán kell-e lennie bármilyen "boros kedvencnek"...aztán rájöttem, hogy igazából az egész borvidék (minden borvidék) jövőjének a záloga valójában az, hogy lesz-e, aki kimegy nap mint nap és megműveli a tőkéket. Az a fajta kétkezi munkamorál, amit Györgykovács Imre bácsiéknál vagy épp Takács Lajos szőlőszereteténél tapasztal az ember igencsak kiveszőben van, de ma még aki kisétál a dűlőkbe nagy véletlenül találkozhat végletekig elhivatott szőlőmunkással (vincellérrel), aki szívből dolgozik és nem csak az órabérért. Így Homonna Attila javaslatára lett Juhász Pali az én kedvenc boros arcom, akin keresztül egy picit körbejártam a fenti témakört. Aki elolvasná angolul, itt megteheti. Óriási megtiszteltetés számomra idén is, köszönöm a lehetőséget a jancisrobinson.com-nak!

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Fehér Variáció 2022

Villány burgundi felfogásban

A minap érkezett egy mintapalack a kisharsányi Vylyan pincétől, miszerint okvetlen teszteljem le Variáció termékcsaládjuk új tagját. Formabontó kísérlet, egyedi címkével (finoman a tokajira hajazó burgundi palackban). A megközelítés pedig olyan, mintha burgundi filózófiába oltották volna egy pillanatra Villányt, ezt a forró, nehéz, tanninos vöröseiről, főként bordói fajtákból építkező borvidéket. A birtok két ikonikus terroirja, a Pillangó és Gombás termése, melybe fele részben chardonnay került, mellé 35 % pinot noir és 15 % narancsbornak készített olasz és rajnai adja a fűszerezést. Négy hónapnyi 500 literes hordózást kapott a chardonnay, a fehér pinot acélban, a narancsbor komponens pedig amfórában érett. Ennél jobban, aligha lehetett volna bonyolítani egy fehérbort. De nézzük meg, mit mutat a kóstolással!

Tovább